Blandet, Inspiration og tips

10 vandredestinationer i efteråret

10 vandredestinationer i efteråret

Efteråret er et oplagt tidspunkt at tage ud og rejse på. Især for dem, der godt kan lide aktive ferier og ikke er afhængig af strandvejr. En rejse uden for højsæsonen betyder også færre turister og mere ferie for pengene. Jeg guider dig her til 10 vandredestinationer i efteråret, der er værd at besøge. Alle sammen ligger i Europa og har skønne naturoplevelser, der forlænger vandresæsonen.

Bare fordi sommeren er ovre, betyder det ikke, at vandrestøvlerne skal gemmes væk. Der er masser af gode vandredestinationer i efteråret, og der er faktisk en masse gode grunde til at bruge efteråret og efterårsferien på at komme ud og lufte vandrestøvlerne. Ofte er vandrestierne mindre befærdede, og flere steder i Europa finder du milde efterårstemperaturer, der egner sig perfekt til en aktiv vandreferie. Ikke nok med det, ligger priserne på kost og logi også tit på et mere overkommeligt niveau uden for højsæsonen. Som prikken over i’et viser naturen sine gyldne farver frem.

Er du overtalt på en efterårstur?

Så skal du fortsætte med at læse. Jeg har nemlig samlet 10 vandredestinationer i efteråret i Europa, som egner sig godt til en efterårferie iført vandrestøvler.

Tenerife

Det er ikke til at komme uden om Tenerife, når der tænkes i oplagte vandredestinationer i efteråret. Godt nok befinder den spanske ø sig nede ved Afrika, men det er stadig en overkommelig flyvetur på 4-5 timer. Efteråret på Tenerife er samtidig mildt, og temperaturerne ligger på behagelige 20-23 grader. I bjergene bliver det selvfølgelig mere køligt, men det gør heller ikke spor, når ferien foregår med vandrestøvlerne.

Tenerife er desuden den største af de Kanariske Øer, hvilket giver mulighed for rigtig mange kilometers vandring. Naturen varierer fra goldt vulkanlandskab, rå klippeformationer, grønne nåleskove og frodigt bjerglandskab. Den alsidige natur kan opleves på ruten GR 131, der går på tværs af øen fra Vilaflor til Arona. Ruten er 86 km. og er fint afmærket. GR 131 er et let valg, hvis tiden for planlægning er knap. Men jeg vil vove at påstå, at det godt kan betale sig at kombinere GR 131 med andre ruter for at få et mere varieret indtryk af, hvad naturen byder på. Blandt andet findes der nogle meget smukke ruter i Anaga, som viser er helt andet landskab end området omkring Teide. Men Teide er bestemt også et besøg værd. Det er næsten uundgåeligt at besøge Spaniens højeste punkt, hvorfra der er en fantastisk udsigt over hele øen.

Du kan læse mere om at vandre på Tenerife her.

10 vandredestinationer i efteråret

Andalusien

Hvis du gerne vil forlænge sommeren, kan du ogå søge mod det sydlige Spanien. I Andalusien møder natur og kultur hinanden i et farverigt samspil. For den kulturinteressede betyder det, at du kan kombinere vandreferien med besøg i spændende små landsbyer og historiske bygninger. Området bærer nemlig præg af, at dele af Andalusien har været under muslimsk styre. Det har sat et spændende præg på kulturen og ikke mindst arkitekturen.

For bjerg-entusiasten er der også meget at hente i Andalusien. Sierra Nevada bjergene byder på fantastiske vandremuligheder med dramatiske udsigter. Her findes også langdistanceruten Sulayr Trail – GR 240Ruten er på hele 300 km, men du kan nøjes med at vandre sektioner af ruten. Ellers findes der også rigtig mange mindre dagsture i Andalusien.

Find mere information om at vandre i Andalusien på det officielle turismesite. Jeg er også stor tilhænger af at købe bøgerne fra Cicerone. Du finder en vandreguide til Andalusien via linket her.

Der er også mange andre muligheder for at vandre i Spanien i efteråret. Picos de Europa er endnu et godt bud, men ligger i stedet i det nordlige Spanien.

Grenada Andalusien
@pixabay

Bayern

Tyskland har meget mere end Berlin og grænsehandel. Der findes et væld af spektakulære naturområder, og mange danskere har fx stiftet bekendtskab med Harzen. Hvilket egentlig også er et rigtig fint bud på en efterårsdestination. Jeg vil dog i stedet rette opmærksomheden mod Bayern, der grænser op mod Østrig og Tjekkiet.

Grundet den sydlige placering, er det også i Bayern, at du finder de Tyske Alper. Og der er netop her, at der er enestående muligheder for at opleve Bayerns storslåede natur med bjerge og søer. Naturen minder om Dolomitterne, og selvom efteråret også kan byde på sne, så tror jeg, at det er helt magisk at se de gyldne farver spille i det bjergrige landskab.

