Destinationer, Skåneleden, Sverige

Ruteforslag, vandring og dagsture på Skåneleden

Kopparhatten Söderåsen Nationalpark

Skåneleden giver med sine 1.186 km. mulighed for mange timers vandring. Det er dog de færreste, der tager hele ruten i ét hug. I stedet egner Skåneleden sig fremragende til både dagsture, weekendruter og længere ugevandringer. Om du ankommer i bil eller med offentlig transport, findes der mange ruter og dagsture på Skåneleden, der går gennem det smukke sydsvenske landskab.  


Skåneleden indfanger det skånske landskab på glimrende vis. Bedst af alt, er det nemt at komme til området på den anden side af Øresund, hvad enten det er med tog eller bil. Efter min forårsvandring på Ås-åsleden, har jeg derfor undersøgt mulighederne for at vandre forskellige strækninger og dagsture på Skåneleden og dens delruter. Nogle af ruterne gør det oplagt at vandre rundture og dagsture, mens andre dele af Skåneleden fungerer bedst, hvis du går fra A til B og bruger de offentlige transportmuligheder for at komme frem og tilbage.

Herunder har jeg samlet nogle forslag til vandreture af forskellig længde på alle fem delruter. På Skåneledens hjemmeside er der også både kort og rutebeskrivelser, der kan bidrage med hjælp til planlægningen.

Kust-kustleden (SL1)Ruten bevæger sig tværs over landet fra kyst til kyst og går også gennem Bjärehalvøen, hvor du vandrer langs den spektakulære klippekyst. Med start i den vestlige ende at ruten, er det muligt at gå rundtture, hvilket gør det nemmere for dem med bil.

Tager du bilen til delrute 1, har du mulighed for at vandre rundtture på Bjärehalvøen, så turen både starter og slutter der, hvor du har parkeret bilen. Det er også muligt at vandre nogle gode dagsture på Skåneleden SL1. Du kan vælge at kombinere bil og offentlig transport, da det kan være svært at finde en rundtur, der passer. Men her kommer jeg med lidt forskellige muligheder.

Rundture

1. Vejbystrand etape 18: ca. 168 km.

Du kan fx starte turen i Vejbystrand. Herfra kan du gå en rundtur på 168 km. ved at gå etaperne 18, 17, 16, 15, 20, 19. På etape 15 skal du huske at dreje af til højre mod etape 20. Sidste etape, inden du igen når Vejbystrand er etape 19.

Du kan også tage turen fra den anden vej, så du starter med etape 19 og fortsætter ad etaperne 20, 15, 16, 17 og 18. Igen skal du huske at dreje mod venstre efter etape 20.

2. Vejbystrand etape 19: ca. 48 km.

Start i Vejbystrand med etape 19 og fortsæt ad etaperne 20, 15, 21 og noget af etape 18, når du bevæger dig tilbage mod Vejbystrand. Turen her er ca. 48, og kan evt. klares på en weekend.

3. Bjärehalvøen: ca. 52 km.

Start i Ängelbäckstrand med etape 18 og fortsæt ad etaperne 17, 16 og 21. Turen på 52 km. tager dig rundt omkring Bjärehalvøens kyststrækning.

Ture der egner sig godt med offentlig transport

Kust-kustleden starter egentlig i Sölvesborg ved Skånes østkyst. Det er muligt at tage et direkte tog til Sölvesborg fra Danmark. Fra Københavns Hovedbanegård koster det ca. 250 svenske kroner for en togbillet. Togturen tager lidt over to timer.

En anden mulighed er selvfølgelig at starte ruten fra den modsatte retning i Ängelholm, der ligger mod vest. Det giver mulighed for at starte med at vandre på Bjärehalvøen. Der går også direkte tog til Ängelholm fra Københavns Hovedbanegård. Her koster en billet omkring 200 svenske kroner, og turen tager knap to timer. På Bjärehalvøen er der desuden mulighed for offentlig transport i Båstad og Torekov og Förslöv.

4. Sölvesborg til Sibbhult: ca. 80-90 km.

En god forlænget weekendtur på mellem 80-90 km. kan være at vandre fra Sölvesborg til Sibbhult på etape 1-6a. På cirka halvvejen af etape 6 drejer du af mod etape 6a og fortsætter mod Sibbult. Fra Sibbhult kan du tage offentlighed transport tilbage til København. Find bus 542 og stå af på Hässelholm C. Herfra tager du toget til Københavns Hovedbanegård. Turen tager ca. 2,5 timer og koster omkring 200 svenske kroner.

