Destinationer, Yosemite

Hiking i Yosemite: Vernal og Nevada Falls

Vernal Fall Yosemite

To sprudlende vandfald og udsigter til både Liberty Cap og Half Dome. Vandreturen til Vernal og Nevada Falls er med god grund populær, når det gælder hiking i Yosemite. Ruten har ry for at være overrendt af turister, men de fleste når ikke længere end til det første vandfald. Herefter kan du sagtens nyde godt af Yosemites stilhed.


Længde: 11 km.
Højde ved start: 1.200 m.
Højde ved Nevada Fall: 2.080 m.

Tag en shuttle bus til Happy Isles Trailhead eller start ved Curry Village for en lidt længere tur. Husk rigeligt med vand i rygsækken – vi vandrede i august, og det var virkelig en varm og svedig fornøjelse, når det ikke er længere oppe i højderne end 1.000-2.000 m.


Ved første øjekast virker det meget turistet at vandre til Vernal og Nevada Falls i Yosemite. Starten af turen er godt fyldt med andre turister i alle aldre og typer. Familier med små børn og kvinder i flipflops gjorde derfor, at jeg hurtigt satte forventningerne en anelse ned. For hvis et 3-årigt barn kan gå turen selv, er der ligesom ikke meget fysisk udfordring i det. Men som kilometerne gik, tyndede det ud i menneskeflokken.

Hiking i Yosemite handler derfor i høj grad om at gå længere end flertallet (og det kræver umiddelbart ikke det store). Langt de fleste turister nåede kun op til Vernal Fall, som da også var et fantastisk syn med en smuk regnbue, der strakte sig fra den ene side til anden. Selv i august faldt vandfaldet i overraskende mængder og fyldte luften med en dejlig kølig støvregn. Heraf har stien fået navnet Mist Trail. Jeg kan kun forestille mig, hvordan vandfaldet kommer til sin ret i foråret, når sneen lige er smeltet og vandstanden står på sit højeste.

Fra Vernal Fall går turen videre mod toppen af Nevada Fall, og her kommer benmusklerne i brug. Det skal siges at jeg var i noget ringere form dengang, end jeg er nu, men visse steder var det rimeligt stejlt. Tror dog de fleste vil kunne klare turen uden de store problemer, hvis man er i nogenlunde form.

Udsigt fra Nevada Fall

Solen havde også sin magt. Den bagte ned på os fra en skyfri himmel. Men da vi kom til toppen af Nevada Fall, var udsigten al sveden værd. Det var helt fantastisk at stå ved toppen af et vandfald og kigge ud over et landskab, der var som taget ud af Pocahontas.

Nevada Fall Yosemite


Det var fristende at tage en dukkert i Merced River, der ligger som en indbydende swimmingpool oppe ved vandfaldet. Lovlydige som vi er(!), undlod vi at gøre som de andre turister, der på trods af reglerne om ingen badning, lå og plaskede i det kølige vand. Man skal helt sikkert passe på sig selv, når man gebærder sig i Yosemite. Mange turister gør dumme ting, og desværre resulterer det hvert år i dødsfald. Men lige præcis den dukkert havde nok været ufarlig. Hvis jeg en dag besøger Nevada Fall igen, kommer jeg nok til at dyppe fødderne.

En prøvesmagning på John Muir Trail

Fra Nevada Fall gik turen videre ad John Muir Trail. For mig er det kæmpe stort at kunne sige, at jeg har gået et lille bitte stykke af John Muir Trail. Jeg har nemlig en drøm om en dag at gå alle 340 km af ruten, der er opkaldt efter manden med en helt speciel – og ikke så underlig – kærlighed til Yosemite.

Det lille stykke på John Muir Trail skuffer heller ikke. Turen byder på de flotteste udsigter til både Half Dome, Liberty Cap og ikke mindst Nevada Fall. Omkring hvert hjørne eller sving, venter der de flotteste landskaber. Selv i august, var der ikke mange andre hikere på stien. I Yosemite handler det i høj grad om at gå lidt længere ud ad ruten end 5 km. I hvert fald, hvis man vil nyde den stilhed og ro, som Yosemite i høj grad også byder på – selv midt i højsæsonen.

Liberty Cap Yosemite


Efter nogle kilometer på John Muir Trail, møder stien igen Mist Trail. Her må man fortsætte ad samme vej tilbage, som man kom. Igen kom alle de andre turister til syne, og selvom omgivelserne stadig var smukke, var det svært ikke at blive distraheret af selfiestænger og grædende børn. Det er nok også en af grundene til, at jeg ville vælge rygsæk og kompas, hvis jeg en dag kommer tilbage til Yosemite. For mig er et besøg i Yosemite nemlig også følelsen af at vandre langt ude i vildmarken. Den følelse skulle vi i højere grad få på næste dags vandretur til Clouds Rest. Først stod den dog på is og (lovlig) dukkert i Merced River ved campingpladsen. Der er ikke noget som koldt smeltevand til at lindre ømme og hævede vandrefødder.