Olympic National Park, USA

Olympic National Park: Permits & wilderness camping

Olympic National Park Camping

Det er ikke gratis at besøge nationalparkerne i USA, og Olympic National Park i staten Washington er ingen undtagelse. Læs om mulighederne for at få adgang til parken og bliv klogere på proceduren for wilderness camping. Sidstnævnte kræver en speciel tilladelse, så hvis du planlægger at vandre med telt i Olympic National Park, får du mere information lige her.

Alle besøgende i Olympic National Park skal betale et beløb for at få adgang til parken. Det koster 30$ at besøge parken i bil, og adgangen gælder i en uge for alle passagerer i bilen (under 15 mand). Ved længere besøg, kan man købe adgang til et helt år for 55$. Der købes adgang ved indgangen til parkerne eller ved et af parkens vistor centers.

Hvis din rejse i USA går til mange nationalparker og statsparker, kan det i nogle tilfælde også betale sig at købe et America the Beautiful Pass, der giver adgang til alle USA’s parker og recreational areas. Passet koster 80$, gælder et år og giver adgang til passets ejer samt tre andre passagerer. Børn og unge under 15 år kommer gratis ind i nationalparkerne.

Ugepasset, årspasset og America the Beautiful Pass kan alle købes i Olympic National Park Visitor Center i Port Angeles. Det kan også skaffes andre steder i Olympic National Forest, der har kontorer i Quilcene, Olympia, Forks og Quinault.

Wilderness Camping Permit

Én ting er at opleve Olympic National Park i dagstimerne. En anden ting er at opleve parken med telt på ryggen. Det kræver lidt mere planlægning, men det er absolut det hele værd. Naturen kommer helt ind under huden og oplevelsen af nationalparken bliver mere autentisk.

Overnatning i vildmarken kræver et såkaldt Wilderness Camping Permit. Det er uanset, hvornår på året, du overnatter i parken og uanset, hvilke campsites du bruger. Du skal desuden have et permit for hver overnatning, da de gælder til forskellige campsites og områder.

Olympic National Park Wilderness Camping Permit

Når du har fået dit wilderness camping permit, skal det sættes på teltet. Når du ikke er i camp, skal det sidde synligt på rygsækken.

Reserver online

Det er muligt at reservere permits på forhånd – og senest 14 dage før turens start. På den måde kan det lade sig gøre at planlægge turen hjemmefra. Nogle steder er det den eneste måde at få et permit på, enten fordi områderne er meget populære eller fordi de ligger i et såkaldt quota area. I nogle quota areas gives permits kun gennem reservationer, mens der i andre quota-områder gives halvdelen af permits gennem reservation og den anden halvdel gennem day-to-day reservations.

  • siden her, finder du et overblik over, hvilke områder, hvor det er nødvendigt at reservere på forhånd.
  • Du ansøger om reservationer via formularen her, hvor der også følger en vejledning.
  • Et wilderness camping permit koster 8$ pr. mand for hver enkelt overnatning.

Planlæg turen hjemmefra

Reserverer du wilderness camping permits på forhånd vil det, uanset hvad, tage noget tid. Det kræver planlægning og viden om, hvilke ruter, du gerne vil gå, og hvor du vil overnatte. Desuden kan det være en god idé at have en plan B, hvis reservationen bliver afvist. Der er nemlig ingen garanti for at få fingre i tilladelsen, selvom du har ansøgt på forhånd. Enten fordi der har været for mange ansøgere om de samme pladser, eller fordi vejret betyder, at områderne ikke er åbnet op. Det skete fx for min mand og jeg, da vi hjemmefra ansøgte om at gå The High Divide Trail. Her fik vi at vide, at der stadig var alt for meget sne i området. Vejret er altså en stor faktor. Specielt når man ankommer til Olympic National Park tidligt på sommersæsonen.

Husk i øvrigt, at hvis turen starter i et quota-område, men senere går gennem et non-quota area, er det også muligt at reservere et wilderness camping permit for disse områder. Det på trods af, at non-quota areas normalt ikke er mulige at reservere på forhånd.

For nemmere at kunne planlægge din tur, kan du her læse min guide til Olympic National Park.

Wilderness trip planner Olympic National Park

Day-to-day permits i Olympic National Park

Hvis du vil slippe for planlægningen hjemmefra, eller hvis din reservation er blevet afvist, kan du også sikre dig et wilderness camping permit direkte ved et visiter center eller ranger station. Det kan være en god idé, hvis du ikke på forhånd ved, hvornår du præcist ankommer til nationalparken, eller hvis du blot vil have lidt mere fleksibilitet. Desuden giver det mulighed for at være spontan og opleve nogle områder, du måske ikke lige havde forestillet dig på forhånd.

De ansatte park rangers er virkelig flinke til at hjælpe med at planlægge ens tur ud fra de steder, der er ledige og ud fra dine egne ønsker selvfølgelig. Men det er stadig vigtigt at være forberedt og have gjort sig tanker om, hvilke områder, du gerne vil se og hvilket niveau, du ønsker turen skal være på.

  • Vha. denne Wilderness Trip Planner, kan du se, hvilke områder, hvor der er begrænsede pladser (quota areas).
  • De brune telte på planneren betyder, at det er non quota areas. Her er der altså ubegrænsede permits og wild camping spotsene fyldes op efter et first come, first served princip.
  • I de brune områder er der fri teltning, såfremt du følger leave no trace principperne og ikke camper på meadows. Generelt anbefales det kun at slå sit telt op de steder, hvor der tydeligt allerede har ligget nogle. På den måde lader man uberørt natur være uberørt. Det er værd at have med i tankerne, når millioner af mennesker hvert år besøger Olympic National Park.

Day-today permits til quota areas

Afhængig af sæson og ugedage, kan det også lade sig gøre at få permits til quota-områder på dag-til-dag basis. I bund og grund handler det om, hvorvidt pladserne er fyldt op, eller ej. I slutningen af juni lykkedes det min mand og jeg at få wilderness camping permit til både Moose Lake og Deer Lake, der ligger i quota-områder.

Vi havde nemlig ikke planlagt nogle ture på forhånd, da vores ansøgning om at gå High Divide Trail blev afvist hjemmefra grundet alt for meget sne. Vi valgte derfor at køre den spontane stil, som ellers er en sjældenhed for mit vedkommende. Jeg kan altid godt lide at gøre mit forarbejde ordentligt, så jeg selv ved, hvad mulighederne er. Og jeg vidste da også rigtig meget om nationalparken på forhånd, men det var enormt fedt at høre park rangerens anbefalinger. Hvis det er nogle, der kender områderne, så er det i hvert fald dem.

Ved Visitor Center i Port Angeles snakkede vi derfor med en park ranger, der hjalp os med at planlægge vores fire overnatninger i Olympic National Park. Det eneste vi med sikkerhed vidste var, at vi i løbet af de fire overnatninger gerne ville have en overnatning ved Second Beach og se nogle forskellige dele af Olympic National Park. Det lykkedes os at få sammenstykket et rigtig fint program for de fire nætter:

1. nat: Moose Lake

2. nat: Deer Lake

3. nat: Second Beach

4. nat: Quinault Rainforest – Pony Bridge