Søerne Königsee og Eibsee udgør populære destinationer. Königsee ligger i nationalparken Berchtesgaden og ligger i virkeligheden ikke så langt fra østrigske Salzburg. Eibsee befinder sig også lige ved den sydlige grænse og ser utroligt billedskønt ud. Hele området her, Garmisch-Partenkirchen, byder på mange vandremuligheder.

Lidt længere mod vest finder du de populære slotte Neuschwanstein og Hohenschwangau. Men drager du mod det nordlige Bayern finder du også rigtig gode muligheder for vandring blandt rullende bakker og historiske slotte. Fordelen ved at vælge de mindre bjergrige områder i efteråret er naturligvis, at vejret vil være mere tilregneligt end i alperne.

Eibsee Bayern
@pixabay

Skotland

Det kan godt være, at Skotland er kendt for at være våd og kold, men landet er også kendt for sine lochs og munros. Kort fortalt byder en tur til Skotland på både idylliske og rå søer, bakker og bjergtoppe. Jeg er helt pjattet med den skotske stemning, får der græsser og det vindblæste landskab. Og så er befolkningen ikke mindst meget åbne og hjertelige.

Skotland har både langdistanceruter og masser af dagsture. Den mest kendte langdistancerute må være West Highland Way på 154 km. Du kan også give dig i kast med at vandre Great Glen Way, der løber 117 km. tværs over landet fra Fort William til Inverness. Jeg har selv gået turen, og jeg kan ikke give den nok anbefalinger.

I det hele taget er Fort William centrum for mange vandreture og naturoplevelser i Skotland. West Highland Way ender også i Fort William. Selve byen er ikke noget at skrive hjem om, men der er overnatningsmuligheder og hyggelige pubs, hvor du kan få serveret et rigtig skotsk måltid mad. Fra Fort William giver det også mening at tage turen hen til (eller op på) Skotlands højeste bjerg Ben Nevis.

Andre steder i Skotland, der er værd at besøge er nationalparkerne Loch Lomond and the Trossachs samt Cairngorms National Park. Glencoe er også et godt sted at starte ift. at have en base at gå ud fra. Det er bestemt også en mulighed at tage mod vest og besøge Isle of Skye, hvor der befinder sig et vildt og råt landskab.

Hvis du samtidig er helt pjattet med historiske slotte og gamle ruiner er Skotland helt bestemt et besøg værd. Du finder også Glenfinnan Viaduct i Skotland, der mest af alt er blevet kendt fra Harry Potter-filmene.

10 vandredestinationer i efteråret

Sachsen

Et andet sted i Tyskland, der er værd at undersøge, er delstaten Sachsen. Ikke mere end knap et par timers kørsel fra Dresden, ligger nationalparken Sächsische Schweiz, der er kendt for sine helt unikke klippeformationer. Jeg får associationer til landskaber i Asien, fordi klipperne er så specielle. I Sächsische Schweiz gemmer sig et landskab, man ikke helt tror findes i den del af Europa. Det er også her, at bjergene Elbsandsteingebirge ligger. Bjergkæden danner en naturlig grænse mellem Tyskland og Tjekkiet.

Du kan fx gå langdistanceruten Malerweg Trail på 112 km. Ruten tager dig igennem det fantastiske landskab, der førhen var kendt for at tiltrække Europas malere, der søgte inspiration i naturen.

Skal du til området, må du heller ikke gå glip af en gåtur over Basteibrücke. Broen bugter sig gennem klippelandskabet, og er meget ikonisk for området.

Bastei Bridge Sächsische Schweiz
@pixabay

Færøerne

Færøerne er en destination, der lige nu er mere populær end nogensinde. Ø-gruppen tiltrækker ikke kun europæere, men også folk fra USA valfarter til de smukke klippeøer. Selvom klimaet ikke er for de solbadende typer, tror jeg, at det er et vældigt interessant sted at besøge i efterået. Her vil være færre turister, og så længe du er forberedt på regn og ellers tager varmt tøj med, er jeg sikker på, at Færøerne giver oplevelser i verdensklasse.

Her er regnen, gråvejret og de lavthængende skyer næsten også en del af eventyret. Det giver noget helt magisk til det rå og vindblæste landskab, der gemmer på uspoleret natur. Steder som Kalsoy og Mykines skulle være et besøg værd. Af gode baser til vandring kan nævnes Gásadalur, Tjørnuvik og Gjógv.

Vælg evt. en base, hvor du bor, så du kan komme hjem og varme dig efter dagsturene. På en uges ferie kan det også sagtens lade sig gøre at bo flere forskellige steder. Jeg ville nok prøve at finde nogle hyggelige hytter på Airbnb. Ofte kan et Airbnb-ophold også give nogle gode lokale oplevelser med tip fra din udlejer.

