Norge, Telemark

Vandretur til Gaustatoppen: De bedste ruter og tips til vandring både med og uden børn

Vandretur til Gaustatoppen

Går turen til Telemark, er det svært at komme uden om en vandretur til Gaustatoppen, der byder på spektakulære udsigter over det omkringliggende fjeldlandskab. Jeg guider her til en vandretur til Gaustatoppen med små børn. For det er bestemt muligt at nyde godt af den fantastiske udsigt på toppen, når familiens mindste er med på tur.

I Telemark knejser Gaustatoppen sig op over det omkringliggende landskab. Med sine 1883 meter er fjeldet da også det højeste i det sydlige Norge, og fra toppen er det efter sigende muligt at se en sjettedel af Norge i klart vejr.

Hvis det lyder som en oplevelse for dig, synes jeg, du skal læsere videre her. Jeg deler min oplevelse om turen og kommer med praktisk information om at vandre til Gaustatoppen med små børn (og uden, for den sags skyld).

Indholdsfortegnelse

Hvor ligger Gaustatoppen?

Gaustatoppen ligger i Tinn Kommune i det nordlige Telemark. Byen Rjukan ligger lige ved foden af bjerget. En by der er kendt for sin fabrik med tungtvandsproduktion under 2. Verdenskrig og mest af alt for den sabotage, der fandt sted, da norske sabotører bombede fabrikken for at forhindre tysk produktion af atombomber (kan anbefale at se filmen Telemarkens Helte fra 1965, hvis du er interesseret i denne del af Rjukans historie).

Nordvest for Gaustatoppen ligger den sydligste del af Hardangervidda Nationalpark, så det er også oplagt at kombinere et besøg her med en vandretur til Gaustatoppen.

Hvor lang er turen til Gaustatoppen?

Hvor lang tid det tager at vandre til Gaustatoppen kommer både an på, hvordan din grundlæggende form og fysik er og om du vandrer med børn og hvor gamle de er. Dernæst kommer det selvfølglig også an på, hvilken rute, du tager. Der findes nemlig intet mindre end fire forskellige ruter op til Gaustatoppen af forskellig sværhedsgrad og længde. De varierer mellem 4,3 – 10,2 km hver vej og med varierende sværhedsgrad. 

Kan børn vandre til Gaustatoppen?

Børn fra 4-5 år kan gå den ene vej og tage Gaustabanen den anden. Børn fra 7 år vil i de fleste tilfælde kunne gå begge veje.

Husk på, at dette er vejledende. Kun du kender dit barn og dets begrænsninger, og der er forskel på børn. Nogle kan gå begge veje som 5-årig. Andre 7-årige vil måske slet ikke kunne gå én vej. Det kommer også an på, om barnet er vant til at vandre. 

Små børn kan sidde i bærestol, og ellers kan du tage Gaustabanen begge vejen, hvis børnene er for store til bærestol, men for små til at vandre.

Vandretur til Gaustatoppen

Ruter til Gaustatoppen

Stavsro

Vandreturen fra Stavsro til Gaustatoppen er den mest populære, men også den nemmeste rute. Vandrer du til Gaustatoppen med børn, vil det være denne, der er at foretrække.

Ved Stavsro finder du parkeringsplads samt en lille kiosk. Men selvom parkeringspladsen er stor, så vær beredt på, at den hurtigt bliver fyldt op. Det kan derfor være en god idé at ankomme tidligt på dagen. Eller sent på dagen, hvor de mange besøgende er på vej retur, og du har planer om at overnatte på hytten på toppen (mere om det senere).

Fra Stavsro er der ca. 4,9 km til Gaustatoppen med ca. 700 stigende højdemeter. Det svarer til 2-3 times vandring hver vej, afhængig af alder og fysik. Med små børn kan det nok godt tage lidt længere tid at vandre til Gaustatoppen fra Stavsro. Sektionerne på denne rute er ikke så stejle, men terrænet er ujævnt og stenet og kræver godt fodtøj.

Svineroi

Ved Svineroi, hvor du finder en mindre parkeringsplads, er det muligt at gå til Gaustatoppen via en lidt kortere, men mere stejl sti. Turen er 4,3 km hver vej og med en højdestigning på ca. 845 meter. Forvent at turen tager omkring det samme, som fra Stavsro – 2-3 timer – da den er mere stejl. Nedad går det måske lidt hurtigere.

Især i starten af turen, støder du på stejle stigninger med løst grus, så her er det også vigtigt med gode sko eller støvler. Senere mødes stierne fra Stavsro og Svineroi, så det sidste stykke op på toppen følger de to ruter den samme vej.

Selstali

Fra Selstali Seter er det muligt at tage en længere tur, der giver en lidt mere alsidig oplevelse. Så hvis tiden er til det, og der ikke er små børn med på turen, kan du gå de 7,4 km fra Selstali Seter til Gaustatoppen.