Du kan også vælge at gå hele etape 6 færdig (droppe etape 6a) og i stedet tage hjem fra Glimåkra. Herfra skal du fange bus 545 og stå af ved Osby St., hvor du tager toget mod København. Priser og tider er ca. de samme som fra Sibbhult.

5. Glimåkra til Osby: 17 km.

Vil du gerne have en kort dagstur på Skåneledens Kurt-kustleden, kan du også tage toget til Osby og bus 545 videre til Glimåkra. Herfra kan du gå etape 7 tilbage til Osby, hvorfra du kan tage et direkte tog tilbage til København.

6. Glimåkra til Vittsjö eller Örkelljunga: 36, 53, eller 73 km.

Der er desuden mange muligheder for en lidt længere tur. Du kan fx fortsætte ovenstående tur ved at lægge etape 8 og 9 oveni. Det giver dig en tur på 53 km. Tag toget hjem fra Vittsjö, hvor du kan skifte til tog til København i Hässleholm C.

Du kan også springe etape 7 over, og gå direkte videre fra Osby og “nøjes” med etape 8 og 9. Det giver en tur på 36 km.

Fortsætter du i stedet ad etape 10, 11 og 12a, får du en tur på 73 km. Du kan i så fald tage toget hjem fra Örkelljunga, hvor der også går tog til Hässleholm, hvorfra du kan skifte til et tog videre til København. Det giver en togtur på ca. 2,5 timer, men koster stadig ikke mere end ca. 250 svenske kroner.

Fra etape 13-15 er der ikke så mange muligheder for at tage offentlig transport. Næste mulighed kommer først efter etape 15, som ender i Båstad på Bjärehalvøen.

Nord-sydleden (SL2)Nord-sydleden bevæger sig fra Hårsjö i det nordlige Skåne helt ned til kysten ved Trelleborg. Det giver mulighed for at se en stor del af Skånes alsidige natur og landskab.

På denne delrute, er der også mulighed for at tage nogle rundture, men der er også gode muligheder for at tage offentlig transport, der giver turen mere fleksibilitet. Den sidste tur på hele 196 km. kræver tid, men er til gengæld en god mulighed får både bilister og dem, der ankommer med tog.

Rundture

1. Frostavallen til Finjasjön: ca. 95 km.

Fra Frostavallen er det muligt at gå et lollipop-loop (har det mon et navn på dansk?). Du parkerer bilen i Frostavallen ved VaxSjön. Fra søens østlige side går du nordpå ad Nord-sydleden på etape 6. Fortsæt nordpå ad etape 5 og følg herefter etape 4A mod Hovdala. Fortsæt ad etape 4A stik mod Finjasjön. Fortsæt ad etapen langs søen, indtil du kommer til Skyrops Golf og Hotel. Herfra fortsætter du på leden ad etape 4C, der ender i Hässleholm. Følg nu etape 4 fra Hässleholm, samt etape 5, indtil du kommer til den forgrening, som du tog tidligere for at gå venstre rundt om søen. Følge etape 5 og 6 i sydgående retning, til du når tilbage til bilen i Frostavallen.

2. Finjasjön: ca. 34 km.

Ovenstående rute kan også laves til en længere dagstur på Skåneleden, hvis du skipper stykket fra Frostavallen til der, hvor loopet rundt om Finjasjön begynder. På den måde “nøjes” du med loopet rundt om Finjasjön og skipper altså etape 5 og 6 i begge retninger. Der kan være flere muligheder for at parkere bilen – evt. i Hässleholm, Hovdala eller Tormestorp. Ruten her er også god, hvor du kommer med offentlig transport. Start og slut turen i Hässleholm, hvorfra der er direkte tog til Københavns Hovedbanegård.

3. Malmø Lufthavn rundtur: ca. 30 km.

Rundturen her kan evt. startes ved Malmø Lufthavn eller et andet vilkårligt sted på ruten, hvor det giver mening at parkere en bil. Fra lufthavnen skal du gå ad etape 16 i to kilometer og så dreje af mod højre, til du når til Sturup shelterplads. Herfra går turen videre ad etape 15 og 15A, indtil du igen kommer til det sted, hvor etaperne mødes. Gå tilbage mod lufthavnen af dem vej du kom.

4. Torna Hällestad rundtur: 15 km.

Hele etape 13A er en rundtur på 15 km. der kan nydes som en kort dagstur. Du kan evt. starte og slutte turen i Torna Hällestad, hvor der er en lille gårdcafé.

