Vandreferie i Sydnorge med baby
I det sydlige Norge er der fantastiske muligheder for at vandre. Bedst af alt, behøver det ikke at kræve en 10 timers biltur op gennem snoede fjeldveje for at komme til helt fantastiske vandredestinationer. Ikke mere end knap et par timers kørsel fra Kristiansand finder du et afsindigt smukt fjeldlandskab med både vandfald, floder og dybe, klare fjeldsøer. Skal du på vandreferie i Sydnorge, bør du læse med her. Sydnorge er nemlig en perfekt vandredestination – både for dem, der vandrer med baby eller børn – og for dem uden.
Norge er helt sikkert en børnevenlig destination. Det er nemt at rejse rundt i landet, vi forstår sproget og tingene er ikke så meget anderledes end herhjemme – lige bortset fra naturen selvfølgelig. Der er derfor ikke noget at sige til, at Norge er en populær destination for danskerne – både dem med såvel som uden børn.
En fordel er også, at det ikke kræver flere timers kørsel gennem landet, før fjeldene for alvor skyder opad med højdemeter. Naturen er med det samme så meget anderledes end herhjemme, så for de familier, der ikke ønsker at bruge halvdelen af ferien i en bil, er det oplagt at feriere i Sydnorge.
Jeg deler derfor ud af de erfaringer vi gjorde os på vandreferie i Sydnorge med en baby på 10 måneder. Læs om, hvordan du kommer til Sydnorge, fordelene ved at have en fast base og om, hvor du skal bo i Sydnorge. Jeg deler selvfølgelig også de vandreture vi tog på i Sydnorge samt dem, vi ikke nåede i denne omgang.
- Jomfru-vandreferie med baby
- Sådan kommer du til Sydnorge
- Vandreferie med hyttebase i Ljosland
- Fordele ved fast base med baby
- Hvor skal du bo i Sydnorge?
- Her kan du leje hytte i Sydnorge
- Vandreture i Sydnorge
Jomfru-vandreferie med baby
Vi rejste til Sydnorge med en 10 måneder gammel baby for at komme ud og se noget smuk natur og få snøret vandrestøvlerne. Det er selvsagt ikke det samme at rejse med en baby, specielt ikke, når man gerne vil ud og vandre. Min læring fra denne tur er, at det er enormt vigtigt at forventningsafstemme og acceptere, at det bare ikke er muligt at gøre helt de samme ting som før, man blev forælder. Med det mindset kommer man rigtig langt, og så er det altså muligt at få nogle rigtig fede vandreture og naturoplevelser med baby i bærerygsækken.
På mange måder var vores vandreferie i Sydnorge også en slags jomfrutur for os; Den første ferie – og vandreferie – med baby. Jeg var derfor også klar over, at vi nok ville drage erfaringer hen ad vejen, og at tingene måske ikke ville blive som antaget. Det blev de heller ikke, men vi fik alligevel en fantastisk ferie med nogle uforglemmelige vandreoplevelser.
Sådan kommer du til Sydnorge
Der er flere muligheder for at komme til Norge fra Danmark, og det afhænger derfor lidt af, hvor i Norge, du skal hen. Færgen sejler fra enten Hirtshals, Frederikshavn eller København. For rejser til det helt sydlige Norge, vil det være færgen fra Hirtshals, man skal tage, da færgen fra Frederikshavn og København sejler til Oslo.
Hirtshals – Kristiansand
Vi sejlede med Fjordline fra Hirtshals til Kristiansand. Da vi bor på Midtsjælland, tog vi Molslinjen til Aarhus og kørte til Aalborg for at overnatte. På den måde kunne vi tage en færge tidligt næste morgen. Overfarten til Kristiansand tog 4 timer, mens overfarten hjem kun tog 2 timer og 15 minutter.
