Olympic National Park, USA

Guide til Olympic National Park

Guide til Olympic National Park

Olympic National Park i staten Washington ligger kun et par timers kørsel fra Seattle på halvøen Olympic. Nationalparken er især kendt for sin diversitet, hvad angår både klima, plante- og dyreliv. Men hvad skal du opleve, hvor skal du bo og hvad er værd at vide om parken? Få min guide til Olympic National Park lige her. 

Hele fire forskellige økosystemer i Olympic National Park gør det muligt at vandre blandt snedækkede bjergtoppe, langs klippeholdig kyst, dybt inde i den frodige regnskov og i velduftende skovområde. Alt sammen kan opleves på en enkelt dag, men allerbedst er det at afsætte flere dage i Olympic National Park for at få det meste ud af de spektakulære områder. Læs med her for at få styr på planlægningen af dit besøg i nationalparken. I denne guide til Olympic National Park finder du information om områder, overnatningsmuligheder og til allersidst finder du praktisk viden om at besøge parken.

Hvad skal jeg opleve?

Olympic National Park har et areal, der er lidt større end Sjælland. Samtidig gør bjerge, alpine områder og beskyttet regnskov det mere tidskrævende at komme fra A til B. Den største fejl, når du besøger Olympic National Park er derfor at afsætte for lidt tid af til at se parken. Det er også ærgerligt, hvis oplevelsen drukner i transport og praktikaliteter.

De mange økosystemer i Olympic National Park gør desuden områderne i parken meget forskellige. Det kan derfor være en god idé på forhånd at gøre op med dig selv, hvad du gerne vil opleve. Specielt hvis du ikke har tid til at opleve det hele – hvilket selvfølgelig er at foretrække. Jeg vil som minimum anbefale at have fire overnatninger i parken for at komme omkring det hele. Allerhelst en hel uge – eller mere.

Guide til Olympic National Park

Bjerge

Der er flere forskellige områder i Olympic National Park, der byder på udsigter med flossede og sneklædte bjergtoppe. Mest besøgt er området ved Hurricane Ridge. Rigtig mange turister kører op til Hurricane Ridge besøgscenter, nyder udsigten og går nogle småture. Men så snart du kommer ud på lidt længere ture, tynder det ud i menneskemængderne. Så kan du pludseligt nyde de alpine udsigter lidt mere for dig selv.

Fra Hurricane Ridge kan du også tage en lille dirt road til Obstruction Point Trailhead. Her kan du kan gå til Moose Lake eller mod Deer Park, der også er kendt for sine flotte bjerge.

Andre bjergområder inkluderer Royal Basin, Anderson Pass, Appleton Pass og selvfølgelig området omkring Mount Olympus.

Det er også værd at tage i betragtning, at den østlige del af parken får langt mindre regn end den resterende del. Det betyder også, at der er større sandsynlighed for, at sneen smelter hurtigere her, hvis du kommer til Olympic National Park tidligt på sæsonen.

Guide til Olympic National Park

Skov og sø

I de subalpine arealer hersker nåleskov, billedskønne søer og enge. Det er områderne under bjergenes trægrænser, som du eksempelvis finder omkring Sol Duc, Elwha og Staircase. Lake Crescent i parkens nordvestlige hjørne er også en del af dette økosystem. Søen er meget besøgt og egner sig rigtig godt til forskellige former for vandsport som kano- og kajaksejlads eller paddle boarding.

Det er også i dette område, at Mt Storm King hersker med sine blot 1.381 meter. Fra toppen af Mt Storm King, skulle udsigten over Lake Crescent være helt fantastisk. Der kan dog ligge en del sne på ruten op til Mt Storm King, og den er formentlig først snefri fra midt juli, afhængig af, hvor meget snefald vinteren har budt på.

Guide til Olympic National Park

Regnskov

Tro det eller ej, men der findes hele to områder med regnskov i Olympic National Park. Det var altså news for mig, at der skulle ligge regnskov knap et par timers kørsel fra Seattle, da jeg i sin tid begyndte at læse om parken. Nu er der selvfølgelig ikke tale om en tropisk regnskov, men en tempereret regnskov. Ikke desto mindre, er det ret fantastisk at opleve den frodighed, der følger med en regnskov. Det er helt anderledes end de alpine områder og de subalpine skove. Endnu en årsag til, at Olympic National Park er ret unik.

For at se regnskoven i Olympic National Park kan du enten tage til Hoh Rain Forest mod vest eller Quinault Rain Forest mod syd. Sidstnævnte får færre besøgende, men er ikke mindre betagende at vandre rundt i.

Guide til Olympic National Park Second Beach

Kyst

Halvøen Olympic er ikke kun unik pga. regnskoven og det ubegribelige bjerglandskab. Drager du mod stillehavskysten, bliver du mødt af de mest fantastiske kyststrækninger med uendelige sandstrande og rå klipper, der ligger som kastet ud i havet.