Ture der egner sig godt med offentlig transport

5. Malmø til Hyllie: ca. 61 km.

En nem weekendtur med offentlig transport starter i Malmø, hvor etape 18 begynder. Der går regelmæssigt direkte tog til Malmø fra Københavns Hovedbanegård, og det tager ikke mere end ca. 40 min. Fra stationen i Malmø kan du fange bus 31 mod Malmö Lindängen. Stå af ved Malmö Ulricedal og gå de sidste 750 meter, hvorfra Skåneleden starter. Følger du etape 18, 21 og 22 kommer du til Trelleborg. Herfra kan du tage lokaltog 1706 og stå af ved Hyllie Station. Fra Hyllie går der et direkte Øresundstog tilbage til Københavns Hovedbanegård.

6. Frostavallen til Tormestorp (Hässleholm): ca. 65 km.

Muligheden her er stort set den samme som mulighed #1, bortset fra, at den ikke går ud og hjem fra samme sted. Start fra Frostavallen ligesom ved #1. Følg anvisningerne indtil du på etape 4 fra Hässleholm kommer til Tormestorp. Herfra kan du tage en bus fra Tormestorp Fläckebäcksvägen tilbage til Hässleholm, hvorfra der går Øresundstog tilbage til Danmark. Hvis du ikke har noget imod at skifte stykket fra Hässleholm til Tormestorp, slutter du selvfølgelig bare turen i Hässleholm.

7. Hörby rundtur: 196 km.

Denne rundtur kan udgøre en fremragende vandreferie på 7-14 dage på Skåneleden. Det er egentlig en blanding af flere delruter, da den berører både Nord-Sydleden, Ås-åsleden og Österlenleden. De fleste af etaperne befinder sig dog på Nord-Sydleden. Selvom den er lang, har ruten den fordel at være en rundtur, hvilket gør den god for dem, der ankommer i bil. Der skal gåes en del kilometer, men til gengæld tager den dig også vidt omkring på de 17 etaper. Desuden egner ruten sig også fint for dem uden bil. Det tager under to timer til Hörby med tog fra Københavns Hovedbanegård. Tag Øresundstoget til Lund og hop herefter på bus 2 mod Hörby Station.

Det kan også være, at det er nemmest at finde et sted at parkere i Hörby. Herfra kan du gå mod højre ad etape 9 (Nord-sydleden). Fortsæt ad etaperne:

 • 10 (Ås-åsleden)
 • 11 (Ås-åsleden)
 • 12 (Ås-åsleden)
 • 13 (Ås-åsleden)
 • 7A (Österlenleden)
 • 8 (Österlenleden)
 • 9 (Österlenleden)
 • 10 (Österlenleden)
 • 11 (Österlenleden)
 • 20 (Nord-sydleden)
 • 19 (Nord-sydleden)
 • 14 (Nord-sydleden)
 • 13 (Nord-sydleden)
 • 12 (Nord-sydleden)
 • 11 (Nord-sydleden)
 • 10 (Nord-sydleden)

Ås-åsleden (SL3) På denne del af Skåneleden får du mulighed for at opleve Söderåsens frodige og kuperede landskab. Ås-åsleden går ligesom Kurt-Kustleden på tværs af Skåne, men ligger ikke helt så nordligt. Den starter i Åstorp mod vest og ender med sine 14 etaper i Brösarp mod øst. Der er ikke mange muligheder for rundture på denne strækning af Skåneleden, men der er til gengæld flere steder, hvor det er nemt at finde offentlig transport.

1. Söderåsen Nationalpark

En del af Ås-åsleden går gennem Söderåsen, som også fint kan opleves på en dagstur. Den bedste mulighed vil nok være at afvige fra Skåneleden for at opleve Söderåsen Nationalpark på en dagstur. Selvom offentlig transport er en smule omstændigt, tager det faktisk ikke mere end et par timer fra Københavns Hovedbanegård. Tag Øresundstoget og stå af ved Eslöv Station. Herfra går lokaltog 1274 mod Höör Station. Stå af på Stehag Station og tag bus 518 mod Klippan. Efter en halv times tid i bus, står du af ved Skäralid, som er et rigtig fint udgangspunkt for at opleve Söderåsen Nationalpark. Har du bil, kan du selvfølgelig også bare tage den og parkere ved enten Skäralid, Röstånga eller Klåveröd – eller hvor det ellers giver mening for turen.

