Anmeldelser, Gear

Anmeldelse: Sovepose fra Mountain Hardwear

Lamina Z Flame sovepose

Sovepose-junglen er nem at fare vild i. Mine mange timers research endte dog med et godt pay-off. Lamina Z Flame fra Mountain Hardwear er en alsidig og praktisk sovepose til de køligere nætter. Perfekt til nybegynderen eller til vandreren, der er villig til at gå lidt på kompromis med vægten til fordel for prisen. Og hvorfor mener jeg så det?


Tiden er endelig kommet til min første anmeldelse her på siden. Jeg har valgt at tage fat på min sovepose fra Mountain Hardwear; Lamina Z Flame. Når man vandrer over flere dage, er en god sovepose nemlig et must. Nu har jeg både testet Lamina Z Flame på Tenerife i -10 grader, hvor den i den grad blev sat på prøve. Men jeg har også testet tre-sæsonssoveposen herhjemme i de lunefulde sommernætter, der kan spænde over alt fra 15 grader til frysepunktet. Der er derfor god grund til at lave en anmeldelse af fibersoveposen fra Mountain Hardwear, som er både alsidig og praktisk.

For det første får du i Lamina Z Flame en sovepose, der selv for en kuldskær type som mig rent faktisk lever op til at være en tre-sæsonssovepose. Med det sagt, kan du nok ikke forvente, at soveposen holder dig lige varm både forår, sommer og efterår. Slet ikke, hvis du er typen, der foretrækker at hoppe i soveposen i dit birthday suit. Men med god hjælp fra nattøj og langt uldundertøj, kommer du rigtig langt med soveposen fra Mountain Hardwear. Selvom -10 grader blev for meget for soveposen med en komforttemperatur på 0 grader for kvinder og -6 for mænd, kom jeg da helskindet igennem de kolde nætter, da jeg var på vandreferie på Tenerife. Godt nok med langt uldundertøj, hue, handsker, fleecejakke og termovest – men stadigvæk! Komforttemperaturen på 0 grader er nok ikke skudt helt ved siden af, selvom jeg nok stadig ville ligge med uldundertøj på i de temperaturer.

Lamina Z Flame sovepose

Perfekt til den danske sommer

Ét er, hvordan soveposen klarer sig i koldt klima. Noget andet er, hvordan den klarer sig, når temperaturerne ryger over soveposens komforttemperatur. Sover du i telt eller shelter i den danske sommer, vil jeg sige, at soveposen her er fremragende. Ved en nat på omkring 5-10 grader sov jeg perfekt, omend jeg fik det noget varmt, da solen ramte teltdugen. På vandreture tager man ofte tidligt af sted på dagen, og så er det måske ikke noget problem. Jeg fik dog også testet soveposen fra Mountain Hardwear, da jeg sov i telt under Northside Festival. Her måtte jeg smide soveposen op ad morgenen og formiddagen for at undgå hedeslag. Også selvom det danske sommervejr ikke viste sig fra sin varmeste side. Nu er soveposen dog primært købt til mine vandreture, og her kan jeg kun sige, at jeg føler, at jeg har gjort et særdeles godt første-køb.

Op til vandreturen på Tenerife brugte jeg nemlig uendeligt mange timer på at researche soveposer. Der er jo en masse at tænke på – især for en newbie som mig. Vægt/varme forholdet, fiber eller dun, lynlåskvalitet, mumie- eller lagensovepose. Så mange valgmuligheder!

Sovepose med plads til alternative sovestillinger

Et skærende punkt for mig var, hvorvidt soveposen havde plads til alle mine mærkværdige sovestillinger. Jeg er ikke ligefrem typen, der lægger mig til at sove på ryggen for så at vågne op i præcis samme stilling næste morgen. Selvom det tog lidt tid at finde ud af, hvordan jeg bedst udnyttede pladsen i mumiesoveposen fra Mountain Hardwear, blev jeg glædeligt overrasket over rummeligheden. Efter nogle øve-nætter med lidt bakseri, har jeg nu ingen problemer med at finde mig til rette i min “det-ene-ben-trukket-op-under-maven-sovestilling”. Der er altså plads til, at man kan ligge som andet end en mumie, og for mig betyder det bedre kvalitetssøvn. Især vigtigt når man vandrer langt, og har brug for nattens hvile.

Soveposen har desuden en praktisk lynlås, der gør, at den kan lynes op indefra posen. I 10 graders frost var det rigtig rart ikke at skulle have hænderne uden for soveposen. Lynlåsen lyner også i begge retninger, så der er mulighed for at “lufte ud” i fodenden i varmere klima. Jeg er også vild med den lille lomme til ørepropper, læbepomade, telefon eller hvad man ellers har brug for ved sin side. Meget praktisk.

En anden praktisk ting er, at hovedpuden kan lægges ind i soveposen, uden at den falder ud. Og så kan Lamina Z Flame lynes så højt op, at kun hovedet titter frem – et must, når temperaturerne nærmer sig frysepunktet.

Lamina Z Flame sovepose


De kritiske punkter

Der er egentlig ikke så mange negative ting at sige om Lamina Z Flame. Mountain Hardwear har formået at skabe en alsidig fibersovepose, som ikke koster en halv månedsløn. Når det så er sagt, er der hele spørgsmålet om vægt og fylde. Her er der nemlig plads til forbedringer, men så bliver prisen også bare en anden. På trods af, at soveposen kan spændes ind, fylder den forholdsvis meget. Vægten på 1219 g. gør også, at soveposen ikke er det bedste valg på længere thru-hikes, der virkelig kræver letvægtsgear. Jeg skal helt klart have investeret i en anden (og lettere) sovepose til de ture, og så er det nok nødvendigt at komme over i de dyrere dunsoveposer, som har en helt anden vægt/varme ratio.

Til gengæld synes jeg, at man får meget kvalitet og varme på de 1219 g. for mellem 1.000-1.600 kroner. Jeg købte min på udsalg i Eventyrsport til 1.100, mener jeg. Og selvom lynlåsen ikke altid glider lige let, og der måske hurtigt bliver lidt koldt i fodenden, kan jeg kun anbefale Lamina Z Flame. Især hvis vægten ikke betyder alt for meget, og du sætter pris på en varm sovepose til en medgørlig pris.

  • Et tip til kærestetyperne, der gerne vil varme hinanden: Soveposen kan lynes sammen med andre Mountain Hardwear soveposer. Husk på, at det kræver soveposer med henholdsvis left og right zipper.

  • Jeg købte soveposen med regular længde. Passer meget fint, og jeg er 174 cm. høj. Kunne sikkert også være højere uden problemer. Tror man skal være over 185 cm. før det er nødvendigt at vælge den lange version.

Lamina Z Flame sovepose