Blandet, Inspiration og tips

Sådan kommer du i gang med at vandre

Hvordan kommer jeg i gang med at vandre?

Hvis du ikke allerede har stiftet bekendskab med vandring, er det aldrig for sent at gøre det. For det kræver faktisk ikke særligt meget andet end lyst og gå-på-mod at komme i gang med at vandre. Så længe du er i stand til at sætte det ene ben foran det andet, kan du sagtens indtage vandrestierne. Jeg deler her mine tips til at komme i gang med at vandre, hvis du er nybegynder eller bare ikke helt ved, hvor du skal begynde. 

Hvordan kommer jeg i gang med at vandre? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv.

I bund og grund handler det jo bare om at snøre vandrestøvlerne og begynde at gå. Det lyder ikke så kompliceret. Og det er det heller ikke, men det kan alligevel være rart med nogle tips til at komme ordentligt i gang med at vandre, så det starter med at blive en succesfuld oplevelse at sætte fødderne på vandrestierne.

I virkeligheden skal der ikke så meget til, for der er ingen der siger, at du skal starte med at vandre langt, vandre med rygsæk eller vandre med telt. Det handler om at gøre det på lige præcis den måde, der er overskuelig for dig. Alt det andet skal nok komme senere, når du får mere erfaring med at vandre. Efter hver tur lærer du dig selv og dine præferencer bedre at kende. Den erfaring skal du bruge, når du planlægger næste tur.

En god oplevelse

På sin vis betragter jeg også stadig mig selv som relativt ny i vandringens verden. Min første rigtige vandretur var jeg på i sommeren 2015, så selvom det efterhånden er nogle år siden, er der bare så meget, man hele tiden kan lære om sin egen fysik, udstyr og planlægning. Siden har jeg også fået arbejde i en Friluftsbutik, hvor min viden om udstyr selvfølgelig er blevet noget større.

Jeg udvikler mig altså stadig hele tiden og bliver en bedre vandrer for hver kilometer, jeg tilbagelægger. Ikke fordi det nødvendigvis handler om at blive god eller bedre, men fordi det handler om at blive (selv)sikker og fortrolig med det at vandre. Det skal være en tryg og god oplevelse at snøre vandrestøvlerne og begive sig ud på nye eventyr.

Sådan kommer du i gang med at vandre
Jeg lærer mere og mere om at vandre for hver tur, jeg er på. Her er jeg på min første langdistance vandrerute i Skotland. “There is a first time for everything” – også når det gælder vandring!

Udstyr

Nogle tror måske, at det kræver en hel månedsløn at komme i gang med at vandre. Det gør det ikke. Men afhængig af, hvordan, hvor meget og hvor du vandrer er det klart, at det kræver noget udstyr. For nogle er udstyrsdelen også en del af det at vandre. Personligt synes jeg i hvert fald, at det er sjovt at nørde udstyr og opgradere på den front. Men udstyr skal ikke være en hindring, selvom der selvfølgelig er nogle ting, der er nødvendige at investere i.

Først og fremmest handler det jo om fodtøjet, for det rigtige fodtøj kommer dig til gode på vandrestierne, mens det forkerte fodtøj i værste fald kan skræmme dig væk for altid.

Vandrefodtøj

Min anbefaling er derfor at starte med at investere i et par ordentlige vandresko eller vandrestøvler. Har du svage ankler, skal du bære på tung oppakning eller skal du vandre i ujævnt, stenet eller vådt terræn, er støvler et godt valg. Sko er lettere og giver mere fleksibilitet og føling med underlaget, men har ikke den samme støtte. De egner sig bedre til fx kortere vandreture, hvor der er meget asfalt, grus- eller skovveje.

I starten var jeg ret overbevist om, at jeg sagtens kunne vandre i sko i alle situationer, men det var simpelthen fordi, at jeg ikke havde vænnet mig til støvler endnu. Hvis du er vant til at gå i sneakers og andet let fodtøj, kan støvler hurtigt komme til at føles som en klods på foden. Men det handler altså om tilvænning. Jeg er glad for, at jeg nu passer bedre på mine fødder og ankler ved at vandre i støvler, når terrænet er udfordrende og rygsækken tung.