Her skal du igennem en højdestigning på omkring 950 meter, alt imens du bevæger dig gennem skov, kommer gennem Gausdalen og fortsætter op ad Gaustatoppens sydside.

Turen er til dem, der gerne vil gøre vandreturen op på Gaustatoppen lidt mere udfordrende. Den er helt sikkert heller ikke ligeså befærdet som ruterne fra Selstali og Svineroi, hvor der godt kan være lidt trængsel i højsæsonen.

Forvent en vandretid på 3-4 timer – måske lidt længere, afhængig af alder og fysik.

Parkering findes ved Selstali Seter. For at køre derhen, skal du igennem en betalingsvej på 80 nok. Der kan betales med kontanter eller med kort ved Selstali Seter.

Besøg Selstali Seter

Selstali Seter er i øvrigt en attraktion i sig selv. Gården producerer stadig forskellige mælkeprodukter efter gamle traditioner. I højsæsonen fra slut juni til slut august kan du købe mad og kaffe på stedet og se dyrene blive malket og fodret. Der findes både køer, lam, grise, høns og kaniner, hvilket gør det til en oplagt destination for familiens mindste. Uanset om dette er udgangspunktet for en tur på Gaustatoppen, eller ej.

Vil du have den ultimative autentiske gårdoplevelse, udlejer Selstali Seter to hytter, hvor der kan overnatte op til fem personer i hver hytte. Læs mere om Selstali Seter her.

Rjukan

Vil du have en endnu længere vandretur end den, der starter fra Selstali, kan du overveje at gå til Gaustatoppen fra Rjukan. I så fald bliver turen 10,2 km og med en højdestigning på omkring 1550 meter. Det er en krævende tur på 6-8 timer, som kræver en vis fysisk form, da det starter med at gå brat op fra Rjukan. Fra Selstali Seter er ruten den samme, som beskrevet ovenfor. Måske værd at planlægge et ophold med mad og kaffe ved Selstali, hvis du overvejer denne rute.

Fra Selstali flader terrænet mere ud, men stadig med krævende stigninger. Ruten her er ikke for dem, der vandrer med børn, men det kan måske være en sjov udfordring – især hvis du planlægger overnatning i DNT-hytten på toppen af Gausta.

Gaustatoppen turisthytte

Er du på vandretur til Gaustatoppen har du mulighed for at overnatte i hytten på toppen. Der er dog kun 11 sengepladser, så det kan være en god idé at være ude i god tid med at reservere, hvis du vil sikre dig en overnatning på toppen af Telemark. Tænk at vågne op til solopgang på Gaustatoppen.

Men forbered dig på, at det ikke just er en billig fornøjelse. I 2025 er prisen for en voksen 2200 nok, børn under 12 år koster 1500 nok og børn under 3 år 400 nok. Er du medlem af DNT er priserne mindre, men stadig ikke billige. Med i prisen hører dog kaffe/te/kakao og vaffel på ankomstdagen, to-retters menu til aftensmad på ankomstdagen samt morgenmad. Det er obligatorisk at medbringe egen lagenpose eller sovepose.

Læs mere her, hvor du kan foretage booking af sengepladser.

Vafler på toppen af Telemark

Hvis mindre kan gøre det, kan du også nøjes med at sætte dig ind i hytten og få varmen over en kop kaffe og en vaffel. Det var vores plan, men højsæsonen kom os i forkøbet, så køen var uendeligt lang, og det var ikke til at finde et sted at sidde ned derinde.

Men det er ikke så mærkeligt, at det er blevet populært at sætte sig ind og nyde en vaffel. Især for børnefamilier er det en god motivator for børnene, at der er udsigt til vafler på toppen. Vær blot beredt på at have en backup-plan i højsæsonen. Her blev det til en Kvikk Lunsj. Havde heller ikke klaget over at have en termokande med kaffe eller kakao med, så tippet er hermed givet videre.

Smukke omgivelser, da vi kommer ned under trægrænsen på vandretur til Gaustatoppen med børn

Gaustabanen

Gaustabanen tager dig op på Gaustatoppen på 15 minutter. Ikke alene er det smart for børnefamilier, fordi det så er muligt at komme op på toppen – selv med børn, der endnu ikke selv kan vandre. Men også fordi, det er muligt at tage banen den ene vej og gå den anden. For mindre børn vil det være mere overskueligt.

Men banen rummer også en vild historie, da den er bygget inde i bjerget. Her er altså ikke tale om en lift i klassisk forstand. Gaustabanen åbnede i 1959 som et NATO-anlæg, men har siden 2010 fragtet turister op på Telemarks højeste fjeldtop.

Ved Gaustabanen er der en parkeringsplads forbeholdt banens gæster. Det er en god idé at ankomme tidligt på dagen for at få en parkeringsplads. Alternativt kan du benytte parkeringspladsen ved Gaustablikk Høyfjellshotell eller ved Stavsro og benytte shuttlebusserne.

