Bøger og film til eventyreren: Det skal du læse og se dette efterår
Selvom det er fedt at være aktiv i naturen, så er det altså også meget rart at flade ud på sofaen. Især når årstiden skifter og det bliver koldere og mørkere udenfor. Se her, hvilke film du skal se, og hvilke bøger du skal læse, hvis du er en eventyrer ligesom mig.
Efteråret er over os, og selvom vejret stadig er forholdsvis mildt, går der ikke længe før regn og blæst bliver en del af hverdagen. Det betyder mere indendørshygge og færre timer ude i naturen. Ligeså meget som jeg elsker at være ude og vandre og få frisk luft, så elsker jeg også at indrette mig efter årstidernes skiften. For mig er efterår både lig med dejlige gåture, frisk og kølig luft og flotte efterårsfarver. Men efterår er også lig den efterfølgende hygge indendøre. Det er tykke sweaters, uldne tæpper, varme drikke og hygge på højt plan.
Til det scenarie hører gerne en god film eller god bog. Jeg har derfor samlet en liste over litteratur og film, som går direkte ind i det naturelskende hjerte.
Film til eventyreren og naturelskeren
Into the Wild:
Jeg har lige netop set Into the Wild film for anden gang, og den rørte mig næsten dybere i denne omgang. Filmen er baseret på virkelige hændelser, hvilket gør temaet endnu stærkere. Vi følger samfundsrebellen Christopher McCandless, der tager på sit livs eventyr efter han færdiggør sin collegeuddannelse. Han vil væk fra kapitalismen, karrieresamfundet og de ar han har fået gennem sin opvækst. Han søger frihed og han søger svar. Alt imens følger vi ham på hans rejse gennem USA, hvor vi kan nyde godt af de fantastiske naturbilleder og det rørende soundtrack af Eddie Vedder, der passer til filmen som fod i hose.
Captain Fantastic:
Filmen her har danske Viggo Mortensen i hovedrollen. Sammen med sine seks børn bor han langt ude i vildmarken, isoleret fra civilisationen. Vi bliver præsenteret for en anderledes måde at leve livet på i denne film, og vi får lyst til at stille spørgsmålstegn til vores tilværelse. Det samme sker for Viggo Mortensens rolle. Da han bliver tvunget til at tage børnene med ind til civilisationen, bliver hans livsstil og ideologier sat på prøve. Ekstremitet kan findes i alle måder at leve på…
A Walk in the Woods:
Et sted i sine 60’ere indser forfatteren Bill Bryson, at han må tage på et nyt eventyr efter at have levet et stille forstadsliv i nogle årtier. Han beslutter sig for at ville gennemføre The Appalachian Trail. Men hans kone bryder sig ikke om tanken om, at han skal vandre alene. Da ingen af hans venner er villige til at tage med ham, ender det med at blive en gammel bekendt, der får overtalt den modvillige Bill Bryson til at komme med. Det umage par får sig nogle overraskelser på deres færd ud på den 3.500 km. lange rute. De finder måske nok ud af, at de har gabt over lidt for meget, men oplevelserne fører til et tiltrængt comeback for den aldrende forfatter. En sjov og sød komedie om drømme, alderdom og uforudsete venskaber.
Wild:
Reese Witherspoon spiller den forpinte og sørgende Cheryl Strayed, der i flere år efter sin mors død lever en tilværelse med alkohol og stoffer for at drukne sorgerne. Efter fire år med en ødelæggende tilværelse, der også resulterer i et forlist ægteskab, beslutter Cheryl sig for at begive sig ud på en over 1.000 km. lang færd på The Pacific Crest Trail. Uden træning eller erfaring, men udelukkende på viljestyrke og stædighed, vandrer Cheryl sig til et nyt liv op gennem USA’s vestkyst. For hvert skridt hun tager forløses den psykiske smerte af vabler og slidmærker, og hun bliver klogere på sig selv og sin omfattende sorg. Filmen er baseret på bogen af samme navn, hvor Cheryl Strayed selv skriver om sin rejse og sorgbearbejdning. Læs bogen inden du ser filmen!
127 Hours:
Denne anderledes og selvbiografiske film tager afsæt i bjergbestigeren Aron Ralstons oplevelse og ulykke i staten Utah. Aron er alene på tur gennem de snævre kløfter, da en stor sten river sig løs og fastklemmer ham. I seks dage sidder han fast i en kløft og kæmper for livet med kun meget lidt mad og vand. Filmen er medrivende og historien er ret utrolig. Og så viser den nogle fantastiske billeder fra det smukke, golde klippelandskab i Utah.