Til Telemark-området
For rejser til telemark-området, vil det kunne betale sig at sejle fra Hirtshals til Larvik eller Langesund . Fjordline sejler Hirtshals-Langesund (4 timer og 30 minutter), mens Colorline sejler Hirtshals-Larvik (3 timer og 45 minutter).
Lysefjord og Preikestolen
Skal man i stedet til området omkring Lyseforden og Preikestolen, er det muligt at sejle fra Hirtshals til Stavanger med Fjordline, men da er overfarten noget længere (10 timer og 30 minutter).
Det er selvfølgelig også muligt at køre gennem Sverige for at komme til Norge, men så går lidt af idéen om at slippe for mange timer i en bil lidt i vasken. For børnefamilier giver det i hvert fald al mulig mening at tage færgen, da de fleste børn også synes det er hyggeligt, at der sker noget andet. Hans nød det i hvert fald, da han ikke er meget for at sidde stille i en autostol. Han har krudt i røven og er sådan en baby, hvor der helst skal ske noget. Han sidder ikke bare lige og leger alene i lang tid ad gangen, så det er noget af en opgave at sidde på bagsædet sammen med ham.
Vandreferie med hyttebase i Ljosland, Åseral
Vi valgte at leje en hytte i Ljosland i 14 dage. Ljosland ligger i Åseral Kommune i Agder Amt, under to timers kørsel fra Kristiansand, og er indgangsportalen til det vestlige Setesdalheiene. Byen er i sig selv mest af alt en flække. I byen ligger Ljosland Fjellstove med både overnatningsmulighed og restaurant. Kan anbefale deres friske fjeldørredfilet! I forlængelse af fjeldstuen ligger der et lille minimarked, hvor det er muligt at handle de mest basale dagligvarer.
Badetip: Bag Fjeldstuen er det muligt at bade i såkaldte jettegryder, når vejret tillader det. Så heldige var vi desværre ikke, da vi lige ramte den koldeste juli i Norge i 50 år. Mange dage havde vi kun omkring 8 grader.
Bortset fra det, er Ljosland mest af alt et stort hytteområde, der flittigt bruges i skisæsonen af nordmændene selv.
Til gengæld er Ljosland omgivet af rå natur og store vidder med kun fjeld, skov og vildmark. Det betyder også, at Ljosland ligger et stykke væk fra alfartsvej. For os passede det rigtig fint at være i et mindre kendt hytteområde. Vi mødte ikke mange mennesker, og vandrestierne var lige uden for døren. Jeg synes det var et perfekt sted til en vandreferie i Sydnorge, specielt når man ikke har lyst til at bruge hele dage i en bil for at komme til destinationen.
Fordele ved fast base med baby
Med en fast base vidste vi, at vi altid kunne tage hviledage og lytte til Hans’ behov. Beslutningen om at blive i Sydnorge er jeg, set i bakspejlet, også rigtig glad for. Jeg drømte egentlig om at komme noget længere op i landet, men med en baby der virkelig ikke er glad for at køre bil, er jeg så glad for, at jeg gik på kompromis med mine egne drømme og ønsker. Livet som forælder i en nøddeskal, am I right?
Desuden blev jeg så positivt overrasket over naturen i det helt sydlige Norge, og vi slap for de masseturister, der efterhånden er et problem ved mange af de mest kendte naturattraktioner og nationalparker i Norge. Der er stadig mange steder længere nordpå i Norge, jeg gerne vil besøge, men en anden ting, man lærer som mor er, at “hver ting til sin tid”. Og vi blev jo slet ikke færdige med at vandre i Sydnorge i denne omgang, da vi slet ikke kunne vandre så meget, som før vi fik en baby.
Hvile- og legedage
Vi fandt også ud af, at det ikke var muligt for os at vandre hver dag. Når Hans bliver båret i bærerygsækken, sover han maks 45 minutter ad gangen, hvilket er alt for lidt, når han er vant til at sove to lange lure om dagen. Med en pausedag mellem vandreturene kunne vi derfor lade op og lege med Hans som desuden kunne sove gode lure i klapvognen. Han sov nemlig heller ikke godt om natten i den periode, vi var afsted, så vi var som forældre også ret trætte.
