Gear, Inspiration og tips

Sådan vasker og vedligeholder du din skaljakke

Sådan vasker og vedligeholder du din skaljakke

Som med andet udstyr, trænger skaljakken også til kærlig pleje for at holde længere. Faktisk er regelmæssig vask af skaljakker en af de ting, der får dem til at klare regnbyger år efter år. Hvorfor, forklarer jeg i indlægget her, hvor jeg også guider til korrekt vask og imprægnering af skaljakker.

Hvis du ejer en skaljakke, har du sikkert også lyst til, at den holder i mange år. Skaljakker koster jo gerne en halv bondegård, hvis man har investeret i en god og teknisk skal. En skaljakke, der er udstyret med en vandtæt og åndbar membran som fx GORE-TEX har dog behov for korrekt vask og pleje for at øge levetiden og skallens performance.

Det er egentlig ikke så svært eller kompliceret, for det handler i bund og grund om at vaske skaljakken regelmæssigt og give den en ny omgang imprægnering, når der er behov for det. Årsagen til, at den skal vaskes er, at sved, snavs, solcreme og skidt sætter sig i jakken og tilstopper porerne i membranen. Det er membranen, der holder dig tør, når himlens sluser åbner sig, så hvis den ikke fungerer, kan vandet trænge ind, mens sveden fra din krop ikke kan trænge ud. Og det forklarer altså, hvorfor det er vigtigt at holde skaljakken ren med jævnlig vask – især hvis man bruger den ofte eller sveder meget i den.

Til gengæld er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker din skaljakke, hvis du gerne vil have den til at beskytte dig mod regnvejr i mange år fremover. Forkert vask af skaljakken og forkert vaskemiddel kan nemlig ødelægge skaljakkens vandtætte membran og limningerne i jakken.

Vask af skaljakke

Følg guiden til vask af skaljakker her:

Guide til vask af skaljakke

  1. Følg først og fremmest vaskeanvisningerne i jakken.

  2. Luk alle lynlåse i jakken og og sørg for at løsne eventuelle elastikker og indsnøringer.

  3. Nogle jakker har måske lynlåse med læderdetaljer (det har min Fjällräven Keb Eco Shell fx). Sørg for at fjerne dem inden vask.

  4. Kom jakken i maskinen og sæt vaskemaskinen på det anbefalede program. Jeg vasker generelt på 30 grader, og det gør jeg også med mit skaltøj. Hvorvidt der er behov skånevask eller ej, fremgår af vaskeanvisningerne i tøjet.

  5. Brug vaskemiddel uden enzymer eller blegemiddel. Jeg bruger et vaskemiddel fra Granger’s specielt beregnet til tekniske skaljakker (Granger’s Performance Wash). Så ved jeg, at jeg ikke skader jakken med et forkert vaskemiddel. Finvaskemiddel fra supermarkedet er ofte tilsat enzymer, så det er bedre at være på den sikre side.

  6. Hvis vaskeanvisningen tillader det, tørres skaljakken i tørretumbleren ved lav varme. Varmen fra tørretumbleren aktiverer imprægneringen, så skaljakken får en vandafvisende overflade.

Læs også: Guide til pleje, rens og vedligehold af vandrestøvler

Imprægnering af skaljakke

Tekniske skaljakker med en vandtæt membran er oftest udstyret med en vandafvisende DWR-overflade. Det får vandet til at lægge sig som perler ovenpå jakken, fremfor at trænge ind i materialet. Det er nemlig ikke fedt at gå rundt med en skaljakke, der har suget en masse vand til sig (selvom du selv er tør indvendig takket være membranen).

Engang imellem skal den vandafvisende overflade friskes op igen. Hvor ofte, afhænger af, hvor meget du bruger jakken, så det nemmeste er simpelthen at holde øje med, hvordan jakkens vandafvisende effekt performer.

Sprayimprægnering uden skidt kemi

Jeg synes langt fra, at det er nødvendigt at genimprægnere min skaljakke efter hver vask. Mange gange kan en tørretumbling aktivere DWR-laget igen. Men engang imellem bruger jeg en sprayimprægnering udenpå jakken efter vask. Til min Fjällräven Keb Eco Shell bruger jeg en sprayimprægnering fra Fjällräven, som er fri for flourcarbon (PFC-fri). Når skaljakken stadig er våd, sprayer jeg et tyndt lag på jakken, og tørrer overskydende materiale af med en klud.

Herefter smider jeg jakken i tørretumbleren, da varmen er med til at aktivere imprægneringen. Igen, sørg for at se på vaskemærket, om jakken må komme i tørretumbleren. Hvis jakken ikke må tørretumbles, skal du have fat i en imprægnering, som ikke skal varmeaktiveres. Det kan fx være Granger’s Performance Repel, som både kan bruges med og uden varme.

Imprægnering og vask i én

Du kan også få imprægneringsprodukter, der skal vaskes ind i jakken. Det er en nem løsning, men personligt synes jeg, at det giver mere mening at bruge den løsning på almindelige regnjakker uden membran. Her bruger jeg Granger’s Performance Wash+Repel, der både vasker rent og imprægnerer på samme tid.

Til en dyr og teknisk skaljakke med membran, synes jeg dog det er rarest kun at imprægnere overfladen for at være sikker på ikke at ødelægge membranen.

Det var det – god fornøjelse med vask og imprægnering af din skaljakke. Forhåbentligt kan det være med til at forlænge skaljakkens levetid 🙂

Indlægget i er øvrigt ikke sponsoreret – de nævnte produkter er udelukkende nogle, jeg selv bruger, og er glad for.