Hamborg, Tyskland

Grøn guide til Hamborg

Grøn guide til Hamborg

| Reklame for Come to Hamburg |

I Tysklands næststørste by Hamborg, finder du mange grønne oaser og åndehuller. Hvad enten du skal på klassisk storbyferie eller leder efter en aktiv måde at bruge byen på, er der masser at give sig til i den tyske storby. Jeg guider dig her til 10 grønne og aktive oplevelser i Hamborg.


Jeg er – overraskende nok – mest til vandreferier. Men jeg er også altid frisk på nye oplevelser, og heldigvis kan man jo vandre de fleste steder. Det er selvfølgelig noget andet at gå rundt i en storby end at vandre ude i naturen, hvor stårslåede landskaber folder sig ud. Ikke desto mindre er det stadig muligt at få en masse kilometer i benene blandt grønne områder på din storbyferie til Hamborg. Der er desuden rige muligheder for at være aktiv, hvad enten det er på gåben, cykel eller på vandet. Så læs med i min grønne guide til Hamborg.

Grønne og aktive oplevelser i Hamborg

Hamborg har rigtig mange grønne parker, og der er også mulighed for naturoplevelser lidt uden for byen. Det unikke ved Hamborg er også, at floderne Elben og Alster bugter sig gennem europas ottende største by. Her er 10 bud på grønne og aktive ting, du kan bruge din tid på, når du besøger Hamborg.

1. Stadtpark ved Winterhude

Stadtpark er Hamborgs grønne åndehul med et areal på hele 148 hektar. Parken ligger i den nordlige del af byen ved kvarteret Winterhude, som i øvrigt byder på en autentisk og ikke-turistet stemning. Der er rig mulighed at gå nogle lange ture i parken, som byder på alsidige parkområder med både sø, skov og rosenhave. Om sommeren kan du nyde en svømmetur i Naturbad Stadtparksee, og du kan solbade på en plet i græsset. Parkens rosenhave blomster helt ind i Oktober, og det er skønt at gå og nyde duften af roser i den friske efterårsluft.

I den nordvestlige del af parken, der grænser op til Winterhude, finder du Planetarium Hamburg. Planetariet er rigtig flot i sig selv, men det er også muligt at komme helt op i toppen og nyde udsigten ud over byen.

Trænger du til et hvil, finder du desuden en masse caféer fordelt ud over parken. Det er ganske unikt, at der gemmer sig så mange hyggelige steder, hvor du kan få en kop kaffe, en is eller et måltid mad. Og så er der selvfølgelig også lige indlagt legepladser og minigolfbane i parken.

Stadtpark Hamburg
Stadtpark Hamburg
Stadtpark Hamburg
Planetarium Hamburg


2. Altona Volkspark

Altona Volkspark ligger vest for Hamborg, og er faktisk endnu større end Stadtpark. Der er plads til afholdelse af open air koncerter, og ligesom i Stadtpark, er der også en minigolfbane. I Altona Volkspark ligger der også et stadion og en væddeløbsbane, men med sine 205 hektar, er der også god mulighed for at nyde parken på gåben. Fx rundt i rosenhaven og i skovområderne. Parken er selvfølgelig med i min grønne guide til Hamborg, fordi den netop giver mulighed for vandreture midt i storbyen.

3. Loki-Scmidt-Garten ved Flottbek

Flottbek ligger et stykke uden for byen lidt mere sydvestligt end Altona Volkspark. Her ligger også en stor park med den botaniske have Loki-Schmidt-Garten. Det er et populært udflugtssted for dem, der gerne vil lidt ud af byen og kigge på noget grønt. Den pyramideformede glasbygning, der ligger i haven huser Loki-Schmidt Museum for afgrøder, der skulle være en spændende oplevelse for både børn og voksne.

Gå ligeledes på opdagelse rundt i haven, hvor der findes en Japansk Have og en kinesisk pavillon. Slut af med en kop kaffe på Café Palme, eller få endnu flere kilometer i benene ved at besøge Jenisch Park, der ligger syd for Loki-Schmidt-Garten.

Denne botaniske have skal i øvrig ikke forveksles med Alter Botanischer Garten i parken Planten un Blomen, som jeg beskriver i et andet punkt.

4. Boberger Niederung Nature Reserve

Ikke så langt fra Hamborg ligger Boberger Niederung Nature Reserve. Her kan du opleve Bobergers hvide sandklitter og vandre langs forskellige naturinformationsstier. De fire vigtigste stier er markeret med forskellige symboler, og tager dig hver især gennem den alsidige natur, der befinder sig i naturreservatet. I klitterne og på heden finder du samtidig et rigt dyre- og planteliv, der gør det spændende at begive sig ud på stierne.

Om sommeren kan du se hedens lyng blomstre eller hoppe en tur i søen, men hele året rundt, er Boberger Niederung et besøg værd, når storbyen bliver for meget af det gode.

I informationscentret ved naturreservatet finder du mere information om, hvordan du får mest muligt ud af dit besøg.