Så selvom jeg siden Hans blev født har drømt om at komme ud og vandre med telt, må jeg bare erkende, at vi ikke lige har fået en baby, hvor det har været en oplagt mulighed. Hans nattesøvn har været for dårlig, og vi har været afhængig af de gode dagslure. Rent vægtmæssigt er Hans også en stor dreng, der allerede vejede knap 12 kg., 10 måneder gammel.
Hvor skal du bo i Sydnorge?
Hvis du leder efter et sted med fast base på din vandreferie i Sydnorge, er det oplagt at leje en hytte, hvorfra du kan tage ud på dagsvandreture. Vi var rigtig glade for at bo i Ljosland; En lille landsby med naturen i fokus. Hytteområderne ligger virkelig fint med mulighed for at vandre ture direkte fra hytten.
Der er selvfølgelig andre steder i det helt sydlige Norge, hvor det er muligt at leje en hytte. Jeg giver her mit bud på andre steder at tage til eller bo i Sydnorge. Vi besøgte selv alle stederne.
Kyrkjebygda
Den tætteste (lidt større) by på Ljosland er Kyrkjebygda (også kaldet Kyrkjebygdi), hvor der ligger et større supermarked. Her finder du også Minne Kulturcenter med en lille café tilknyttet, der sælger kaffe, kage, is osv. Kyrkjebygda ligger 20-25 minutters kørsel fra Ljosland. Byen ligger lige ved søen Øre, hvor floderne Mogna og Monn sammenløber. Det er floden Monn, som man følger på vejen fra Kyrkjebygda til Ljosland. En meget smuk og scenisk køretur i øvrigt. I byen er der ikke hytteområde, men det er muligt at finde overnatning på Airbnb, eller finde en hytte i området omkring kyrkjebygda (som fx Ljosland).
Evje
Hvis man har ærinder, der ikke lige kan klares i et supermarked, ligger byen Evje, ca. en times kørsel fra Ljosland. Her finder du et lille handelscentrum med blandt andet apotek, sportsforretning, restaurant og caféer samt et bredt udvalg af supermarkeder. Evje fungerer også som fin indgangsportal til det sydligste Setesdal, og der er mange aktiviteter for lidt større børn i området. Der findes også gode overnatningsmuligheder, både hoteller, feriecentre og hytteområder.
Byglandsfjord
Ikke langt fra Evje ligger byen Byglandfjord og Byglandsfjorden, som er et meget fint udgangspunkt for vandreture. I Byglandsfjord ligger Neset Camping, der ser ud til at være en meget fin lille campingsplads direkte ud til fjorden. Vi havde fin udsigt til campingpladsen på en vandretur til Årdalsknapen.
Bortelid og Juvatn
Et andet fint vandreområde er Bortelid, der ligger ca. 50 minutters kørsel fra Ljosland. Byen i sig selv er ikke mere, end hvad Ljosland er. Du finder et minimarked, et skicenter og store hytteområder. Fra Bortelid går der en del vandreruter, som også er familievenlige i længde. Det er også ved Bortelid, at man finder den store sø Juvatn på godt 8 km2 og en kystlængde på lidt mere end 23 km.
I nordenden af Juvatn er der gode bademuligheder, hvor der er de såkaldte jettegryder, når vandstanden er lav.
Eikerapen
Eikerapen er endnu et smukt vandreområde i Åseral kommune, der ligger ved søen Øres sydligste bred. Det tager omkring 45 minutter at køre fra Ljosland. Vi boede på Eikerapen Gjestehus på vores sidste nat på vej hjem. Natten var egentlig tiltænkt en telttur, men det øsregnede og vi havde desværre det værste vejr på hele ferien lige netop den dag.