Ikke så langt fra Skäralid ligger udsigtspunktet Kopparhatten. Du kommer til Kopparhatten ved at følge Skåneledens etape 4 fra Skäralid over broen og op ad trapperne. Følg evt. gul rute tilbage til Skäralid.

siden her, kan du finde mere info om forskellige ruter i Söderåsen.

2. Åstorp til Frostavallen: ca. 80 km.

En rigtig fin tur, hvis du har en forlænget weekend, du gerne vil bruge på Skåneleden. Tag toget til Åstorp og følg etape 1 mod Tingvalla. Kommer du med bil, er der parkeringsplads ved Tingvalla. Følg etape 1-6, som tager dig gennem naturreservater og Söderåsens Nationalpark. Fortsæt ad etape 7, men i stedet for at gå hele vejen til Maglebjär, stopper du i Frostavallen. Herfra går bus 441 til Hvor Station, hvor der er direkte Øresundstog tilbage til Danmark. Hvis din bil står i Åstorp, kan du også tage lokaltoget fra Höör Station til Hässleholm, hvor der går et tog videre til Åstorp.

Jeg har skrevet mere om denne tur, som du kan læse om i indlægget vandring på Skåneleden – Ås-ås.

3. Brösarp til Frostavallen: ca. 87 km.

Den anden halvdel går af Ås-åsleden går fra Brösarp til Frostavallen (eller omvendt). Det er selvfølgelig op til en selv, om man vil starte i Brösarp eller Frostavallen. Når jeg vælger at starte i Brösarp er det fordi, det er lidt mere besværligt at komme til Brösarp med offentlig transport. Det kan være rart ikke at skulle ud på en omstændig rejse efter en lang vandretur.

Start derfor med at tage til Brösarp ved at hoppe på et Øresundstog. Stå af på Hyllie Station og tag lokaltog 1279 videre mod Simrishamn Station. Stå af ved Tomelilla og tag bus 4 mod Kristianstad. Bussen her stopper i Brösarp.

Fra Brösarp tager du etape 14 ad Ås-åsleden og fortsætter med etaperne 13, 11, 10, 9 og 8. Fra Maglebjär, hvor etape 8 ender, er det nødvendigt at gå et par kilometer ad etape 7 for at komme til Frostavallen. Herfra er det med bus til Höör og videre med et Øresundstog.

Österlenleden (SL4)Skov, kyst og de imponerende Ales sten fra Vikingetiden. Der er nok at tage fat på for både natur- og historieinteresserede, når du vandrer Österlenleden, der både starter og slutter i Ystad. Österlenleden går nemlig i en runde, hvilket gør det nemt at vandre hele den 164 km. lange rute for både dem i bil og med offentlig transport.

Rundture

1. Brösarp rundtur: ca. 35 km.

Start i Brösarp og gå mod venstre ad etape 7B. Fortsæt ad etaperne 7A og 7 og gå herefter et stykke af etape 6 (4-5 km.), indtil du igen kommer til Brösarp. Da det er en rundtur, egner den sig godt til dem med bil, men det er også muligt at komme til Brösarp med offentlig transport. Der går tog til Kristianstad fra Københavns Hovedbanegård, og herfra går bus nr. 3 mod Simrishamn videre til Brösarp. En rigtig fin længere dagstur på Skåneleden, hvis man har hele dagen til at gå.

2. Ystad rundtur: 164 km.

Ystad er mest kendt for at være et sted for spaophold. Men Ystad er også stedet, hvor den 164 km. lange rundtur starter på Österlenleden. Følg etape 1-12 og gå langs både kyst, sø og gennem skov i et varierende terræn, der viser alt det bedste fra den skånske natur.

Ruten er god til dem med bil, da turen både starter og slutter i Ystad, men det er også nemt at komme til Ystad med offentlig transport. Fra København går der en direkte bus til Ystad, og det er ligeledes muligt at hoppe på et Øresundstog. Her skal du skifte tog i Hyllie til lokaltog 1535, som stopper i Ystad. Det tager ikke mere en knap halvanden time i alt.

3. Ystad til Brösarp/Simrishamn: 59 eller 95 km.

For dem, der tager ovenstående tur med offentlig transport, er der langt flere muligheder for at gøre turen fleksibel. Turen kan kortes af, så den starter i Ystad og slutter i Brösarp ved at tage etape 1-6. Det giver en tur på 95 km. Turen kan også gøres endnu kortere ved at tage toget hjem fra Simrishamn. I så fald bliver turen fra Ystad til Simrishamn ad etape 1-4 på 59 km. Holder bilen i Ystad, kan du også sagtens tage bussen fra Brösarp tilbage til Ystad. Det tager ca. en times tid.

