Blandet, Inspiration og tips

10 ikoniske vandreture på min bucket list

Listen over steder, jeg gerne vil vandre, kunne snildt være uendeligt lang. Der dukker hele tiden nye steder op, jeg gerne vil besøge. Jeg har derfor samlet 10 ikoniske vandreture, som jeg meget gerne vil krydse af på min bucket list. Uden at afsløre for meget, kan jeg sige, at USA fylder en del på listen.

Min rejselyst er stor hele året rundt. Jeg går altid og tænker på nye destinationer og lader mig inspirere af rejseblogs og flotte billeder på Instagram. Hen ad vejen kan det dog blive svært at huske, hvilke steder, jeg allerhelst vil hen. Selvom det er meget svært at sortere i mine drømmedestinationer, har jeg derfor samlet 10 fantastiske hikes, som jeg håber på at give mig i kast med på et tidspunkt i livet.

Forhåbentligt kan listen bruges som inspiration til jeres egne fremtidige vandreeventyr. Der er heller ingen der siger, at det absolut skal være de længere ture. Mange af ruterne ligger i områder, hvor der også er mulighed for fantastiske dagsture.

Kom gerne selv med andre gode forslag – jeg ved i hvert fald, at jeg altid kan bruge ny inspiration til spændende hikes rundt omkring i verden. Jeg er fx lidt på bar bund, når det gælder Asien. Indien har jeg vandret lidt i, men jeg kunne godt tænke mig at blive klogere på mulighederne i fx Vietnam.

1. John Muir Trail (Californien) 245 km.

John Muir TrailDer er flere grunde til, at John Muir Trail står som nummer ét på min liste. For det første er jeg håbløst forelsket i Yosemite National Park, og for det andet kunne jeg virkelig godt tænke mig at tage på en længere hike. I modsætning til hikes som Pacific Crest Trail og The Appalachian Trail, som tager omkring et halvt år, kan John Muir Trail gennemføres på omkring en måned, afhængig af formen. Måske lidt mere overkommeligt at lægge den tur ind i sit ferieskema.

Bevares, jeg har da eller anden fjern drøm om en dag at gå Pacific Crest Trail (hvilken hiker har ikke det?), men skal vi holde os i det realistiske, så er John Muir Trail et aldeles godt bud. Ruten starter i Yosemite Valley og går gennem både Yosemite- Sequoia- og Kings Canyon National Park. Alt det bedste fra Californien serveret på bare én rute.

 

2. Alta Via 1 og 2 (Italien) 330 km.

Alta Via hike

Et andet godt – og ikke mindst realistisk bud – er Alta Via, der tager dig gennem de italienske Dolomitter og de smukke alper i Gran Paradiso National Park. Det må være en helt fantastisk måde at opleve Norditalien på. Det bedste ved det hele er, at Italiens gode net af mountain huts gør det muligt at tage turen uden telt. Mindre vægt = gladere ryg! Desuden tilbyder mange af hytterne gode og nærende måltider, hvis den frysetørrede mad bliver lidt kedelig i længden. Jeg elsker at sove i telt, men jeg synes virkelig det er smart, at man kan gå så lang en rute uden at skulle slæbe på de ekstra kilo.

Turen tager mellem 15 og 20 dage, men den kan nemt deles op, så man kan gå enten Alta via 1 eller Alta Via 2. Jeg glæder mig til at få en smagsprøve på Dolomitterne, når jeg til sommer skal vandre blandt de storslåede kalkstensbjerge. Alta Via ruterne må jeg dog vente med til en anden gang.

 

3. Ausangate Trek (Peru) 80 km.

Ausangate Trek

Sydamerika stiger altså i graderne på min bucket list. Især Peru står højt på min liste, for selvom jeg i en del år gerne har villet besøge Machu Picchu, har jeg fundet ud af, at Peru har så meget mere at byde på. De farverige bjerglandskaber har især fanget min interesse. Og på Ausangate Trek får man lidt af det hele – og med en masse kultur oven i hatten.

Ruten skulle være en af de lidt sværere, og kræver vist nok, at formen kan holde til højdemeterne. Til gengæld byder den 6-7 dages lange tur både på de ikoniske regnbuebjerge, små peruske landsbyer og græssende lamaer. Mere sydamerikansk bliver det ikke i min verden.

Det der især tiltaler mig ved Ausangate Trek er også, at landskabet ser så anderledes ud med de vilde farver – som om Gud lige har været ekstra gavmild med farvepaletten.

 

4. Wonderland Trail (staten Washington) 150 km.

Mount RainierUSA har så mange unikke steder, at man aldrig ville kunne komme igennem dem alle på et helt liv. Næsten hver stat byder på fantastiske oplevelser, og staten Washington er vist ingen undtagelse. I Mount Rainier National Park er der rige muligheder for at blive væk i vildmarken samtidig med at få sig en på opleveren. Skulle jeg vælge én længere rute, skulle det være Wonderland Trail (navnet siger næsten alt). Turen kredser rundt om selve Mount Rainier, og jeg forestiller mig, at det giver mulighed for nogle ret imponerende udsigter til det 4.392 høje bjerg.

Højdemeterne skal man heller ikke være bange for på Wonderland Trail. Det skulle være en ret hård affære at give sig i kast med ruten, men hvis udsigterne svarer til anstrengelserne, er det garanteret fantastisk! De 150 km. kan klares på 10-14 dage.