Vi fik derfor heller ikke vandret nogle ture i Eikerapen, selvom der også her er muligheder for at gå på opdagelse i det smukke område. Her ligger nemlig heller ikke meget andet end natur og hytteområde, hvilket betyder at nærmeste indkøbsmulighed er Kyrkjebygda. Eikerapen er i øvrigt Norges sydligste skisportområde.
Her kan du leje hytte på vandreferie i Sydnorge
Der er flere portaler, hvor du kan finde en god og billig hytte til din vandreferie i Sydnorge. Ofte kræver det, at man lige bruger lidt tid på at sætte sig ind i, hvor man gerne vil bo, så man kan bruge det eller de områder i søgekriterierne. Du kan med fordel bruge de byer, jeg har nævnt som udgangspunkt til din søgning efter hytte i Sydnorge.
Vi fandt vores hytte på Interchalet, som havde flere hytter i området. Det fungerede upåklageligt. Vi gav 7.400 kr. for at leje denne hytte i 14 dage, og endte med at betale omkring 500 norske kroner for el, som ikke var inkluderet. Og vi brugte altså også elvarme, selvom det var i juli måned, da vi nogle dage kun havde omkring 5-8 grader udenfor (tak koldeste juli i Norge i 50 år)!
Airbnb er også et oplagt sted at søge efter hytte i Sydnorge. Her finder du både private udlejere og firmaer som Interchalet på platformen. Hvis du finder en hytte på Airbnb, som udlejes gennem et firma, er det min erfaring, at det er billigere at gå direkte til firmaets hjemmeside og leje hytten – lidt samme princip som med flybilletter.
Men hvis du er heldig at finde en privat udlejer, er det muligt at finde virkelig fine hytter og overnatningsmuligheder til lave priser. Hvis man tilmed ikke kræver den store luksus, men foretrækker hytten lidt mere primitiv, kan det lade sig gøre at finde meget billige hytter i Norge, der ligger helt for sig selv.
Andre portaler for udlejning af hytter i Norge er Norsk Hytteudlejning, DanCenter og Novasol.
Vandreture i Sydnorge
Der er masser af muligheder for at komme på vandring i Sydnorge. Naturen er simpelthen så flot, og det vrimler langt fra med andre vandrere. Den eneste ulempe ved at vælge mindre kendte destinationer er, at områderne ikke er helt så gearede til turister. Det krævede en del research at finde frem til mange af vandreruterne i Sydnorge, som heller ikke altid var så lette at finde frem til. Jeg håber derfor, at min guide til at vandre i Sydnorge kan hjælpe, så endnu flere kan få lov at opleve den smukke natur i det sydlige Norge.
Først og fremmest købte vi et turkort ved Minne Kulturcenter i Kirkjebygda. Ellers brugte vi portaler som Visit Norway, ut.no og telltur.no til planlægningen.
Skoræ
Skoræ er med sine 1041 moh. det højeste fjeld i Åseral Kommune. Vi kunne påbegynde turen direkte fra vores hytte, som lå lige ud til søen Farevatn. Det er muligt at parkere ved Ljosland Skicenter eller ved Farevatn, hvor der dog er lidt mere begrænsede parkeringsmuligheder.
Turen til Skoræ er en virkelig flot toptur, og højdemeterne er ikke mere dramatiske end at større børn også kan gå turen, da turen starter i ca. 700 meters højde. Ud og hjem er ruten ca. 9 km, og den er afmærket med rød.
Læs hele rutebeskrivelsen af vandreturen til Skoræ her.
Årdalsknapen
Årdalsknapen er en til tider ret stejl toptur, men med en fantastisk udsigt over Byglandsfjorden. Den starter fra Byglandsfjord, enten ved en parkeringslomme lige inden Neset Camping eller fra selve campingpladsen.