5. Alster og Alsterwanderweg

Besøger du Hamborg, må du ikke snyde dig selv for en gåtur langs floden Alster. Det er virkelig fornøjeligt at se livet udspille sig langs floden, hvor løbere, hundeluftere og vandsportsudøvere holder til. Du kan faktisk starte turen langs Alster næsten helt inde fra midtbyen, og fortsætte så langt du lyster. Der er også gode muligheder for at gå en runde, da der flere steder er broer, der forbinder de to flodsider med hinanden. Du kan også forbinde en gåtur langs Alster med en tur i Stadtpark.

Langs Alster finder du også Alsterpark, så du på den ene side har vandet, og på den anden grønne parkarealer. Det er også langs floden, at det er muligt at følge noget af pilgrimsruten Alsterwanderweg. Ruten følger sådan set bare floden, og går gennem flere parkområder. Helt oppe ved Wellingsbüttel Torhaus starter den vilde del af floden, som ikke er kanaliseret. Herfra vil turen gå gennem skove og enge. Følger du ruten helt op til Poppenbüttel, får du en tur på ca. 17-20 km. Herfra kan du så tage S-bahn tilbage til byen fra Poppenbüttel Station.

Alster Hamburg


6. Kano, kajak, robåd eller paddleboard

Du kan også nyde Alster fra vandsiden. Om sommeren og i det tidlige efterår, er det muligt at leje kano, kajak, robåd eller paddleboard, så du selv kan sejle rundt på floden og følge med i livet på land . Det giver mulighed for at være aktiv samtidig med at opleve byen fra vandsiden. For den aktive type giver det nogle rigtig gode muligheder for at tage på storbyferie samtidig med at få natur og motion ind i programmet.

Du finder her en oversigt over, hvor du kan leje udstyr til en tur på vandet.

Grøn guide til Hamborg


7. Guidet cykeltur

Her er der en idé til den aktive type, der samtidig gerne vil opleve nogle af byens mest kendte attraktioner og områder. På en guidet cykeltur, får du bevæget dig samtidig med at blive introduceret til byens højdepunkter. Hamborg er faktisk en rigtig fin by at cykle i, omend man lige skal vænne sig til, at systemet er lidt anderledes end herhjemme.

En cykeltur giver også et godt udgangspunkt for at lære byen at kende. Det kan være en idé at tage en tur i starten af dit ophold, så du bliver klogere på, hvilke ting, du gerne vil se nærmere på, når du er på egen hånd.

Hamburg City Cycles tilbyder guidede ture rundt i byen på nogle meget fine og velholdte cykler.

Guidet cykeltur Hamborg
Guidet cykeltur Hamborg
Guiden cyklede forest i den lille gruppe, hvor vi kun var 5 turister med på tur


8. Klatring i Volksdorf

I skoven Volksdorf kan du godt finde dit indre legebarn frem. Her kan du klatre rundt i trætoppene ved KletterWald Hamburg. Der er seks forskellige baner i forskellige niveauer. Jeg har ikke selv prøvet det, men jeg synes, det virker sjovt og derfor er aktiviteten med i min grønne guide til Hamborg. Det ser nemlig virkelig skægt ud og samtidig befinder du dig blandt de grønne trætoppe. Det er også en perfekt måde at kombinere en tur ud i det grønne med noget sjovt og aktivt, som hele familien, kæresteparret eller vennegruppen kan være sammen om.

9. Alter Botanischer Garten

I parken Planten un Blomen, der ligger tæt ved Dammtor Station, finder du Alter Botanischer Garten. I den gamle botaniske have finder du et stort væksthus med tropiske planter og kaktusser. Der er fri entre, og det er ret hyggeligt at gå rundt og se på de forskellige grønne planter, der får en til at drømme om sydligere himmelstrøg. Der er oven i købet gratis entre, og så er det også et perfekt sted at komme ind og få varmen, hvis du er i Hamborg i nogle af de køligere måneder.

Det er også værd at udforske parken rundt om væksthuset. Der er flere hyggelige kroge til afslapning og solbadning, men der er også mulighed for at gå rundt og snuse til de forskellige planter og blomster i parken. Også her finder du en lille japansk have, ligesom der er caféer til kaffepausen.

Alter Botanischer Garten Hamburg
Alter Botanischer Garten Hamburg
Alter Botanischer Garten Hamburg


10. Blankenese og Elbewanderweg

Lej en cykel og tag turen langs floden Elben, indtil du når til Blankenese. Du kan selvfølgelig også vælge at gå dertil, for faktisk er Blankenese også kendt for sine vandreruter. Blandt andet går den 23 km. lange Elbewanderweg igennem Blankenese. Vælger du at gå eller cykle ruten, kommer du også gennem det smukke område Wittenbergener Heide. På ruten er det flere steder muligt at tage en færge tilbage til byen.

I Blankenese kan du om sommeren bade ved stranden, nyde solen og den hyggelige stemning i det fine og åbenbart lidt overdådige kvarter. Ved Blankenese finder du også Hirsch Park, der egner sig godt til små gåture.

Min tur til Hamborg blev sponsoreret af Come to Hamborg. Indlægget er skrevet ud fra mine egne oplevelser i Hamborg samt egen research.