Picos de Europa, Spanien

Vandring i Picos de Europa

Vandring i Picos de Europa

Picos de Europa minder ikke om det typiske turist-Spanien. Solbadere, palmer og Sangria er skiftet ud med vandrere, vild natur og storslåede bjergtoppe. Har du planer om en vandreferie i Spanien, er vandring i Picos de Europa et oplagt valg for både nybegyndere og garvede.


De færreste ved det, men i Spanien finder du Europas bjergtinder. Det er i hvert fald, hvad navnet på nationalparken Picos de Europa, antyder. Ved første øjekast er der da heller ikke så meget at rafle om. Bjergtoppe på bjergtoppe skyder op i horisonten og ser indbydende og barske ud på samme tid. Vandring i Picos de Europa byder også både på frodige bjergsletter, små romantiske landsbyer og golde områder med vilde bjergtoppe. På en måde minder de høje bjergtinder lidt om dem, du finder i Dolomitterne – omend i mindre skala.

Nationalparken, der strækker sig fra regionerne Cantabrien, Castilla y León og Asturien, er fyldt med fantastiske vandreruter. Det gør Picos de Europa til et oplagt sted at tage hen for dem, der længes efter at se mere af Spanien end blot den turistede solkyst. Hvis du allerede er i gang med at udforske Spaniens nordkyst med Baskerlandet og de lange surferstrande, er det desuden oplagt at slå et smut forbi Picos de Europa. Ret unikt ligger nationalparken kun 20 km. fra Spaniens nordkyst. Kommer du fra Madrid, kræver det ikke mere end fire-fem timer i bil, før du når til det spanske vandreparadis.

Et godt udgangspunkt til vandring i Picos de Europa

Da vi ankom til Madrid lufthavn lejede vi derfor en bil og kørte mod Picos de Europa. Frem for at bo inde i nationalparken valgte vi at bo i Potes, knap en halv times kørsel fra Fuente Dé. Med Potes som base har du fine muligheder for at vandre i Picos de Europa. I Fuente Dé er der nemlig gode muligheder for at finde vandrestier. Det er også her, at du finder svævebanen, der tager dig til storslåede udsigter. Vandreruten Route Áliva Ports, som vi tog på førstedagen, begynder desuden på toppen af svævebanen.

Fordelen ved at bo i Potes er, at byen fungerer som et rigtig fint udgangspunkt til at komme rundt i Picos de Europa med bil. Byen byder på hyggelige stenbelagte stræder, fortovscaféer og tapasbarer. Står vandreferien i Picos de Europa på dagsture, fungerer det rigtig godt med at bruge aftenerne i Potes. Hvad enten du har lyst til at spise tapas og drikke et glas vin i aftensolen, eller hungrer efter en is. Til gengæld skal du også regne med, at Potes er et knudepunkt for turister – omend byen er meget lille.

Spansk charme midt i bjergene

Vi var så heldige at finde et afsides sted lidt uden for Potes, hvor stemningen var helt i top. Posada el Bosque tilbyder autentisk spansk landstemning. Stedet ligger helt fantastisk i bjergene med udsigt mod Picos de Europa. Stilen er romantisk og behagelig. Selvom ejeren ikke taler et ord engelsk, fungerede det hele upåklageligt. Heldigvis er spaniere ikke bange for at bruge armfagter og gestikulationer for at fremme forståelsen. For os var Posada el Bosque den perfekte idylliske base efter dagslang vandring i Picos de Europa. Vi kunne snildt være blevet mere end de fire nætter. Vi nåede nemlig kun at udforske en brøkdel af det frodige og barske bjerglandskab. Det blev til tre gode vandreruter, som du kan læse mere om her.

Posada el Bosque


Frieri i bjergene

Picos de Europa vil uden tvivl altid have en stor plads i mit hjerte. Ikke kun fordi naturen er eventyrlig og stedet virker mere afsides end andre turistede vandresteder. Selvfølgelig er der turister, men mange steder stødte vi mest på lokale vandrere eller turister fra Spanien og Frankrig. Der var da heller ikke andet end en flok græssende køer til stede, da Anders midt ude i bjergene spurgte mig, om jeg ville gifte mig med ham. Det sagde jeg selvfølgelig ja til! Og netop derfor vil mindet om Picos de Europa til hver en tid fremstå ekstra fantastisk.

Frieri eller ej, kan jeg kun anbefale andre at tage turen til det mindre turistede Spanien, hvor der er mulighed for at tage på eventyr med vandrestøvlerne. Hvem siger også, at vandring i Picos de Europa ikke kan kombineres med tapas og vin i aftentimerne? Det fungerede i hvert fald fremragende for os. Det er dog værd at huske på, at temperaturerne i Picos de Europa ikke minder om dem, du finder i resten af Spanien. I bjergene kan det blive køligt, vejret kan hurtigt skifte og statistisk set, vil der nok være nogle dage med skyer. Det kræver måske bare lidt ekstra tøj – der er i hvert fald ingen grund til at lade det skræmme dig væk.