Årdalsknapen ligger 762 moh, hvilket giver turen omkring 550 højdemeter fordelt på 4 km. Vi mødte større børn på turen, men jeg synes ikke altid, at turen var så sjov med en bærerygsæk på ryggen. Nogle af sektionerne i starten er stejle, og da vi vandrede i regnvejr, var stenene også glatte. Uden bærerygsæk ville det ikke have voldt problemer, men det er klart, at man bliver mere påpasselig med “precious cargo” bagpå. Turen kræver lidt erfaring adræthed, specielt hvis man ikke er så bekendt med stejle sektioner. Ud og hjem er ruten 8 km og den er afmærket med grøn.
Læs hele rutebeskrivelsen af vandreturen til Årdalsknapen her.
Gamle Byvegen Kyrkjebygda
Fra Kyrkjebydga er det muligt at gå hele vejen til Sveindal ad Gamle Byvegen. Stien er en del af den ældgamle hestevej, der forbandt Kyrkjebygda med Kristiansand. Turen fra Kyrkjebygda til Sveindal er 21 km. Fra Sveindal er det muligt at komme tilbage med en bus. En anden mulighed er at slå telt op og gå tilbage ad samme vej. Vi gik blot 3 km. ind og 3 km. tilbage, da vi havde en dag, hvor vi var kommet sent afsted. Turen yder rigtig god udsigt over Kyrkjebygda.
Starten af ruten er ikke så nem at få øje på. Kør ud ad Kyrkjebygda ad 455. Efter du har krydset floden, kommer du til et bustoppested, der hedder Grokleiv. Lige her (inden du kommer til tankstationen på højre hånd), drejer du til venstre ad det der blot ligner en villavej. Følg vejen til den ender blindt. Her er der mulighed for at parkere. Stien starter for enden af vejen, og den er afmærket, når du kommer et stykke ind.
Lakkenstova
Lakkenstova er en hytte, der er ejet af Den Norske Turistforening, og er en oplagt destination på vandreferie i Sydnorge. Turen ind til hytten starter fra Ljosland og søen Farevatn. Du kan parkere ved Ljosland Skicenter eller ved Farvannet.
Turen til Lakkenstova er en let vandretur, hvor børn også sagtens kan være med, da turen ikke har særligt mange højdemeter. På vej ind til hytten kan man nyde den fantastiske udsigt til søen Kvernevatn. Det er en virkelig flot tur, og så er det selvfølgelig muligt at overnatte ved Lakkenstova, der ligger gemt i læ mellem fjeldene, omgivet af bække og søer. Turen ind til Lakkenstova er kun 5 km., hvilket gør det til en meget fin lille dagstur på 10 km. ud og hjem. Det er også muligt at besøge Lakkenstova som del af en længere vandretur.
Læs hele rutebeskrivelsen af vandreturen til Lakkenstova her.
Bortelid – Kvitevatn rundt
Bortelid gemmer på en del vandreruter. En lille familievenlig vandretur på i alt 6 km. giver fin udsigt over Bortelid, Juvatn og det smukke fjeldlandskab.
Turen starter fra Bortelid Skicenter, hvor der også er parkeringsmuligheder. Gå lige op ad skiløjpen længst mod venstre. Det er en stejl måde at starte en vandretur på, men det er stort set også den eneste stigning, der er på turen. Den lille vandretur går rundt om søen Kvitevatn. En virkelig fin sø, der ligger lige på kanten af fjeldet og nærmest ligner en infinitypool. Ud og hjem er turen 6 km.
Rofjellet (Rofjeddet)
Vandreturen op til Rofjellet (som jeg også har set omtalt Rofjeddet), starter ved Åseral Skole i Kyrkjebydga. Turen giver den smukkeste udsigt over Kyrkjebygda og Ørevatn. Der er en del højdemeter, og det går opad det meste af vejen, men udsigten er bestemt det hele værd.
