Destinationer, Polen, Tatrabjergene

Guide til vandring i Polen: Tatrabjergene til fods

Vandring i Polen: Tatrabjergene til fods

Tatrabjergene i Polen byder på alpine landskaber med flossede tinder, blanke bjergsøer og frodigt højland. Polen er noget af en overset perle som vandredestination i Europa. Læs guiden til vandring i Polen og de storslåede Tatrabjerge, hvor det er muligt at vandre fra hytte til hytte.  


De polske Tatrabjerge udgør en smuk og speciel vandredestination, som på mange måder slet ikke ligner resten af Europa. Men det unikke ved at vandre i Tatrabjergene handler ikke kun om skønhed og storslåede landskaber. De mange bjerghytter udgør et perfekt pitstop eller overnatningssted. Her kan du nyde et varmt måltid mad eller booke dig ind på et værelse, hvis din vandretur i Polen strækker sig over flere dage. Sidstnævnte kan jeg kun anbefale. Der er noget helt specielt ved at vågne op i en bjerghytte, klar til at drage videre ud i bjergene.

Hvornår er det bedst at vandre i Tatrabjergene?

Tatrabjergene er sådan set en mulig destination året rundt. Om vinteren forvandler området sig til en populær skisportdestination. Resten af året kan området udforskes på gåben. For at undgå alt for mange turister, vil jeg anbefale at vandre i Tatrabjergene enten forår eller efterår – altså uden for højsæsonen. For selvom det er en overset perle blandt mange af os europæere, så har polakkerne for længst fundet ud af, hvad Tatrabjergene har at byde på. Jeg har hørt skrækhistorier om menneskemængderne om sommeren, hvor der på de mest populære vandrestier er mere kø end vandring. Personligt passer det slet ikke til mit temperament – og der er i øvrigt så mange andre steder, man kan besøge om sommeren.

Min mand og jeg rejse i midten af oktober, hvilket var et rigtig dejligt tidspunkt at udforske Tatrabjergene på. Efterårsvejret var rigtig fint med en masse solskinstimer og milde dagstemperaturer. Ugen efter kunne jeg dog se, at det begyndte at sne, så til en vandreferie, er oktober nok det seneste. Menneskemængderne var stadig store på de mest populære steder, men de kan snildt undgås ved at vælge nogle mere afsidesliggende ruter eller besøge stederne ved solopgang frem for midt på dagen.

Vandring i Polen: Tatrabjergene til fods


Transport til Polen

Tatrabjergene ligger i en afstand fra Danmark, der er ganske overskuelig. Et fly til Krakow fra Kastrup tager ikke mere end halvanden times tid, og det er ofte muligt at finde billige flybilletter til Krakow. Især hvis du rejser lidt uden for sæsonen. Men det er også muligt at vælge budgetløsningen og tage en bus til Krakow. Flixbus har forskellige afgange, men forbered dig på en bustur på mellem 18-23 timer. Har du egen bil, er det selvfølgelig også en mulighed at køre til Polen. På den måde kommer du nemt rundt i de polske Tatrabjerge.

Flyver du eller tager du bussen, skal du nemlig også videre fra Krakow til Tatrabjergene, der ligger i det sydlige Polen på grænsen til Slovakiet. Vi valgte at leje en bil i Krakow lufthavn. På den måde kunne vi nemt komme videre til Tatrabjergene. Det tager ikke mere end 2-3 timer at køre i bil til Zakopane, der er centrum for aktiviteter i Tatrabjergene på den polske side. Det er også forholdsvis billigt at leje bil i Polen (ligesom alt andet). Så selvom vi godt vidste, at der ville være dage, hvor vi ikke brugte bilen, valgte vi alligevel at købe os til den luksus.

Hvis du ikke har kørtekort, eller ikke har lyst til at leje en bil, kan du tage en bus fra Krakow lufthavn til Zakopane. Flixbus kører direkte til Zakopane fra lufthavnen, og ellers er det nødvendigt at tage en bus ind til Dworzec Główny Central Station. Herfra kan du skifte til en bus videre til Zakopane.