Færøerne
@pixabay

Polen

Jeg har selv tilbragt min efterårsferie i Polen, så den skal naturligvis med på listen. Polen gemmer nemlig på Tatrabjergene, som inviterer til masser af vandring. Her er mulighed for at bo ved en base i byen Zakopane eller omegn. Men det er også muligt at gøre brug af bjerghytterne, der ligger fordelt rundt omkring i bjergene. Ved at vandre hytte til hytte får du nogle længere ture i bjergene, og du slipper for at slæbe telt, mad osv. med dig.

Zakopane ligger kun omkring 100 km. fra Krakow, og er egentlig også centrum for vintersport. I efteråret vil det være in between seasons, men bjerghytterne er stadig ret populære, så her er det en fordel at reservere i god tid. Til gengæld er der også et kæmpe udvalg af hyggelige hoteller og hytter i Zakopane og omegn. Det bedste af det hele er, at priserne er ret overkommelige. Trænger du til selvforkælelse efter de lange vandreture, er priserne på spa-ophold også til at have med at gøre.

Det er også i Tatrabjergene, at du finder den meget populære sø Morskie Oko. Polakkerne selv valfarter ofte til den billedskønne sø, men i efterårsmånederne er det til at være der på trods af turister, så længe man kommer tidligt afsted om morgen.

Læs mere om vandre i Polen her.

Morskie Oko Polen
Morskie Oko

Slovenien

Der er helt sikkert rigtig mange af de østeuropæiske lande, der godt kunne komme med på listen her. Slovenien er ingen undtagelse. I det lille land finder du Triglav National Park, hvor de Julianske Alper pryder billedet. Jeg har besøgt Slovenien i sommermånederne (hvilket du kan læse om her), men jeg tror også, at det er helt fortryllende at se det smukke landskab dækket i efterårets farver.

Læg et besøg forbi den ikoniske Lake Bled og Lake Bohinj. Om sommeren valfarter turister til Bled, men du vil garanteret have søen mere for dig selv i efterårets måneder. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor fin udsigten må være fra Bled Castle, når træerne skifter farve.

Men det er ikke kun Triglav National Park, der er værd at besøge i Slovenien. Alperne kan nemlig godt byde på barsk vejr allerede i efteråret. Der er derfor rigtig mange andre muligheder for at vandre i bløde, rullende bakker, hvor du kommer gennem charmerende små landsbyer. Det centrale Slovenien og området omkring Ljubljana er et godt sted at starte. Områder som Zasavje eller Velika Planina kan være en idé at kigge nærmere på.

Slovenien er også kendt for sine tourist farms, som er en ækvivalent til de italienske agriturismo. På den måde kan vandreferien kombineres med lidt luksus og gastronomi. Find en tourist farm til dit ophold i Slovenien gennem siden her.

10 vandredestinationer i efteråret

Tjekkiet

Tjekkiet rummer mere end smukke kirker og Karlsbroen. Der er rige muligheder for vandring i et landskab, der er bjergrigt, men stadig ikke alpint.

Besøg Jizera bjergene, der ligger tæt på den Polske grænse. Faktisk ligger området ikke mere end et par timers kørsel fra Prag. Der er også gode muligheder for at bo på hotel eller i hyggelige hytter i byerne omkring Jizera.

Et andet bud på en oplagt vandredestination i efteråret i Tjekkiet er Bohemian Paradise. Det idylliske område byder på sandstensformationer, der på mange måder kan minde om landskabet i Sächsische Schweiz. For de kulturinteresserede, er det også muligt at gå på opdagelse i områdets historiske slotte.

Adršpach Tjekkiet
@pixabay

Sverige

Sverige er selvfølgelig en klassiker. Både fordi det er nemt at komme til landet og fordi, der er så meget anderledes natur end herhjemme. Jeg har selv vandret på Skåneleden, og det er bestemt også en tur, der kan tages i efteråret. Hvis du ikke orker at bestille flybilletter eller bare gerne vil på en forlænget weekend, egner Skåne sig glimrende. Det er nemt at komme dertil både i bil og med offentlig transport.

Der er selvfølgelig mange andre områder i Sverige, der rummer utallige vandremuligheder. Glaskogens naturreservat ligger længere mod nord, men er også et utroligt populært sted at tage hen for at opleve Sveriges billedskønne søer og vildmarker.

Måske du også er frisk på en tur endnu længere nordpå? Det kan pludselig godt blive en meget lang tur, men til gengæld er det også muligt at se nordlyset i Sverige. Fx helt oppe ved Abisko nationalparken. Sverige er på alle måder en perfekt vandredestination i efteråret, da der findes så store arealer med gyldne efterårsfarver – what’s not to like!

Du finder mere information om alle Sveriges nationalparker lige her.

Vandre i Sverige