Öresundsleden (SL5)


Öresundleden giver ikke mange muligheder for rundture. Til gengæld slutter (eller starter) ruten i Malmø, hvor det er nemt at komme til og fra med tog fra København. Halvvejs på Öresundsleden ligger desuden Helsingborg, så der er rige muligheder for nem transport. Nyd udsigten over Øresund, mens du går langs vandet på denne del af Skåneleden, som også tager dig omkring Kullaberg halvøen og Falsterbo mod syd.

1. Helsingborg til Malmø: 83 km.

Tag toget til Helsingsborg fra Københavns Hovedbanegård – eller hop på færgen, der sejler fra Helsingør. Det er oplagt at afsætte en dag til at opleve Helsingborg, gå rundt i de gamle gader og se slot og parker. Fra Helsingborg tager du etape 7 i sydgående retning. Fortsæt ad etaperne 8-14, indtil du kommer til Kungshälla i Malmø. Herfra går du til Ulricedal og tager en bus til Triangeln Station, hvor der går direkte Øresundstog til København.

2. Utvälinge til Helsingborg: 73 km.

Tag et Øresundstog til Ängelholm Station og stå herefter på bus 225 mod Höganäs Stadshuset. Stå af ved Utvälinge Kryssvägen. Herfra starter Öresundsleden med etape 1, der går langs Skälderviken bugten. Gå etaperne 1-6, der tager dig videre langs Kullaberg halvøen og gennem små fiskerlandsbyer. Etape 6 ender i Helsingsborg, hvorfra der både er direkte tog og færge tilbage til Danmark.

3. Utvälinge til Höganäs: 50 km.

En lidt kortere tur, der kan klares på en weekend, er turen fra etape 1 i Utvälinge til Höganäs. Fortsæt ad etape 2, 3 og 4, men gå kun de 4,2 km. ad etape 5 fra Strandbaden, til du når til Höganäs. Herfra går bus 220 mod Helsingborg.

Hvis du meget gerne vil køre til Sverige i bil, kan det være en mulighed at finde et sted at parkere i Utvälinge eller Helsingborg, når du vandrer nogle af ovenstående ruter. Det tager under en time at transportere sig mellem de to byer, og kræver kun en bus og et tog. Hvis du fx parkerer bilen i Utvälinge og vandrer til Helsingsborg, kan du tage toget fra Helsingborg til Ängelholm og herfra tage en bus tilbage til bilen i Utvälinge.

4. Falsterbo: ca. 26 – 40 km.

Der er forskellige muligheder for at gå rundture på Falsterbo halvøen, og det er tilmed nemt at komme dertil med offentlig transport. Det er også et sted, der egner sig rigtig fint til en dagstur på Skåneleden, da det er en sektion på Skåneleden, der ligger lidt for sig selv. Tag Øresundstoget fra København til Malmø Hyllie Station og skift til bus 300 mod Falsterbo Strandbad (Skanør-Falsterbo). Står du af ved Höllviken Östra Halörsvägen kan du starte turen, hvorfra etapen starter i Stora Hammar. Du kan også fortsætte i bussen og først stå af ved Falsterbo Strandbad.

Starter du ved Stora Hammar, følger du bare etape 20, der starter med at bevæge sig hen langs kysten og derefter forsætter i en runde på halvøen. Efter du passerer Falsterbo Camping Resort, kan du enten dreje til venstre og gå tværs over halvøen og fortsætte ad den vej du kom fra tilbage mod Stora Hammar. Eller du kan fortsætte ad etape 21, som bevæger sig langs kysten og videre langs Falsterbokanalen. Efter kanalen går du mod højre ad samme vej, du kom fra. Du kan vælge at fortsætte helt til busstoppestedet ved Höllviken Östra Halörsvägen, eller du kan hoppe på bussen noget før ved Höllviken Höllvikstrand.

Det er også muligt at tage bussen tilbage fra allerede fra Falsterbo Strandbad.

Jeg håber, at du kan bruge nogle af ovenstående muligheder til at komme ud og gå på Skåneleden – uanset om du har en enkelt dag, en weekend eller måske en hel uge eller mere. Det skal siges, at jeg kun selv har gået Ås-ås fra Åstorp til Frostavallen. Resten er ren research, men jeg håber at det kan gøre noget af planlægningsarbejdet lidt nemmere for dig. 

Dagsture på Skåneleden
Dagsture på Skåneleden
Dagsture på Skåneleden