Overnatning i Tatrabjergene

Zakopane er en rigtig turistby, men den har også sine charmerende sider. Kunne godt forestille mig, at byen er sort af mennesker i højsæsonen (det har jeg i hvert fald hørt). Vi vandrede i Tatrabjergene i midten af oktober, og der var stadig en del mennesker, selvom det var sidst på sæsonen. Mange polakker besøger også bare området i weekenden, hvor der selvfølgelig vil være mere run på, selvom det er uden for sommersæsonen.

Men det er ikke til at komme uden om, at Zakopane og omegn er et smart sted at bo, hvis du skal vandre dagsture i Tatrabjergene. Der er fine indkøbsmuligheder i byen, spisesteder og en del outdoorbutikker. Til gengæld bærer byen også præg af det turistede, og der er mange turistfælder, hvad angår restaurantdelen. Det er måske ikke så autentisk, men det er ogå muligt at finde nogle mere autentiske steder. Jeg skal nok dele de tip jeg har til spisesteder i Zakopane længere fremme i indlægget.

Rejser du uden for sæsonen, har du mulighed for at booke nogle meget fine hoteller i Zakopane. Prisen falder uden for sæsonen, og standarderne ift. prisen er virkelig høje. Vi nåede at bo på hotel tre forskellige steder, da vi kombinerede det med at bo i hytter i bjergene.

Hyggelige hoteller

Vi startede med en enkelt overnatning hos Villa Adamo. Et ret så fint sted i hyggelig bjælkehytte-stil. Morgenmadsbuffeten og kaffen var også rigtig fin, og tilmed ligger Villa Adamo i gåafstand fra Zakopane centrum.

Dernæst havde vi to overnatninger i bjerghytter på vores vandretur. Planen var egentlig tre overnatninger, men der var ikke plads det tredje sted. Alligevel tog vi chancen og dukkede op for at høre, om de havde haft nogle afbud. Alt var desværre booket, men vi vidste også, at hytten ikke lå længere væk, end at vi sagtens kunne gå videre tilbage til Zakopane.

Her bookede vi en enkelt og meget billig overnatning hos Pensjonat U Ani. Stedet ligger lidt mere afsides end Villa Adamo, men til gengæld følger der også en utroligt flot og hyggelig have med. Generelt ligger stedet lidt mere idyllisk – hvis man er til den slags.

De sidste tre overnatninger havde vi booket hos Willa Rajka. Endnu engang ankom vi til et utroligt hyggeligt hotel i lidt den samme alpestil, som ved de andre steder. Ejeren kunne ikke et ord engelsk, men vi fandt da ud af tingene alligevel. Morgenmaden var også helt fin, omend ikke ligeså alsidig som ved Villa Adamo. Hos Pensjonat U Ani fik vi ikke morgenmad, da vi stod op før solopgang for at komme ud på en vandretur.

Overnatning i bjerghytter

Bjerghytte i Tatrabjergene


Vi havde to nætter i bjerghytter. Den oprindelige plan var egentlig en del flere overnatninger i hytterne, men som det ofte sker med vores rejser uden for sommersæsonen, så er de lidt spontane. Der var derfor ikke mange pladser tilbage i bjerghytterne, da vi bestilte flybilletterne halvanden måneds tid inden afrejse. Det er nu heller ikke fordi, der er helt så mange muligheder for hytter som fx i Dolomitterne. De polske Tatrabjerge strækker sig i virkeligheden over et begrænset område. Det største område af Tatrabjergene ligger på den slovakiske side, hvor der i øvrigt også er hytter. Det undersøgte jeg dog ikke nærmere.

Læs også: Hytte til hytte vandring i de polske Tatrabjerge

Der ligger i alt otte bjerghytter på den polske side af Tatrabjergene. Du finder en oversigt over hytterne her.