Mit bedste råd ift. at anskaffe vandrefodtøj må være at tage ud i fysiske butikker og prøve en masse sko og støvler af. Anbefalinger fra andre er svært, når det kommer til fodtøj, da det er så individuelt, hvad der passer til fødderne.

Ud og prøv fodtøjet

Jeg kan desværre ikke sige andet end, at det er en smagssag og afhænger af ens fødder, hvilke sko eller støvler, der er et godt valg. Der er ikke andet for end at prøve en masse forskelligt fodtøj. Mange outdoorbutikker er desuden gode til at vejlede, men vigtigst af alt handler det om, at sko eller støvler føles rare at have på foden. Husk altid, at der i vandrefodtøj skal være godt med plads til tæerne. Gerne en tommelfingers bredde ude i enden, så der er plads til hævede fødder, tykke sokker og vandring i nedadgående terræn.

Det skal i øvrigt siges, at jeg startede med at vandre i et par håbløst dårlige støvler fundet brugt til 150 kr. Jeg fik også vanvittigt ondt i fødderne, men ud kom jeg da. Hvis du ikke ved, om vandring er noget for dig og gerne vil prøve det af, inden du investerer i dyre støvler, kan du altså sagtens finde en mellemvej. Vigtigst er det, at du kommer ud! Og er vandring noget for dig, kan du hurtigst muligt derefter gå på støvle- eller skojagt, så du ikke ender med at ødelægge dine fødder.

Sådan kommer du i gang med at vandre
Mine elskede vandresko fra Keen. Jeg har både sko og støvler, men når jeg ikke vandrer med alt for meget bagage og vejret er varmt, foretrækker jeg at vandre i sko.

Vandrerygsæk

Uanset om du er på dagsvandring eller vandrer over flere dage, kan den rigtige rygsæk gøre en verden til forskel. Skuldre og nakke vil takke dig for det, selvom en ny rygsæk også kan være noget af en udskrivning.

Hvis du starter med dagsture – hvilket nok er det bedste, hvis du aldrig har vandret før – skal du også starte med en dagtursrygsæk. Rygsække er jo heldigvis billigere, jo mindre, de er. Jeg startede min rygsæksamling med en lille 18 liters rygsæk fra Osprey. Den passer godt til dagsture, hvor jeg ikke skal have en masse ekstra beklædning og mad med i tasken. Alt fra 18-30 liter vil sikkert være passende afhængig af, hvor meget tøj, mad og vand, man har med.

Allerede nu har jeg selv udvidet rygsæksamlingen med en 35 l. , 55 l. og 75 l. rygsæk. Men det er noget, der kommer hen ad vejen, når behovet opstår.

Sådan kommer du i gang med at vandre
Min lille Osprey 18 l. Her på ryggen af mig i Picos de Europa i Spanien.

Vandrestave

Det lyder ultra nørdet, men jeg er blevet svær fortaler for at vandre med vandrestave. Jeg vil anbefale det til alle vandrere, uanset alder og fysisk form – især hvis turen går til bjergrigt terræn. Men til nybegyndere vil jeg dog kun starte med at anbefale det, hvis du har dårlige knæ, hvis du skal vandre i bjerge eller hvis du har problemer med balancen.

Jeg begyndte først selv at bruge vandrestave et par år efter, jeg begyndte at vandre, så det kan sagtens lade sig gøre uden, hvis formen og fysikken er til det. Hovedsaligt bruger jeg dem, fordi det giver en fordel, når jeg vandrer nedad. Derudover undgår jeg at mine hænder hæver op, hvilket er et kendt problem, når man vandrer. Hvis du også får hævede hænder, når du vandrer, kan jeg derfor kun anbefale at tage vandrestavene i brug.

En anden fordel ved vandrestave er, at jeg generelt kan gå i et lidt hurtigere tempo med vandrestavene ved min side.

