Destinationer, Great Glen Way, Skotland

Vandre i Skotland: Great Glen Way

Vandre i Skotland

Der er lagt op til nye eventyr, fantastiske naturoplevelser og en god bid af Skotlands charme, når du skal vandre i Skotland. The Great Glen Way skuffer ikke! Langdistanceruten på 117 km. begynder i Fort William i syd og slutter i Inverness mod nord. Den går på tværs af Skotland fra kyst til kyst og følger de tre søer Loch Lochy, Loch Oich og den kendte Loch Ness.


Hele vejen på Great Glen Way vandrer du langs vandet og dermed også langs Caledonian-kanalen, der siden starten af 1800-tallet har forbundet de tre søer og de to kyster. Det betyder altså, at det i princippet er muligt at sejle tværs over Skotland. Men her foregår det altså på gåben.

The Great Glen Way er perfekt at vandre for nybegynderen, der gerne vil gå sin første langdistancerute. Eller for dem, der ønsker smuk natur, men en overkommelig vandretur uden alt for mange højdemeter. Muligheden for både at wild campe og overnatte på hoteller eller B&B gør nemlig Great Glen Way meget alsidig.

For mig var det en fantastisk tur at tage som min første lange vandretur. Skal du vandre i Skotland, anbefaler jeg bestemt at slå vejen forbi Great Glen Way. Men jeg er også sikker på, at jeg havde nydt turen ligeså meget, hvis jeg havde gået andre lange thru-hikes forinden. Det er nemlig berigende at prøve noget forskelligt. Hvert land og hver tur kan noget helt specielt. På Great Glen Way finder du det smukke i roen, de frodige skove, rislende kilder og den skotske idyl. Og så er Skotland jo spækket med bakker og bjerge, som i skala måske ikke måler sig med Dolomitternes bjergtinder, men alligevel kan noget helt specielt.

Vandre i Skotland


Planlæg din tur på Great Glen Way

Vi er alle forskellige, både i lyst, alder og form. De 117 km. på Great Glen Way kan vandres i forskelligt tempo alt efter, hvem du er. Det mest almindelige er nok at gå turen med 5-6 overnatninger, men det varierer fra person til person. Du kan sagtens gøre turen enten kortere eller længere afhængig af, hvor langt du har lyst til at gå hver dag. Skal du vande i Skotland – i hvert fald på Great Glen Way –  skal du bare huske på, at der ikke er så mange højdemeter. Hav det in mente, når du planlægger, hvor langt du vil/kan gå om dagen.

Great Glen Way byder også på alternative ruter. Det er blandt andet muligt at tage “high route” i stedet for “low route” på nogle af stadierne. Så får du flere højdemeter – men også bedre udsigter fra det skotske højland. Nogle gange kan du dog være tvunget til at tage den ene rute frem for den anden, hvis der er skovarbejde i gang på ruten.

Jeg har samlet muligheder for ruteplanlægning og gode byer til overnatning på Great Glen Way i indlægget her.

Vandre i Skotland


Overnatning på Great Glen Way

På Great Glen Way kan du både lege spejder og baron. Der er muligheder for at overnatte på ægte spejdermanér, men der er også mulighed for at få en masse luksus, når vandringsdagen er omme. Det afhænger igen af, hvad du har lyst til og hvilken oplevelse, du gerne vil have med dig hjem.

De fleste steder i Skotland er det lovligt at wild campe. Det giver nogle fremragende muligheder på Great Glen Way. Hvis du vil i rigtig nærkontakt med naturen, nyde solopgange og solnedgange og ikke har brug for en rigtig seng at udhvile i, kan jeg kun anbefale wild camping.

Du kan læse mere om camping og wild camping på Great Glen Way i indlægget her.

Great Glen Way wild camping


Men der er altså også noget charmerende – og ikke mindst komfortabelt – ved at bruge lokalområdets hoteller og B&B, når du skal vandre i Skotland. For nogle giver det den bedste vandreoplevelse, fordi man er frisk og udhvilet til de lange vandredage. Det handler om at gøre det, du har det bedst med.

Det er også muligt at kombinere det, som jeg selv og min mand gjorde. Så får du lidt af begge verdener. Uanset hvad, skal du gøre det, du har det bedst med. Jeg har derfor samlet alle mulighederne samt tips, gode råd og gode steder til overnatning på Great Glen Way i indlægget her.

Husk at læse hele min vandredagbog og rutebeskrivelse fra Great Glen Way lige her.