Hvis man parkerer ved idrætsanlægget, skal man gå langs fodboldbanen/atletikbanen. For enden af banen ved en slags lagerbygning, fanger man stien ind mod Rofjellet. Det ligner ikke lige, at der skulle starte en sti der, men den er god nok, så det er bare om at fortsætte, indtil skiltningen viser vej mod Rofjellet. Turen er omkring 6 km. ud og hjem, men jeg fik det faktisk ikke målt, og kan ikke finde nogle informationer omkring det. 6 km. er dog ikke skudt helt ved siden af. Har efterhånden god erfaring med at vandre.
Vandreture i Sydnorge vi ikke selv nåede
Vi havde lavet en liste over vandreture, vi gerne ville på. Følgende ture nåede vi desværre ikke, da Hans ikke hver dag var lige opsat på at skulle på tur.
Ørnemyrfjellet
Knap en times kørsel fra Ljosland ligger Ørnemyrfjellet (578 m.o.h.). Det er muligt at vandre en rundtur, som starter ved Øvre Flottorp, der ligger vest for Håland. Rundturen er omkring 5-6 km. I samme ombæring kan man tage til Vestre Sviendal, hvor der ligger et museum, og hvor det er muligt at gå en lille rundtur på omkring 3 km. Turen starter fra museet.
NB: Jeg har ikke selv vandret denne rute, men udelukkende set ruten på et kort.
Snöfjellet
Omkring 50 minutters kørsel fra Ljosland, ligger Snöfjellet (653 m.o.h.), som det er muligt at vandre til. Fjeldet ligger sydøst for Kyrkjebygda ved Fossdal. Du kører ud af Fv354. Lige inden Heddebekken kommer der en klynge af huse. Vandreturen starter på højre hånd af vejen. Jeg har ikke et præcist kilometerantal på denne tur, men ud fra egne beregninger vil jeg tro, at det er ca. 3-3.5 km. hver vej.
NB: Jeg har ikke selv vandret denne rute, men udelukkende set ruten på et kort.
Homvassheia i Eikerapen
Egentlig havde vi 15 dage i Norge, da vi havde en sidste nat, der var tiltænkt en telttur. Desværre styrtregnede det den sidste dag, så vi droppede teltturen (øv), og kørte til Eikerapen, hvor vi boede på Eikerapen Gjestegard. Desværre klarede vejret aldrig op, så vi kom ikke ud og vandre i Eikerapen, selvom naturen omkring så ud til at være sindsyg flot.
Men hvis man befinder sig på de kanter, kan man altså tage vandreturen op til fjeldet Homvassheia. En god vandretur på ca. 8 km. ud og hjem og med 345 højdemeter. Turen starter ved Eikerapen Alpincenter, hvorfra man du følger den markerede sti til venstre for skiliften.
NB: Jeg har ikke selv vandret denne rute, men udelukkende set ruten på et kort.
Hei! Fantastisk fin blogg du har! Og for noen aldeles fantastiske bilder! Jeg delte linker til bloggen din på idrettslaget i Åseral sin side! 🙂
Tusind tak, det er jeg glad for at høre. Og tak for at linke 🙂
Kh. Marlene // HIKE MY HEART OUT
Hej
Skøn side, hvilken bærerygsæk bruger i? Synes det er svært at gennemskue om det er en barnet kan sove i. Så tænkte på om du havde nogen du ville anbefale
Hej Charlotte
Tusind tak. Vi bruger Osprey Poco Plus, som begge børn sagtens har kunne sove i. Dog ikke så lang tid ad gangen. Det er trods alt ikke det samme som en barnevogn. Men har også hørt om, at nogle børn kan sove flere timer i den, så i sidste ende kommer det nok også an på barnet. Vi har været glade for den, især når det kommer til kvalitet og komfort for barnet. Min mand synes også den er god, men den har ikke været helt optimal til min ryg. Men også her, er det individuelt. Jeg har meget svaj i ryggen, så mange af Ospreys rygsægge passer ikke til mig (dog har jeg Osprey Eja 38, som jeg er meget glad for). Deuter og Bergans laver også bærestole, så måske det er værd at tage ud og prøve nogle forskellige.
Bedste hilsner
Marlene