Beklædning

Medmindre du er ultra forfængelig, så er det i hvert fald ikke tøjet, der sætter en stopper for at komme i gang med at vandre. Med tiden vil du selvfølgelig finde ud af, at noget tøj egner sig bedre til vandring end andet. Bomuld er fx no-go, mens uld generelt fungerer rigtig godt. Især som inderste lag, men en tynd uld t-shirt er også enormt lækker at vandre i om sommeren. Med det sagt, så skal i hvert fald ikke være mangel på vandretøj, der gør, at du ikke kommer ud at vandre.

Ofte vil almindeligt sportstøj fungere glimrende til formålet. Men vandrer du med tung rygsæk kan det som kvinde være en idé at investere i en sports-BH uden syninger, så de ikke generer under taskens skulderstropper. Det er dog ikke et problem, hvis rygsækken ikke er så stor og tung.

Jeg startede selv ud med at vandre i løbetøj. Selvom jeg har opgraderet min vandretøjsgarderobe, så den nu både indeholder Fjällrävenbukser, Patagonia fleecetrøje, Icebreaker uldundertøj, og jeg skal komme efter dig, så er det altså ikke en nødvendighed for at komme i gang.

Vandretøj til specifikke formål

Hvis du skal på din første vandretur til et sted med et bestemt klima (koldt, varmt eller vådt), kan det dog godt give mening at investere i noget nyt. Det kan også være, at du bare er typen, der elsker at gå all in og have udstyret i orden. Helt fair – jeg forstår det virkelig godt!

Bukser findes fx i forskellig tykkelse og et par softshellbukser kan være både vind- og vandafvisende. Det samme gælder overkroppen. Hvis du fx skal vandre i Skotland, giver det måske god mening at investere i skaljakke og skalbukser. Hvis du har plads i bagagen, og ikke går så meget op i kvaliteten, kan du selvfølgelig godt starte ud med at bruge dit billige regntøj fra supermarkedet. Personligt synes jeg dog, at det er rart med især en regnjakke, der virkelig kan holde til nogle regnbyger, og som jeg samtidig ånder nogenlunde i. (Det med åndbare regnjakker er relativt, for når noget er vandtæt, kan det aldrig være 100 % åndbart. Men der ER stor forskel på åndbarheden i den billige regnjakke og den dyre med membran).

Uanset hvad, er det ikke tøjet, der skal afholde dig fra at komme i gang med at vandre. Men selvfølgelig er det med tiden rart at have noget vandretøj, der passer til de ture, man er på.

Sådan kommer du i gang med at vandre
Det kan sagtens lade sig gøre at vandre i løbetøj eller andet sportstøj. Her har jeg taget mit løbetøj på fra Kari Traa, da jeg vandrede i Slovenien.

Vandresokker

Du får måske ikke 10 par sokker for 100 kr. i vandrestrømpe-afdelingen. Men det vil stadig ikke ruinere dig at smide et par hundrede kroner efter et par ordentlige vandresokker eller to. Jeg startede med at vandre i løbesokker, og selvom det kan fungere fint til mindre ture, bliver fødderne meget gladere for et par strømper udviklet til formålet.

Afhængig af vejret findes der både tykke og tynde vandrestrømper. Nogle foretrækker også en liner-strømpe inderst, da de oplever, at det kan mindske tendensen til vabler. Jeg har før givet det et forsøg, men har aldrig lidt så meget af vabler, så skal ikke kunne sige, om det gjorde en forskel. Mine fødder er glade så længe jeg har fodtøjet i orden og er udstyret med et par gode vandresokker i uld.

Mit bedste råd til vandresokker er derfor at vælge nogle, der indeholder uld. Uld er temperaturregulerende, svedtransporterende og kommer ikke til at lugte ligeså meget. Så selvom uld og sommervarme måske ikke normalt klinger så godt sammen, er uld rent faktisk ret genialt hele året rundt. Vælg de tynde eller mellemtykke uldsokker til sommervandring og de tykkere vandresokker til vinterbrug.