Bøger til eventyreren og naturelskeren
Into the Wild:
“No longer to be poisoned by civilization he flees, and walks alone upon the land to become lost in the wild.” Dette er bogen, som filmen Into the Wild er baseret på. Den er skrevet af Jon Krakauer, som gennem udførlig research og Christopher McCandless egne dagbøger har skrevet om hans to-årige rejse gennem USA med Alaska som sidste stop. Jeg har ikke selv læst bogen, men hvis du endnu ikke har set filmen, vil jeg helt bestemt anbefale at læse bogen først. Der er bare noget over bøger, som er mere autentisk end film.
The Last Season
Bogen her er skrevet af Eric Blehm. Den baserer sig på den virkelige historie om Park Ranger Randy Morgenson. Det er en adventure-bog, biografi og en slags krimi på én og samme tid. Vi følger Randy Morgenson gennem hans liv og opvækst og hans glæde over at befinde sig i naturen. Det får ham til at bruge 28 somre som park ranger i Californiens Sierra Nevada bjerge. Men en dag forsvinder Randy Morgenson. Bogens narrativ skifter mellem Randy Morgensons livshistorie og mysteriet om hans forsvinden, som der måske – eller ikke måske – er en forklaring på. Bogen kan være lidt tung at komme igennem, men den har sine forunderlige øjeblikke, som gør den værd at læse. Citater som “He felt strongly that anything he was to learn on this planet would be taught to him by the mountains”, rører mig dybt.
Thru-hiking Will Break Your Heart: An Adventure on The Pacific Crest Trail:
Det er tydeligt at læse, at Carrot Quinn, der står bag denne selvbiografiske historie, ikke er forfatter. Bogen er skrevet i et meget simpelt sprog og i et narrativ, der er meget ligetil. Det gør den let at læse, men det gør den også lidt kedelig. Alligevel kan bogen noget, og den vokser ligesom på én jo flere sider, man vender. På en eller anden måde passer den simple stil til historien. Det er nemlig historien om Carrot Quinns egen færd på The Pacific Crest Trail. I en kronologisk fortælling skriver Carrot Quinn om tvivlen, styrken og det fuldstændigt vilde i at vandre så langt. Jeg kan langt bedre lide Wild, som har meget mere dybde, men det er også meget interessant at læse om den til tider basale hverdag på PCT. Så handler det sådan set bare om sult, træthed, styrke, uovervindelighed og utilstrækkelighed.
Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail:
Dette er bogen, som filmen Wild er baseret på. Bogen er selvfølgelig langt mere detaljeret end filmen. Jeg ved, at det er en bog, der deler vandene – men jeg er solgt. Jeg synes faktisk, at den er rigtig godt skrevet, og jeg føler, at Cheryl Strayed lukker læseren helt ind i hendes tanke-univers. Historien handler ikke bare om at vandre, men om at komme videre efter en livskrise. Og så er Cheryl en belæst og eftertænksom type, som funderer over livet alt imens hun vandrer The Pacific Crest Trail. Jeg synes helt klart, at det er en fascinerende historie. Den siger også noget om den helbredende virkning vandring kan have på os mennesker. Der er ikke noget at sige til, at mange af de store tænkere satte pris på at sætte det ene ben foran det andet.
The Stranger In the Woods: The Extraordinary Story of the Last True Hermit:
Bogen her er hurtigt læst, men ikke desto mindre, er The Stranger in the Woods enormt velskrevet. Det er en yderst spændende beretning om en mand (Knight), der bor alene i skoven i 27 år. Jep, du hørte rigtigt – 27 år uden kontakt med omverdenen! Mange af os kender nok tanken om den ultimative frihed, og drømmen om bare at forlade det hele og flytte langt ud i skoven. The Stranger in the Woods er fortællingen om en, der rent faktisk gør det. Samtidig inddrager Michael Finkel relevante perspektiver fra historiske eneboere og inddrager tanker og filosofier fra nogle af de store filosoffer, forfattere og “tænkere”. Historien om Knight og inddragelsen af paralleller er ufatteligt vellykket. Stor anbefaling herfra.