Blandet, Inspiration og tips

Få vandrestøvlerne til at leve længere: Guide til pleje, rens og vedligehold af vandrestøvler

Vedligehold af vandrestøvler

Læs min guide til at få det meste ud af dine vandrestøvler. Både læder og Gore-Tex kræver nemlig en kærlig hånd, men det er godt givet ud for at gøre levetiden længere. Se hvordan du plejer, renser og vedligeholder dine vandrestøvler.


Vandrestøvlerne er nok det vigtigste udstyr for en vandrer. De kan gøre hele forskellen for, om en vandretur bliver en god eller dårlig oplevelse. Derfor er det ofte lidt af en bedrift at finde de helt rette støvler, ligesom det også kan være en bekostelig affære. Støvlerne er nemlig ikke det billigste udstyr at anskaffe, men ikke desto mindre er det en god investering – som dog gerne må holde så lang tid som muligt.

For selvom vandrestøvler bliver slidte, kan du selv gøre noget for at forlænge deres levetid. Jeg guider her til rengøring, pleje og vedligehold af vandrestøvler med de rette midler, der passer til de specifikke støvler.

Vedligehold af vandrestøvler

Rengøring

Allerførst handler det om at rense støvlerne. Det gælder både fuldlæderstøvler og støvler med Gore-Tex membran. Dette skal gøres jævnligt, så der ikke sidder urenheder, der er med til at indtørre læderet eller ødelægge membranen.

Jeg bruger oftest bare en fugtig klud og eventuelt en mild sæbe, hvis støvlerne er meget snavsede. Du kan også bruge en blød børste, hvilket kan være godt på ruskind. På nubuck kan du nøjes med at bruge en hårdt oprevet klud.

  1. Start med at tage snørebåndene ud af vandrestøvlerne. Du kan eventuelt vaske snørebåndene sammen med en almindelig maskinvask, hvis de er meget beskidte. Eller du du kan vaske snørebåndene i en balje med sæbevand. Når snørebåndene er taget ud af støvlerne, kan du lettere rengøre hele støvlen.

  2. Fyld en balje med lunkent vand og eventuelt lidt mild sæbe. Læg snørebåndene i blød, gnub dem og vrid dem tørre for vand inden du hænger dem til tørre.

  3. Brug nu en klud eller børste til at rense støvlen. Afhængig af, hvor beskidt støvlen er, kan det være nødvendigt at skifte vandet i baljen nogle gange.

  4. Hvis støvlerne er meget snavsede, kan du også rengøre støvlerne indvendigt. Både snavs og sved kan være med til at udtørre læderet og ødelægge membranens vandtætte effekt. Tag indlægssålen ud af støvlerne og vask dem indvendigt med en våd klud eller børste.

  5. Når støvlerne er rengjort, skal de tørre ved stuetemperatur. Ikke noget med at tørre dem i den stærke sol, foran brændeovnen eller på en radiator. Det har støvlerne ikke godt af. Hvis støvlerne er meget våde, kan du komme avispapir i for at støvlerne tørrer hurtigere.
Vedligehold af vandrestøvler
Vedligehold af vandrestøvler

Pleje

For at forlænge støvlernes levetid er korrekt pleje af støvlerne et vigtigt punkt i vedligehold af vandrestøvler. Det er ikke altid nødvendigt at give støvlen plejeprodukt efter hver vask, men især læderstøvler har godt af pleje for at undgå, at læderet tørrer ud.

Først og fremmest er det vigtigt at gøre sig klart, hvilke støvler, man har med at gøre. Fuldlæderstøvler og støvler med membran (som fx Gore-Tex), skal nemlig behandles forskelligt. Det er selvfølgelig muligt at få produkter, der kan bruges til begge slags vandrestøvler, men det kan være en god idé lige at kende til forskellen på en læderstøvle og en Gore-Tex støvle.

Imprægnering/pleje af læderstøvler

En fuldlæderstøvle bliver aldrig så vandtæt som sko og støvler med membran, men du kan selv behandle dine læderstøvler, for at gøre dem forholdsvis vandtætte. Her er det bare vigtigt at huske på, at jo mere vandtæt du gør støvlerne, jo mindre åndbare bliver de.

På fuldlæderstøvler er der derfor lidt forskellige muligheder for pleje og imprægnering. Du kan bruge voks, læderfedt, balsam og sprayimprægnering. Personligt synes jeg, at det giver mest mening, at behandle fuldlæderstøvler med noget, der ikke tætner støvlen helt. For så kan man næsten ligeså godt anskaffe sig en støvle med Gore-Tex.