Kend dine begrænsninger

Alle kan komme i gang med at vandre, men vi er også alle forskellige. Derfor er det vigtigt at lade være med at sammenligne sig selv med andre, og det er vigtigt at sætte nogle realistiske mål. Vandring skal frem for alt være en god oplevelse. Det skal ikke nødvendigvis handle om at vandre langt og vandre hurtigt – medmindre det er de faktorer, der motiverer dig.

I starten skal du blot fokusere på at få en god oplevelse. Også selvom det betyder, at du må stoppe 10 km. inden, du når det planlagte mål. For nogle handler den gode oplevelse om at presse sig selv og sine evner til det sidste, mens det for andre handler om at komme ud og nyde naturen og stilheden. Vigtigst er det, at du kommer hjem med lysten til at komme afsted igen.

Fornem din form

Måske er det svært at vide, hvor dine egne begrænsninger ligger som ny vandrer. Men vi har nok alle en eller anden fornemmelse af, hvilken form vi er i. Brug den fornemmelse, når du planlægger dine ture. Jo flere ture du kommer på, jo stærkere en fornemmelse får du for, hvad du kan klare.

Jeg er faktisk stadig ved at lære mig selv og mine begrænsninger at kende, og selvom det kan være sjovt at presse sig selv til det yderste, er det sjovere at finde ud af, at man faktisk kan klare mere end det, man har planlagt. Brug derfor dine erfaringer til dine næste ture. Du finder hurtigt ud af, om dit komforttempo ligger på 10 km. eller 25 km. om dagen.

Sådan kommer du i gang med at vandre
Følelsen, når man når toppen. Det er bare én af grundene til, at jeg elsker at vandre; de personlige successer og de smukke udsigter.

Kom i gang

Med ovenstående ting på plads, er det sådan set bare om at finde en vandrerute. Om det er en uformel tur rundt om den nærmeste sø eller en planlagt tur på en af Danmarks mange vandrestier, gør ikke så meget. Det handler bare om at komme i gang og finde et niveau, der passer godt.

Hvis du læser dette indlæg, fordi du planlægger at vandre på en ferie i udlandet, kan det også være en god idé lige at prøve det af herhjemme i Danmark inden. Det giver også mulighed for at teste vandrestøvler og evt. andet udstyr af først.

Som nybegynder kan du prøve at starte med en rute på omkring 10 km. Vil du gerne vandre længere, kan du lægge et par kilometer til for hver gang, du er ude. Igen handler det lidt om ens grundform og lyst. Jeg startede ud med at vandre nogle lange dagsture i Yosemite National Park, og det gik sådan set fint nok. Min grundform var også god, men alligevel havde jeg nok haft glæde af et par ture i Danmark inden.

Ok at fejle

Jeg ved, at det er forskelligt, hvad man ønsker at få ud af at vandre. Men jeg vil gerne udvikle mig, lære mig selv og mine begrænsinger bedre at kende og krydse nogle personlige grænser. Det gjorde jeg fx, da jeg vandrede alene på Hærvejen med telt. Jeg havde aldrig vandret alene eller sovet alene i skoven før, og det kunne jeg godt tænke mig at prøve. Selvom jeg overvandt det og kom afsted på turen, kunne jeg slet ikke gennemføre min plan. Jeg havde gabt over for mange kilometer og pakket alt for meget bagage. Efter kun en enkelt overnatning måtte jeg vende snuden hjemad med stærke rygsmerter.

Men det er ok at fejle. Det er ok at afvige fra planen, og det er ok at kaste håndklædet i ringen. Det bliver du kun klogere af. Og for at lære sig selv og sine præferencer bedre at kende, kræver det nok nogle fejlvurderinger hen ad vejen. Jeg ved i hvert fald, at det er mine fejlvurderinger, der har lært mig, hvad jeg kan og hvad jeg ikke kan.

Til sidst håber jeg bare, at du vil springe ud i det. Forhåbentligt vil du også komme til at mærke det magiske ved at vandre. Det er som en forelskelse, som et afhængighedsskabende stof og som en god ven eller følgesvend.