Det nordlige Makah Indian Reservation giver mulighed for at vandre hele vejen til USA’s mest nordvestlige punkt, Cape Flattery. Det kræver et recreation pass, der kun kan fås i Neah Bay.

Hele vejen ned langs kysten er der desuden muligheder for at vandre lange ture og gå fra strand til strand. Ikoniske strande som Rialto Beach og Second Beach bør stå på to-do listen. På sidstnævnte strand er det muligt at beach campe med et wilderness camping permit.

Hvor skal jeg bo?

Olympic National Park lægger op til oplevelser med telt på ryggen, men der er naturligvis flere overnatningsmuligheder for dem, der gerne vil besøge parken. Port Angeles er den største by i nærheden af nationalparken, og kan være et godt udgangspunkt til dagsture i den nordlige del af parken. Det kan dog være langt mere charmerende at finde et sted, der ligger midt i parken og dermed også midt i naturen.

Guide til Olympic National Park

 

Camping og telt

Camping giver mulighed for at bo inde i parken tæt på alle vandrestierne. Der findes en del muligheder for både wilderness camping og camping på officielle eller primitive campingpladser. Det er også værd at se lidt uden for parkens grænser, hvor en del af campingpladserne ligger. Blandt andet ligger campingpladserne ved Lake Quinault i Olympic National Forest og ikke i Olympic National Park. Der er også mere officielle campingpladser ved Lake Cushman lidt uden for parkens sydøstlige hjørne.

Wilderness campsites findes over hele parken. Nogle af dem kræver reservation på forhånd, da de hurtigt fyldes op eller fordi, der kun udstedes et vist antal permits. Fælles for alle wilderness campsites er, at det kræver et wilderness camping permit at overnatte. Det kan du læse mere om i indlægget om adgang til parken og wilderness camping.

Hytter/hotel

Der er nogle få muligheder for at bo på hotel eller hytter inde i parken, som er listet på siden her. To af stederne er ved Lake Quinault, et andet sted befinder sig langs kysten og det sidste sted ligger ved Sol Duc.

Udover de fire steder inde i parken, findes der også steder lige uden for parken, hvor det er muligt at finde overnatning. Port Angeles mod nord har det største udvalg, men det er også muligt at finde hytter og hoteller andre steder på halvøen. Omkring byen Forks vil der også være et lidt større udvalg. Airbnb kan være et godt sted at starte, hvis du gerne vil finde hyggelige hytter frem for store hoteller.

Nice-to-know

  • linket til wilderness trip planner får du også en oversigt over de faciliteter, der er på de forskellige wilderness camps. Det er rart at vide, når du skal ud i vildmarken. På den måde kan du forberede dig bedst muligt.

 

  • Nogle campsites har primitive toiletter, andre har ikke. Hvis der ikke er toilet, er det vigtigt at have en skovl med, så du kan grave dine efterladenskaber ned. Husk at det altid skal gøres minimum 60 meter væk fra vandløb, floder, søer osv.

 

  • Du kommer bedst rundt i parken, hvis du har en bil eller et andet køretøj. Vi så dog også en del cyklister. Skal du rundt i mange parker og naturområder på din tur til det nordvestlige USA, kan jeg absolut anbefale at leje en lidt større bil, hvor undervognen ikke er alt for lav. Det er langt fra alle veje, der er lige velholdte – især hvis du skal køre til nogle af de mindre turistede trailheads. På turen til Obstruction Point Trailhead var det i hvert fald rart at køre i en land cruiser.

 

  • Gør planlægningen af din tur lettere ved at investere i en bog om Olympic National Parks og mulighederne for vandreruter. Jeg købte bogen Hiking Olympic National Park, som viste sig at være god til at danne sig et overblik over forskellige vandreruter.

Bjørne

Det er ikke til at komme udenom, at der er sorte bjørne i Olympic National Park. Når du skal wilderness campe har det betydning for, hvordan du skal opbevare din mad og andre genstande, der afgiver lugt/duft. På trip planneren finder du også information om, hvorvidt der er bear wire eller bear hangs der, hvor du skal overnatte. Hvis der i oversigten står bear can betyder det, at du selv skal medbringe en såkaldt bear box. Den optager en del plads i rygsækken, og det er derfor værd at have i baghovedet. Spørg ind til det, når du er ved et visiter center, hvis du er det mindste i tvivl. Ordentlig food storage er ekstremt vigtigt, da det handler om både din egen og bjørnenes sikkerhed.

Bear boxes kan lejes gratis ved et visitor center eller ranger station. Vi lejede vores bear box ved visiter center i Port Angeles, og returnerede den i Quinault.

Hvis du udelukkende bruger de campingpladser, du kan køre til, er det ikke nødvendigt med en bear box. Fødevarer og toiletartikler kan sagtens ligge i bilen. Men sørg for stadig at holde lejren ren og tag kun mad osv. ud af bilen, når du skal bruge det.

Guide til Olympic National Park bear box