4 vandreture i Tatrabjergene i Polen
Vilde bjerglandskaber, vandfald, hytte til hytte ture og spejlblanke søer er bare nogle af de ting, du kan opleve på vandreture i Tatrabjergene. Jeg guider her til fire vandreture. De er forskellige i både længde og sværhedsgrad og viser noget af den diversitet, du finder i de polske Tatrabjerge.
Reklame for Polish Tourism Organisation og NordicTB
#TravelmemoriesPoland #NordicTB
I Tatrabjergene i Polen er der utroligt mange muligheder for at få luftet vandrestøvlerne og se noget alsidig natur. Min mand og jeg var afsted i en uge, og fik klemt hele fire ture ind på vores polske vandreferie – den ene med to overnatninger i hytter.
Der er dog stadig meget at komme efter på vandreture i Tatrabjergene, og jeg skal helt sikkert tilbage en dag, når verden igen åbner op. Indtil da, vil jeg dæmpe min rejsetrang ved at drømme lidt om Polen og den smukke natur, som landet byder på.
Læs om de fire forskellige vandreture herunder.
Vandretur til vandfaldet Siklawica
Siklawica er navnet på et fint vandfald, der falder 23 meter. Vandfaldet ligger i Tatra Nationalpark, og er en oplagt destination, hvis du leder efter en kort vandretur, som hele familien kan være med på.
Ruten ind til vandfaldet er ud og hjem samme vej, og er kun på 5 km. i alt. Du følger rød rute og det sidste lille stykke følger du gul rute ind til vandfaldet. Det er muligt at gå med eksempelvis klapvogn, men for at komme ind til selve vandfaldet, vil det være nødvendigt at tage barnet på armen eller lade det gå selv.
For os passede det rigtig godt med en kort vandretur, da vi havde brug for en kort vandredag mellem de andre vandreture, vi også var på. En virkelig overkommelig tur i fladt terræn.
Der skulle efter sigende være mest vand i vandfaldet tidlig sommer eller efter store regnskyl, men jeg synes egentlig, at vandfaldet faldt ret pænt i slut oktober, hvor vi besøgte det. Gåturen ind til vandfaldet er også enormt fin og stemningsfuld, og efterårsfarverne stod da også i fuldt vigør, da vi var der.
Parkering ved Strążyska-dalen
Ruten ind til Siklawica starter ved Dolina Strążyska Giewont, hvor det er muligt at parkere bilen. Det koster 10 Euro for at parkere hele dagen. Der går også bus fra Zakopane til indgangen til nationalparken ved Strążyska-dalen.
Hvis du vil på en længere vandretur i Strążyska-dalen, kan du også kombinere turen til Siklawica med andre ruter. På vejen tilbage fra vandfaldet kan du eksempelvis dreje til venstre ad sort rute, herefter til højre ad gul rute og til sidst til højre ad sort rute. I så fald får du en rundtur på knap 10 km.
Der er flere muligheder – også for lidt hårdere terræn længere inde i nationalparken. Det er nemt at få et overblik over ruterne på kortet her. Selvom siden er polsk, er ruteplanlægningsværktøjet til at hitte ud af.
Hali Ornak og Chuda Przełączka rundtur
I den vestlige del af Tatrabjergene ligger bjergpasset Chuda Przełączka, der er en del af den nordvestlige højderyg Ciemniak. Der findes flere forskellige ruter ind til bjergpasset. En god rundtur på omkring 16 km. starter i Kiry og følger grøn sti ind til hytten Hali Ornak. Her kan man passende spise et måltid mad eller drikke en kop kaffe. Hytten er utroligt hyggelig, og havde de haft plads, da vi var der, ville vi gerne have overnattet der.
Tåget vejr, men magisk stemning
Vi tog turen i blandet vejr. Først var det tåget, så klarede det lidt op, og da vi så begyndte på højdemeterne, blev det tåget igen. Vi fik derfor ikke set de efter sigende fantastiske udsigter på bjergpasset, men til gengæld fik vi stor glæde af det første stykke ind til Hali Ornak, som byder på virkeligt flotte passager. De lavthængende skyer gjorde bjergene helt magiske.
Fra Kiry starter vandreturen ad grøn rute gennem dalen Dolina Koscieliska, som er utroligt smuk og fredfyldt. Det første stykke går langs floden Kirowa Woda, og i perioder står klippevæggene op fra begge sider og vidner om det fantastiske landskab, der omgiver vandreturen.
Ved hytten Hali Ornak fortsætter vandreturen ad grøn rute og går straks opad. Indtil Hali Ornak er turen stort set flad, så den er mulig at tage med en klapvogn. En fin lille familieudflugt.
Efter en masse højdemeter kommer vi til Chuda Przełączka, der ligger 1.850 m.o.h. Herfra går ruten ad rød sti mod Dolina Koscieliska. Til sidst rammer vi igen grøn rute ad samme vej, som på vejen ud. Det er dog kun knap halvanden kilometer, der overlapper.
Mulighed for at se grotter
Langs ruten ind til Hali Ornak er det også muligt at besøge en masse grotter. Det vil sikkert være en rigtig sjov oplevelse for børnefamilier. Nogle af grotterne ligger ikke så langt fra grøn rute, men andre kræver en lidt større afstikker. Vi valgte at springe grotterne over, da turen byder på en del højdemeter. Men set i bakspejlter fortyder jeg, at vi ikke så i det mindste bare en enkelt grotte, når nu vi var så tæt på dem. Mest fordi vi blev færdige med turen langt hurtigere end forventet, da de manglende udsigter pga. tågen gjorde, at vi ikke stoppede op for at nyde udsigterne og tage billeder.
Ved Kiry er det muligt at parkere, og der går også busser fra Zakopane. Der betales en lille entré på 5 polske sloty pr. person, hvilket er under 10 danske kroner.
Hytte-til-hytte tur i Tatrabjergene
Hytte til hytte vandring er ikke kun forbeholdt vandreferierne i Italien og Østrig, som nok er mest kendt for deres hytte-netværk. Polen har nemlig også nogle fine muligheder for hytte til hytte vandring. Vi tog en vandretur med to overnatninger i hytte. Vores plan var tre overnatninger, men det sidste sted, var der ikke plads. Det handler nemlig om at være ude i lidt god tid, da der blot findes otte hyggelige hytter i de polske Tatrabjerge.
Det har dog min varmeste anbefaling at opleve Tatrabjergene ved at vandre hytte til hytte. Den hyggelige stemning, de varme måltider mad og muligheden for at gå i seng og stå op midt ude i naturen er helt unik.
Læs hele beskrivelsen af hytte til hytte vandring i de polske Tatrabjerge i blogindlægget her.
Vandretur til Morskie Oko
Det nok mest kendte varemærke i de polske Tatrabjerge er den spejlblanke, smagradgrønne sø Morskie Oko. Eller faktisk ændrer farven på søen sig alt efter vejr og årstid. Men det er under alle omstændigheder ikke til at komme uden om, at Morskie Oko er en enormt smuk destination. Jeg forstår i den grad, hvorfor den er populær.
Vandreturen til søen er omkring 8 km. hver vej, og en stor del af turen er asfalteret. Det betyder, at den er velegnet til klapvogne såvel som rullestole. Det er i den grad en vandretur, hvor det er destinationen frem for processen, der er målet. Jeg synes dog, turen er det hele værd, hvis det ellers lykkes at undgå de værste turistmængder. Vi havde næsten søen for os selv det første lange stykke tid, men vi startede også med at gå ved 7-tiden om morgenen.
Læs hele beskrivelsen af vandreturen til Morskie Oko i blogindlægget her.
1 comment