Great Glen Way, Skotland

Camping i Skotland: Great Glen Way

Camping i Skotland - Great Glen Way

I Skotland er det lovligt at wild campe. Skal du på camping i Skotland betyder det, at du må slå dit telt op i naturen, hvis du ellers tager hensyn til dine omgivelser og følger leave-no-trace principperne. Vandrer du The Great Glen Way, er det også værd at overveje muligheden for camping og wild camping i Skotland. Udover øget fleksibilitet giver det nogle helt andre oplevelser tæt på naturen, og du sparer penge på hoteller og andre dyre overnatningssteder.


Der er flere forskellige muligheder for at wild campe på Great Glen Way. Nogle steder giver det mest mening bare at slå sit telt op, mens det andre steder kan være en idé at gøre brug af udpegede wild camping spots eller officielle campingpladser. Min oplevelse var nemlig, at det på nogle strækninger kan være svært at finde et sted at slå telt op.

Derfor kan det være en god idé at gøre noget forarbejde hjemmefra for at få en idé om, hvor det egner sig bedst med telt. Jeg har samlet mine erfaringer her, og beskriver de steder, hvor der er gode steder for camping i Skotland på Great Glen Way.

Forskellige muligheder for camping

Først og fremmest findes der nogle forskellige muligheder for camping på Great Glen Way.

  • Wild camping: Du sætter dit telt op der, hvor du har lyst og følger leave no trace principperne. Du kan her læse de officielle guidelines for wild camping i Skotland.

  • Canalside informal camping: Langs Caladonian-kanalen findes der en række uformelle campingspots. Her vil der nogle steder være toilet, badefaciliteter og bålplads. For at benytte dig af toilet- og badefaciliteter kræver det, at du lejer en nøgle. Det kan du gøre hos Corpach Sea Lock i Fort William for 10 pund pr. mand. Nøglerne afleveres hos Canal Office, når turen slutter. Du kan læse mere om Canalside camping via linket her.

  • Udpegede wild camping spots: På Great Glen Way findes der nogle officielle wild camping spots. Stederne har muldtoilet, men for at bruge dem, skal du have en nøgle. Nøglen du lejer til Canalside informal camping bruger du også til muldtoiletterne. Du kan læse mere om de udpegede wild camping spots her.

  • Officielle campingpladser: På Great Glen Way er der også mulighed for at bruge de officielle campingpladser med langt flere faciliteter. Der findes syv campingpladser langs Great Glen Way, så der er en del muligheder for camping i Skotland, når du går Great Glen Way.

Der findes officielle campingpladser i:

  • Gairlochy
  • Invergarry
  • Fort Augustus
  • Langs Loch Ness
  • Drumnadrochit
  • Inverness

Her kan du slå dit telt op på Great Glen Way

Planlægger du din tur på Great Glen Way med telt på ryggen, er det værd at vide, hvor på ruten, der er overnatningsmuligheder i telt. Du finder en oversigt på det interaktive kort herunder. Zoom ind og ud på kortet og tryk på ikonerne for at se, hvad stederne hedder.Du kan også læse beskrivelsen af de forskellige stadier her, for bedre at kunne planlægge din tur på Great Glen Way med telt.

Fort William – Gairlochy: 

Ved Moy Bridge og i Gairlochy finder du Canalside camping. I Gairlochy er der også en officiel campingplads, Gairlochy Holiday Park.

Vil du hellere wild campe er det ikke helt så let at finde et sted på denne strækning. Fortsæt i stedet lidt længere ad ruten. Desværre er det ikke lovligt at campere langs det første stykke af Loch Lochy. Men lidt uden for Bunarkaig (ca. 6 km. fra Gairlochy) finder du en lille sti ind til højre, hvor du kan slå et telt op.

Great Glen Way wild camping
Great Glen Way wild camping


Gairlochy – Laggan

Ved Loch Lochy finder du et udpeget wild camping spot, Glas-Dhoire. Du finder det ca. 5 km. inden, du når til Laggan Locks. Der er ingen officielle campingspladser på strækningen.

Wild camping Great Glen Way
Loch Lochy: Glas-Dhoire

Gode wild camping steder finder du lige lidt efter Clunes – når du kommer til det sted, hvor du til venstre kan tage en afstikker til vandfaldene Eas Chia-aig. Følger du Great Glen Way til højre kommer du til et skovområde, hvor der er gode steder at slå et telt op nede ved søbredden.