I højsæsonen må du også beregne ventetid ved banen, som kun kan fragte en lille gruppe op ad gangen. Ankom inden åbningstid for at få en plads forrest i køen. Men beregn også ventetid på vejen ned.

Perfekt for børnefamilier, der vandrer til Gaustatoppen

Vores plan var at tage banen både op og ned, da vi vurderede, at vandreturen var for lang for vores snart 5-årige. Men vi endte med at tage banen op og gå ned, da køen på toppen var ret lang, og vi fik at vide, at der nok var 45 minutters ventetid. Hvilket er lang tid at stå i kø for små børn. Især når man har en træt knap 2-årig, der trænger til at sove lur i bærestolen. Så vi supplerede op på gå-snacks i turistkiosken på toppen, tog chancen og gik ned.

Den mindste faldt heldigvis hurtigt i søvn, da vi først begyndte at gå. Og den ældste tog det i stiv arm. Vi valgte at gå ned mod Svineroi, da det på denne rute er muligt at afkorte turen og gå ned til parkeringspladsen ved Gaustabanen. Det gjorde, at turen blev 3 km, som vi gik på halvanden time. Vi havde vist nok et ret fint tempo hele vejen.

Stejl nedtur

Men turen ER stejl, og flere gange måtte vi være meget forsigtige og hjælpe vores ældste dreng. For det er ikke kun stejlheden, der er et problem, men mindst ligeså meget det løse grus og de løse sten, som man let skrider i. Og selvfølgelig skulle vi også passe på ikke selv at falde med bærestol på ryggen. Jeg vil derfor anbefale turen fra Stavsro, når du er på vandretur til Gaustatoppen med børn.

Tager du Gaustabanen den ene eller den anden vej, går der shuttlebusser mellem Stavsro og Gaustabanen. Det vidste vi dog ikke på dette tidspunkt. For så havde vi nok valgt at gå ned til Stavsro ad den mindre stejle rute. Fra Svineroi til Gaustabanens parkering er der kun omkring 350 meter.

Men ned kom vi – både med stop ved pletter af sne (til børnenes store fornøjelse) – og med masser af snack-pauser. For selvom den knap 5-årige klarede det strålende, så var de sidste 20 minutter lidt lange.  Dog var han ikke til at skyde igennem, da vi kom ned, og han synes helt sikkert, at det var sejt, at han selv havde gået hele vejen ned fra det store bjerg. 

Vi mødte sne på vandretur til Gaustatoppen midt om sommeren

Mine bedste tips til en vandretur til Gaustatoppen

  1. Hvis du planlægger at tage kabelbanen op, som ankom gerne i god tid, inden den åbner. Beregn også ventetid på vej ned.

  2. Vær opmærksom på fodtøj, når du vandrer op til Gaustatoppen. Terrænet er stenet og nogle sektioner er der løst grus/småsten. Især på Svineroi-ruten.

  3. Overvej om du kan planlægge et besøg lidt uden for sæson. Juni eller midt/slut august kunne være en mulighed. Eller planlæg en overnatning i hytten på toppen for at få stedet (samt solnedgang og solopgang) lidt mere for dig selv.

  4. Hav tålmodighed i tåget vejr. Du kan være heldig at den pludselig letter – og det kan gå stærkt!

  5. Overvej at have en backup-plan, hvis du planlægger vaffelstop i hytten på toppen. Fyld lidt varmt på en termokande og hav lidt chokolade i rygsækken, hvis hytten er overrendt.

  6. Hvis du bor i Rjukan eller i området, kan du gøre brug af shuttlebusser, så du slipper for at tænke på parkering.

  7. Har du ikke mulighed for at ankomme tidligt på dagen, og al parkering er fyldt op, kan du parkere ved Gaustablikk Høyfjellshotel og benytte shuttlebus til Stavsro/Svineroi/Rjukan, afhængig af, hvor du starter din vandretur til Gaustatoppen.

  8. Vandrer du uden (utålmodige) børn, og vil du gerne opleve en solnedgang fra toppen, selvom du ikke overnatter i hytten? Medbring da sovepose (og evt. liggeunderlag samt pandelampe. Soveposen holder dig varm, mens du venter på, at det bliver aften og solen går ned. Pandelampen bruger du, når du vandrer ned i mørke. Her ville jeg nok vælge at vandre til Stavsro, som er den nemmeste rute. Vær obs på, hvornår shuttlebusserne stopper med at køre, hvis du er afhængig af dem.

  9. Vandreturen fra Stavsro og Svineroi foregår primært i rimelig goldt/stenet terræn. Husk lige en toilettur, inden du starter (nok især som kvinde), da det er svært at finde et godt skjulested til en tissetur (medmindre du har det fint med at vise måsen for en masse andre turister).

  10. Tippet som altid er vigtigt på vandretur med børn: Husk snacks – masser af snacks!