Vandring på Tenerife: Fra goldt vulkanlandskab til frodige bjergtoppe
De fleste forbinder Tenerife med solbadende turister, sangria og pool. Hvad de færreste finder ud af under deres charterophold er, at Tenerife byder på fantastisk natur og et net af gode vandrestier. Inden min research var jeg da også skeptisk omkring vandring på Tenerife. Men min skepsis blev hurtigt bragt til skamme og beslutningen blev taget: Tenerife skulle snart udforskes på gåben.
At valget faldt på Tenerife, lå ikke lige i kortene, men af flere grunde, var det helt perfekt. Hele vinteren havde Anders og jeg snakket om fremtidige vandreplaner. Vi hungrede begge efter at komme ud og gå i bjergene, og der er så mange steder i Europa, vi gerne vil besøge. Men hvad gør man, når Europas bjergtoppe ligger under sne? Og der hverken er tid eller penge til at flyve mod mere eksotiske himmelstrøg? Man kigger selvfølgelig mod De Kanariske Øer.
Spaniens højeste bjerg
Tenerife trumfede helt klart de andre øer i øgruppen. Først og fremmest fordi det er den største ø i det kanariske øhav og dernæst fordi Spaniens højeste bjerg, El Teide, befinder sig på øen. Det var svært ikke at se det, som en udfordring, der skulle tages op. Vi skulle selvfølgelig bestige Spaniens højeste bjerg. At virkeligheden kom til at udspille sig anderledes, vidste vi ikke på daværende tidspunkt. Hvis du vil finde ud af, hvad det drejer sig om, kan du læse mere i den uddybende vandredagbog fra Tenerife her.
Men tilbage til det vigtige. En del af formålet med vandring på Tenerife var blandt andet at få brugt alt det hikingudstyr, vi havde fået i julegave. Vi havde også længe snakket om, at vi ikke kunne kalde os rigtige vandrere, før vi havde prøvet at gå med oppakning og sove i telt i vildmarken. Tenerife ville være et perfekt sted at starte for sådan nogle nybegyndere som os. Selvom øen er den største blandt de kanariske øer, er den stadig så lille, at du aldrig kan blive alvorligt væk i vildmarken. Så skal du i hvert fald gøre dig umage, er min teori.
Bedst af alt, lever der ingen farlige dyr på Tenerife. Ingen slanger, ingen giftige edderkopper, ingen bjørne, der går i madposen. Nemt! I de første dage på turen mødte vi da heller ikke andet end et par fugle. Ikke engang skovbunden syntes at være levende. Det var først i det mere frodige Anaga i Tenerifes nordøstlige hjørne, at der dukkede både myg, mindre edderkopper og firben op.
Lille ø med plads til fordybelse
Øens begrænsede størrelse gjorde også planlægningen af turen nemmere, selvom det stadig er en tidskrævende proces at planlægge ruter, mad, udstyr osv. Vi har langt fra set alt, hvad Tenerife har at byde på, men jeg var slet ikke i tvivl om, at det skulle være området omkring Teide og Anaga, vi skulle udforske. Valgene viste sig at være helt fantastiske, da de to områder står i kæmpe kontrast til hinanden. Det er svært at tro, at så lille en ø, kan have så alsidig en natur. De golde sletter og Grand Canyon-lignende klippeformationer, hvor man snildt kunne have indspillet en klassisk westernfilm, står i stærk kontrast til Anagabjergenes frodighed. Barske bjergsider og grønne toppe skyder op i Anaga, mens øjnene forkæles med farverige blomster og maleriske kaktusser.
Øen overrasker ikke kun i udvalget af vandrestier og forskellige landskaber. Den lille ø er måske overrendt af turister på kystens chartersteder. Men på vandrestierne, er der ro og plads til fordybelse. Omkring Teide støder man naturligvis på mange andre turister og vandrere, men vi havde også lange strækninger, hvor vi ikke mødte en sjæl. Jeg elsker at møde andre vandrere og give et anerkendende nik for den fælles forståelse, man som vandrere deler. Men jeg elsker også at kunne trave i timevis uden at blive mindet om anden civilisation. Når jeg er fordybet i mine egne tanker og fordybet i naturens finesser, slapper jeg nemlig helt af. Så lad dig endelig ikke skræmme af vandring på Tenerife. Om sommeren vil der selvfølgelig nok være flere mennesker på stierne, men i marts måned havde vi næsten hele dage uden den mindste kontakt til omverdenen.
Vi klarede det!
Det bedste ved hele turen var, at vi fandt ud af, at vi sagtens kan backpacke og sove i telt. Eller sagtens og sagtens. Næste gang vil jeg nok træne ryg og nakke, inden jeg kaster en 10-12 kg. taske på ryggen. Men vi klarede skærene. Vi klarede natten i 10 graders frost. Vi klarede de ømme fødder. Vi klarede at bruge naturen som toilet og vi klarede at undvære bad og andre vante bekvemmeligheder. Det er faktisk fedt at finde ud af, og det kan helt klart anbefales. Det gør, at man sætter meget mere pris på hverdagen derhjemme, og det er jo skønt at blive mindet om, at den faktisk ikke er så slem.
Så uanset, om du er en garvet backpacker, eller ligesom os vil teste backpackerskills for første gang, kan jeg kun anbefale vandring på Tenerife. Ved du bare, at du slet ikke er telttypen, så tag endelig til Tenerife med vandreskoene alligevel. Der er flere muligheder for at bo i de små bjerglandsbyer rundt omkring. Dog kan jeg kun sige, at stjernehimlen, stilheden og autenticiteten er noget, der i den grad følger med teltet.
Hvis du vil læse mere om vandreferien på Tenerife på både godt og ondt, kan du læse mere her og se en masse billeder fra turen.