Anmeldelser, Gear

Anmeldelse: Asivik Airmat liggeunderlag

Asivik Airmat liggeunderlag

Et godt liggeunderlag til vandreturen, betyder også en god nats søvn. For hvis der er noget kroppen har brug for efter mange timers vandring, er det at ligge ned og restituere. Asivik Airmat liggeunderlag kommer her en tur under luppen, og jeg kan afsløre, at der er dømt god komfort for pengene. 


God komfort for pengene. Det er kriterier, jeg kan være med på. Det oppustelige liggeunderlag, Airmat II 7.0 Insulated, fra Spejder Sports eget mærke, gør det godt på begge fronter. Prisen er mere medgørlig end hos mange af de konkurrerende og mere kendte producenter af liggeunderlag. Samtidig yder Asivik Airmat liggeunderlag en overraskende god komfort, der sikrer en god nats søvn hele året rundt. Derfor egner det sig også rigtig fint som liggeunderlag til vandreturen.

Selvom jeg ikke har prøvet andre oppustelige liggeunderlag, så føler jeg, at Asivik Airmat II 7.0 Insulated, fortjener en anmeldelse. Ligesom soveposen Lamina Z Flame fra Mountain Hardwear, brugte jeg liggeunderlaget første gang på vandreferien til Tenerife, hvor temperaturerne den ene nat rundede -10 grader. Liggeunderlaget fra Asivik er derfor kommet ud på noget af en kuldetest, ligesom det også er blevet testen på forskelligt underlag. Godt nok har jeg endnu ikke brugt liggeunderlaget i det fri uden telt, men jeg er overbevist om, at det også klarer sådan en test. Materialet virker robust, selvom det er tyndt, og hvis uheldet skulle være ude, følger der lidt lappegrej med i en lille lomme i liggeunderlagets opbevaringspose.

Asivik Airmat liggeunderlag


Luft ind, luft ud

Asivik Airmat II 7.0 Insulated pustes op med munden eller den medfølgende pumpe. Uden pumpen vejer liggeunderlaget 589 g., mens vægten sniger sig op på 655 g., når pumpen medbringes. Jeg synes personligt, det er smart at spare på lungekræfterne, når det ikke drejer sig om mere end 66 g. Til gengæld oplever jeg at få lidt ondt i håndledet, når jeg bruger pumpen til at puste liggeunderlaget op med. Det skal så også siges, at jeg har lidt problemer med smerter i det ene håndled, hvilket nok har noget at sige. Med pumpen tager det dog ikke mere end nogle minutter at få luft i liggeunderlaget, så det er bestemt til at have med at gøre.

Asivik Airmat liggeunderlag


Når luften skal ud igen, går det også nemt. Jeg plejer at rulle liggeunderlaget sammen fra ventilens modsatte ende, herefter glatter jeg liggeunderlaget ud, og folder det pænt sammen igen. Der er absolut ingen problemer med at få det til at passe i opbevaringsposen igen. Der er nemlig ikke noget værre end at kæmpe med at få det ned i posen igen.

Asivik Airmat liggeunderlag


Størrelsesmæssigt fylder liggeunderlaget heller ikke alverden. Foldet sammen og pakket ned måler det 23 cm. i længden og 13 cm. i diameter. Ikke så kompakt som man kunne ønske, men jeg synes der er ret meget komfort på forholdsvis få cm. og gram. Foldet ud og pustet op har det dimensionerne 183 x 50 x 70. Her vil der helt sikkert være nogle, der har problemer med den begrænsede længde. Jeg mener dog, at Asivik også laver deres liggeunderlag i længere modeller.


Isolering i koldt klima

Liggeunderlaget holder også hæderligt på luften. I hvert fald kommer man uden problemer gennem en nat. Skal Asivik Airmat bruges samme sted flere nætter i træk, kræver det nok en ny tur med pumpen inden sengetid. Især i køligt klima, hvor man skal så højt op fra jorden som muligt. Det kan ikke rigtigt undgås at røre jorden, når man sidder på liggeunderlaget eller vender sig i løbet af natten – men sådan er det med den slags liggeunderlag.

Til gengæld har Asivik Airmat II 7.0 Insulated en R-værdi på 4,1, hvilket betyder, at isoleringen kan klare de lavere temperaturer. Selvom jeg frøs ret meget under den -10 grader kolde nat på Tenerife, kom jeg helskindet igennem. Her tror jeg bestemt også, at liggeunderlaget har noget at skulle sige. Min sovepose fra Mountain Hardwear har nemlig kun en komforttemperatur på 0 grader for kvinder og -6 for mænd. Isoleringsgenskaberne må derfor siges at være godkendt, selvom kulden fra jorden selvfølgelig kunne mærkes, når jeg vendte mig i løbet af natten.

Ny model med få justeringer

Rent vægtmæssigt ligger Asivik Airmat nok ikke i den helt lave ende sammenlignet med tilsvarende (men også dyrere) produkter fra andre producenter. Man kunne måske godt have skåret nogle gram væk ved at gøre liggeunderlaget mumieformet. For mig har det dog ikke den store betydning. Måske er det i virkeligheden også meget rart med den ekstra plads på et i forvejen smalt liggeunderlag. For mig fungerer liggeunderlaget i hvert fald fint til vandreture, hvor det ikke er et par 100 g. fra eller til, der gør forskellen.

Asivik Airmat liggeunderlag


Alt i alt må jeg derfor sige, at Asivik Airmat II 7.0 Insulated er et godt køb. Jeg kan i øvrigt se, at den nyere model, Asivik Airmat III 7.0 Primaloft har fået et par opdateringer på isoleringsevnen. Det ser ud til også at have indflydelse på prisen, der ligger på 999,- på Spejder Sports egen hjemmeside. Lidt dyrere end den forrige version, som jeg her har anmeldt.