Destinationer, Yosemite

Hiking i Yosemite: Clouds Rest Trail

Clouds Rest view

Clouds Rest Trail er til dig, der gerne vil vandre Half Dome – uden alle turisterne og med flottere udsigter. Nyd turen til toppen, der giver dig en fantastisk udsigt over Half Dome og Yosemite Valley.


Længde: 24 km.
Højde ved start: 2.450 m.
Højde ved Clouds Rest: 3.025 m.

Parker bilen på parkeringspladsen ved Tioga Pass Road, hvor du også kan gå Tenaya Lake Trail.

Det første stykke vandring på Clouds Rest Trail snor sig gennem fredfyldt skovområde uden de store højdemeter. Der medfølger en helt speciel ro, mens turen går gennem den smukke nåletræsskov. Roen bliver få kilometer inde på ruten forstyrret af en højere puls og tungere vejrtrækning i takt med, at det går opad. Nu begynder landskabet at udfolde sig. Clouds Rest Trail byder på udsigter over sletter, bjerge og søer. Nogle steder møder synet et tæt bevokset landskab, og andre steder vidner landskabet om de skovbrande, der ofte hersker i Californiens nationalparker. Alligevel står det forkullede og nøgne landskab i smuk kontrast til det grønne tæppe af træer og de blå pletter af søer, der bliver mindre og mindre som højdemeterne stiger.

Selvom turen kun kræver 540 højdemeter af benene, strækker de 460 af meterne sig over 7,5 km. Det betyder også, at der i nogle sektioner skal bruges lidt benmuskler. Faktisk er det ikke det sidste stykke op til Clouds Rest, der er hårdest. Her handler det mere om at nyde udsigten til begge sider, mens du går på den brede højderyg, der bliver smallere og smallere, jo tættere du nærmer dig toppen. Her er der ikke plads til de højdeforskrækkede. Men så snart du kommer igennem det lille smalle stykke, venter der sig en udsigt på toppen, der er svær at slå.

Clouds Rest Yosemite


Gevinsten ved at nå toppen

Som nyudklækket vandrer, var der også noget helt specielt ved at nå toppen. Det er en helt særlig gevinst jeg opnår, når jeg ved en fysisk præstation, når målet. For mig er den fysiske anstrengelse en stor del af min forkærlighed til vandring, og netop dér på toppen af Clouds Rest, var en af de første gange, jeg mærkede følelsen.

Vi blev mødt af andre vandrere på toppen, der hilste os med et ”great job” og ”welcome to the top”. I det sekund følte jeg mig for første gang som en rigtig vandrer, der var en del af et større fællesskab. Måske er det også derfor, at turen til Clouds Rest står som en meget speciel oplevelse i min hukommelse. Alligevel tror jeg, at selv garvede hikere ville blive imponeret over det syn, der venter på toppen. Jeg følte mig bestemt som mere end 3.000 m. over havets overflade. Måske mest af alt fordi Clouds Rest tillader en 360 graders udsigt ud over de omgivende bjergtoppe. Half Dome rejser sig også forude i horisonten og virker med sine ”kun” 2.700 m.o.h., meget mindre, end da vi dagen forinden havde udsigt til den spektakulære halvkugle på turen til Vernal og Nevada Falls.

Madpakker med udsigt

Med udsigt til Yosemite Valley, spiste vi vores medbragte madpakker, gav fødderne lidt luft og snørede derefter igen støvlerne. Hvis man vil have en længere tur, eller er ude med rygsæk og telt, er det også muligt at tage en længere omvej ad John Muir Trail, som tager dig forbi Sunrise Lakes. Det er også muligt at fortsætte ad Clouds Rest Trail, efter du har nået toppen. Stien fortætter mod Yosemite Valley og støder sammen med John Muir Trail på vej mod dalen. Har du bilen parkeret oppe ved Tenaya Lake, er der dog ingen anden vej end at gå tilbage ad samme vej. Jeg er altid gladest for loop trips, men lige i dette tilfælde kan jeg bestemt anbefale Clouds Rest Trail til en dagstur – også selvom det er ud og hjem ad samme vej.

Afstikker til Tenaya Lake

På vej tilbage tog vi en lille afstikker ind til Tenaya Lake. Det skal du huske ikke at snyde dig selv for. Vi var efterhånden meget trætte i kroppen, og mine for små vandrestøvler gjorde ikke tilstanden bedre. Da vi kom til søen, blev det hele dog glemt. Jeg nærmest smed vandrestøvlerne fra mig og gik ud i det kolde vand for at lindre mine ømme fødder. Det var tiltrængt efter at have tilbagelagt godt 25 km.

Tenaya Lake ligger flot omkranset af bjerge og nåletræer. Da vi kom til søen hen ad eftermiddagen, var der så stille, at de omgivende bjerge lod sig spejle i vandoverfladen. Selvom vi lige havde tilbragt en hel dag i den smukkeste natur, blev Yosemite ved med at blære sig med sin skønhed. De gråhvide granitvægge med deres helt specielle formationer stod i smuk kontrast til farverne på træerne, der lånte lidt af både den mørkegrønne og lysegrønne farvepalet. Sammen med den azurblå himmel og det mørkeblå vand, stod Tenaya Lake som taget ud af et postkort. Bestemt ikke den værste måde at slutte vandreturen på.


Efter lidt tid ved Tenaya Lake fandt vi bilen og kørte mod Housekeeping Camp. Der gik ikke mange minutter, før jeg faldt i søvn på passagersædet. Aftenen stod på isspisning og bålhygge. Desuden kom vores camping-nabo forbi med en halv flaske vin som tak for plastikkrus og lån af vinoplukker. Med lidt vin indenbords gik der ikke lang tid, før vi trætte og udmattede lagde os til at sove efter dagens strabadser.