Hvis du alligevel har en læderstøvle, du gerne vil gøre så vandtæt som muligt, kan du behandle den med voks. Start med at smøre et tyndt lag voks på støvlen. Du kan evt. starte med at opvarme støvlen i en ovn på 50 grader for at gøre det nemmere at bearbejde voksen ind i støvlen. Du kan bruge fingrene eller en tør klud. En skomager sagde engang til mig, at påførelse med fingrene fungerer helt fint, og du får produktet til at række længere, da kluden ikke suger det hele til sig.

Hvis du vil opnå endnu mere tæthed, kan du give støvlerne endnu et tyndt lag voks.

Hvis du har valgt at købe en fuldlæderstøvle for at kunne ånde godt i dem, vil jeg dog IKKE anbefale at behandle støvlerne med voks. I stedet skal du vælge pleje og imprægnering, der ikke tætner læderet, men udelukkende plejer og giver lidt vandafvisning. Det kan gøres med en spray imprægnering eller en læderbalsam. Følg anvisningen på produktet for at opnå det bedste resultat.

Vedligehold af vandrestøvler

Imprægnering/pleje af støvler med Gore-Tex

Hvis dine støvler er med Gore-Tex eller en anden vandtæt membran, skal du være opmærksom på, at plejemidlet ikke tætner støvlen og dermed ødelægger membranen. I princippet skal du ikke bruge plejemiddel på en støvle med membran for at opnå vandtæthed. Støvlen er allerede vandtæt pga. membranen. Men de fleste støvler – også dem med Gore-Tex – har en læderyderside eller detaljer med nubuck eller ruskind. Det skal gerne plejes for ikke at tørre ud og miste farven. Det er desuden også en fordel at gøre støvlen vand- og smudsafvisende på ydersiden, så længe det gøres med et produkt, der ikke trænger helt ind i støvlens membran.

Brug en sprayimprægnering eller en creme/læderbalsam, der plejer materialet på ydersiden. Påfør efter anvisningerne. En creme eller læderbalsam påføres gerne med en klud eller svamp. Mange støvler har også områder med syntetisk materiale. Her fungerer en spray fint, men det er selvfølgelig ikke nødvendigt at behandle sådanne områder med creme og balsam.

Med tiden kan membranen dog blive så slidt, at vandtætheden forsvinder. Også selvom du er god til at pleje og vedligeholde dine vandrestøvler Hvis det sker, kan du så vælge at bruge læderfedt eller voks på støvlen for at opnå bedre vandtæthed. Husk på, at membranen bliver hurtigere slidt, hvis du ikke får renset og plejet vandrestøvlerne jævnligt. Det er nemlig blandt andet snavs og skidt, der er med til at gøre membranens levetid kortere.

Vedligehold af vandrestøvler
Vedligehold af vandrestøvler

Sådan behandler jeg mine vandrestøvler

Mine Gore-Tex støvler fra Salomon har meget syntetisk materiale, men har også detaljer med ruskind. Efter rengøring sprayer jeg støvlerne med en imprægnering, der også kan bruges til Gore-Tex støvler. Dette skal helst gøres, mens støvlerne stadig er fugtige. Herefter lader jeg støvlerne tørre. Det er ikke nødvendigt, men jeg vælger også at give ruskindet en creme for at pleje skindet og friske farven op. Jeg gør det ikke hver gang, og det ændrer også lidt på ruskindets oprindelige udseende – hvilket ikke betyder så meget for mig. Men det er værd at huske på, hvis du er meget glad for støvlens ruskindslook.

Jeg har også et par Gore-Tex støvler fra Meindl med en glat læderyderside. Jeg bruger dem ikke så meget, da Salomonstøvlerne fungerer bedre for mig. Men når de skal behandles vælger jeg at give dem en læderbalsam.

Læs også: Sådan vasker og vedligeholder du din skaljakke

Vedligehold af vandrestøvler

De fleste outdoorbutikker sælger produkter til pleje og vedligehold af vandrestøvler. Jeg har mest erfaring med Grangers og Nikwax, men der findes andre mærker. I bund og grund tror jeg, at de kan det samme, men NixWax er i hvert fald meget obs på ikke at bruge skadeligt flourcarbon i deres produkter.

Hvis du er i tvivl om pleje til dine specifikke vandrestøvler er du velkommen til at skrive til mig. Ellers kan du altid spørge om råd i din lokale outdoorbutik.