 

5. Jotunheimen (Norge)

Jotunheimen hiking

Vores naboland Norge kan noget helt specielt. Det føles så familiært at rejse i landet, men alligevel også meget anderledes. Jeg har ikke været i Norge siden jeg var barn/teenager, men der er vildt mange steder, jeg gerne vil besøge. Når det gælder de længere ture står Jotunheimen National Park højt på min liste. Parken byder på alt det, man kan ønske sig fra naturens hånd. Høje bjerge, vandfald, bjergsøer, gletschere… you name it!

Allerhelst ville jeg gerne tage turen tværs over nationalparken med start i Gjendesheim. Den fører dig gennem alt det bedste fra nationalparken på omkring en uge. Hvis man er rigtig sej, forlænger man turen og bestiger Galhøpiggen, som i øvrigt er Norges (og nordeuropas) højeste bjerg. Det kunne da være lidt sejt!

 

6. The Circuit Trail (Chile) 130 km.

Torres del Paine hiking

Torres del Paine National Park i det sydlige Chile kommer med på min liste, fordi jeg har en stor drøm at opleve Patagoniens vilde og uspolerede natur. The Circuit Trail tager dig på 8-10 dage omkring nationalparken og dermed forbi både krystalklare søer, rå bjergspir og snedækkede bjergtoppe. I virkeligheden har jeg svært ved at vælge mellem Chile og Argentina, men Torres del Paine National Park ligger lige på grænsen af Argentina og er netop kendt for at vise nogle af Patagoniens smukkeste landskaber.

Jeg har også ladet mig fortælle, at det skulle være forholdsvis nemt at rejse rundt i nationalparken, da der trods alt er noget etableret turisme. Det kan som førstegangsbesøgende i landet være rart – så kan man altid tage på opdagelse i de mere uudforskede hjørner af Patagonien en anden god gang. Men med et areal på 1.814 km2 tænker jeg, at der alligevel er mulighed for nogle stille og alene-stunder på The Circuit Trail.

 

 7. Oregon Coast Trail (Oregon) 614 km.

Oregon Coast Trail

Der er ingen der siger, at man behøver kaste sig ud i alle 600 km. i en enkelt thru-hike. Bare 1/3 af turen er jeg sikker på, giver uforglemmelige oplevelser, når man kaster sig over Oregon Coast Trail. Som navnet antyder, følger ruten hele Oregons kystlinje fra det nordlige Columbia River til grænsen til Californien.

Når ruten her er med på min bucket list, er det fordi, den tilbyder en anderledes vandretur. Frem for at sno sig gennem dramatiske bjerglandskaber, tager turen dig gennem billedsmukke sandstrande og frodige skovarealer. Tænk engang hvilke vilde solnedgange over Stillehavet, man får med sig i bagagen her. Er også sikker på, at frisk havluft og vind i håret kun kan gøre gode ting for sjælen. Jeg er klar!

 

8. The Rockwall Trail (British Columbia) 56 km.

The Rockwall Trail

Når jeg tænker over mulige rejsemål i Canada, tænker jeg altid på British Columbia. Kootenay National Park må her siges at have fanget mit øje. The Rockwall Trail er da nok også en af de mest ikoniske hikes i nationalparken, men det skal bestemt ikke holde mig derfra. Turen på omkring fem dage er oven i købet så overkommelig, at der også vil være plads til et par andre dagsture.

Alligevel tror jeg, at The Rockwall Trail byder på så meget, at fem dage godt kan stille i hvert fald noget af vandrelysten. Spejlblanke søer, et af Canadian Rockies største vandfald, blomstrende enge og ikke mindst dramatiske og storslåede bjergformationer vil vise sig for dig på den ellers korte distance, hvor der dog følger en del højdemeter med.

 

 9. Teton Crest Trail (Wyoming) 64 km.

Teton Crest Trail

Wyoming lyder måske ikke umiddelbart som et populært USA-rejsemål, men det gør bare stedet endnu mere fantastisk. Grand Teton National Park ser i hvert fald ud til sagtens at kunne hamle op med de mere kendte nationalparker i landet. Der er også bare et eller andet fedt ved at besøge nogle mindre kendte stater og virkelig få et indblik i, hvor meget USA har at byde på.

Teton Crest Trail kan vandres på omkring 2-5 dage afhængig af formen, og hvor meget man vil have ud af turen. Det ser i hvert fald ud til, at der er rige muligheder for at gøre en masse stop for at beundre de spektakulære udsigter. Blandt andet de tre bjergformationer (The Three Tetons), som parken har fået sig navn fra. At Grand Teton betyder store bryster er da bare et ekstra sjovt plus 🙂

 

 10. The Laugavegur Trek (Island) 55 km.

The Laugavegur trek

Vulkaner, lysegrønne bjergsider, vandfald, varme kilder, gletsjere – og jeg kunne blive ved. Island når lige at hoppe hive en plads hjem på min liste. Både pga. alle de ovenstående ting, som Island byder på, men også fordi naturen er så meget anderledes end andre steder i verden. Sådan er det jo gerne med vulkanøer, og egentlig stod Hawaii også og vaklede på min liste. Jeg valgte dog at have Island med – som den skandinaver, jeg nu engang er.

Selvom The Laugavegur Trek er en af øens mest populære ture, må jeg her bare erkende, at jeg ikke kender Island godt nok til at være mere opfindsom. I øvrigt er der nok også en grund til at den 4-5 dages lange tur er blevet populær; vulkanskabte og frodige landskaber fyldt med et net af vandløb og storslåede udsigter gør, at jeg ikke er i tvivl om, at turen vil være en kæmpe oplevelse. For en længere tur, kan The Laugavegur Trek i øvrigt kombineres med Fimmvörduháls Pass, der lige giver turen en dag mere og tager dig forbi et spektakulært vandfald.