Selvom vi kun havde to overnatninger på vores vandretur i Tatrabjergene, kom vi også forbi flere af de andre hytter på vores dagsture. Generelt har hytterne en god standard. De er hyggelige, og der kan købes mad og drikke til meget rimelige penge. Generelt er Polen et ganske taknemmeligt land at rejse i på det punkt. Priserne er yderst rimelige. Selv i Zakopane, hvor priserne stensikkert ligger over gennemsnittet på landsplan. I hytterne koster det dyreste varme måltid mad i omegnen af 50 kroner, mens øl og kaffe koster højest en 10’er. Det er altså muligt at blive mæt og slukke tørsten uden at blive ruineret.

Booking af bjerghytter

Hytte til hytte i Tatrabjergene


Vær opmærksom på, at nogle af hytterne kun har dorm rooms. Det skal man selvfølgelig være indstillet på. Men det er ikke til at komme uden om, at det er en unik og budgetvenlig måde at holde en aktiv ferie på. Afhængig af hytter og værelser/dorm rooms koster en overnatning mellem 40-90 kroner for en nat pr. pers.

Og husk, husk husk at reserver i god tid, hvis du vil overnatte i hytterne. Det er desværre lidt omstændigt med nogle af hytterne, at man skal skrive en e-mail eller ringe. For ikke at tale om sprogbarrierer, da det bestemt ikke er alle polakker (faktisk de færreste, vi stødte på), der snakker engelsk. Så hiv endelig fat i din polske ven for hjælp, hvis du er så heldig at have en i din omgangskreds, der snakker polsk.

Du finder kontaktinfo via oversigten. Vi hørte også rygter om, at man skal reservere næsten et helt år i forvejen for at sove i hytten ved Morksie Oko. Men det må næsten kun gælde for højsæsonen. Er dog ikke i tvivl om, at hytten er overrendt, for selv i oktober måned, var der noget af et menneskemylder ved søen.

Dagsture i Tatrabjergene

Hvis man hellere vil have en fast base – fx i Zakopane – frem for at vandre hytte til hytte, er der også mange gode dagsvandreture i Tatrabjergene. Der er et veludviklet stisystem, som gør det nemt at planlægge både kortere og længere dagsture. De fleste af hytterne i de polske Tatrabjerge er tilmed til at nå på dagsture, så det er muligt at stoppe ind til frokost.

kortet her, finder du et overblik over stierne, så du kan planlægge din dagstur i Tatrabjergene.

Læs også om vores dagsvandretur til Morskie Oko og få mine gode tips til at besøge den populære sø.

Spisesteder i Zakopane

Selvom Zakopane er meget turistet, er det ikke til at komme uden om, at det ligger rigtig godt ift. Tatrabjergene. Det er ret godt udgangspunt for ture, og selv hvis du bor lidt uden for Zakopane, vil du sikkert stage tage til byen for at spise. Nu er det ikke fordi, vi jagter gourmet på vores ture – det handler mest af alt om vandring. Men vi kan godt lide god mad, og vi fik da også chancen for at spise ude et par gange.

Meget bevidst prøvede vi at undgå restauranterne på gågaden, som så meget turistede ud. Til gengæld kan jeg anbefale en god italiensk restaurant, Villa Toscana. De laver udsøgte forretter og god pasta.

Vil man prøve at kaste sig ud i lidt mere autentisk polsk mad – og ikke mindst stemning – kan jeg anbefale at smutte forbi eller booke bord på Bakowo Zohylina Niznio. Her finder du polske retter på menukortet og ægte polsk stemning og interiør. Det er lige før, det kammer lidt over, men jeg synes faktisk, at det var rigtig hyggeligt. Maden var oven i købet også god – omend lidt til den brune side, men sådan er det vist lidt at være i Polen.

Hvis man efter en lang dags vandring mere bare er til pizza på hotelværelset, laver Papaj Pizza nogle ganske udmærkede pizzaer to-go. Man kan også sidde der og spise, men det er altså bare en snasket lille pizzabar.