Vi valgte at gå lidt længere end til Laggan og slog et telt op ved bredden af Loch Oich, som du kan læse mere om herunder.

Laggan – Fort Augustus

Tager du den alternative rute med Invergarry link, finder du en officiel campingplads lidt uden for Invergarry, Fraichemard Farm. I Fort Augustus er der også en officiel campingplads, Cumberlands Campsite.

Følger du den originale rute langs højre side af Loch Oich finder du både gode wild camping steder og et udpeget wild camping spot. Ca. 5 km. fra Laggan slog vi teltet op nede ved bredden. Fortsætter du nogle kilometer mere, ligger der et officielt wild camping spot, Leiterfearn – også ved bredden af Loch Oich med udsigt ud over søen.

Ved Aberchalder Bridge er der også Canalside camping og videre langs kanalen på vejen mod Fort Augustus, finder du også et udpeget wild camping spot.

Great Glen Way wild camping
Camping i Skotland - Great Glen Way


Fort Augustus – Invermoriston

Her afhænger det lidt af, om du går high route eller low route, som du kan læse mere om i indlægget om ruteplanlægning. På low route har du mulighed for at overnatte på to officielle campingpladser, Invercoille Camping og Loch Ness Holiday Park.

På high route findes der ingen officielle campingpladser, men det kan godt lade sig gøre at finde nogle steder at wild campe. Det kan dog blive en kold fornøjelse afhængig af årstiden. I sommermånederne vil det ikke være et problem, og så er det altså muligt at vågne op med udsigt over Loch Ness.

Vi valgte pga. kulden at fortsætte til Invermoriston, hvor vi fandt et B&B. I start april kan det nemlig snildt blive mange minusgrader om natten, og det var vi ikke lige forberedt på.

Invermoriston – Drumnadrochit

På strækningen mellem Invermoriston og Drumnadrochit er der ikke så mange campingsteder at komme efter. På high route er det muligt at finde nogle steder at wild campe med udsigt over Loch Ness.

Hvis du vil wild campe skal du tænke på at finde et sted, inden du kommer for tæt på Drumnadrochit. Det sidste stræk inden byen, er der nemlig ikke mange muligheder for at slå et telt op. I realiteten betydet det nok, at du skal satse på at finde et sted allerede inden du når til Grotaig.

Lidt uden for Drumnadrochit ligger der også en officiel campingplads, Borlum Farm Caravan & Camping Park.

Igen valgte vi at overnatte på B&B i Drumnadrochit, da benene ikke kunne holde til at gå mere. Planen var ellers at fortsætte forbi Drumnadrochit, men det var nok en klog beslutning at stoppe. Der går nemlig noget tid, før det egner sig til at slå telt op, når du fortsætter fra Drum.

Drumnadrochit – Inverness

Først omkring 6-7 km. fra Drumnadrochit begynder der at komme steder, der er gode til wild camping. Til gengæld finder du så også nogle virkelig fine steder med udsigt over Loch Ness. Det kræver, at du lige er vågen og følger de små stier ind til højre.

På turen mod Inverness kan du også overnatte i nogle basic hytter, hvor du enten kan bruge eget soveudstyr eller leje det på stedet. Camping Pod Heaven ligger omkring 17 km. fra Drumnadrochit, men ligger ikke direkte på Great Glen Way. Du skal altså dreje til højre og forbi søen Loch Laide for at komme derhen.

Du kan også overnatte ved et ECO-campsite, hvor det også er muligt at købe mad og drikke (husk kontanter). Stedet ligger lige midt på Great Glen Way også ca. 17 km. fra Drumnadrochit.

Efter ECO-camp vrimler det ikke med wild camping steder. Først når du kommer til skovområdet efter lang tids vandring på asfaltvej, dukker der steder op, hvor du kan slå telt op. Enten skal du nok vælge at campe lige i starten af dette skovområde eller også skal du satse på at finde et sted endnu tættere på Inverness. Vi endte med at wild campe kun ca. 7 km. fra Inverness og tæt på stien, fordi det blev svært at finde et egnet sted. Der er nemlig indhegning mange steder, så det ikke er muligt at komme ind i skoven.

Great Glen Way wild camping
Great Glen Way wild camping


Jeg håber, at ovenstående kan hjælpe dig med at planlægge din tur på Great Glen Way, når du skal på camping i Skotland. Wild camping giver nogle helt specielle oplevelser og det giver noget mere fleksibilitet.

Husk også at læse hele rutebeskrivelsen af Great Glen Way og se de mange billeder fra turen.