Destinationer, Norge, Sydnorge

Vandretur til Lakkenstova i Setesdalheiene

Lakkenstova

Lakkenstova er en fin hytte og overnatningsmulighed i Setesdalheiene i Sydnorge. Vandreturen ind til Lakkenstova er hverken vildt lang eller svær, hvilket gør hytten til en oplagt destination og udflugtsmulighed for blandt andet børnefamilier. Hytten kan også besøges som en del af en længere vandretur med flere overnatninger.

Start: Ljosland Skisenter eller ved Kvernevassdammen (mulighed for parkering begge steder). Ellers fra Farevatn, men her er der ikke parkering.
Længde: Ca. 12 km. tur/retur til Lakkenstova

På vores vandreferie i Sydnorge vandrede vi en af dagene til Lakkenstova fra Ljosland på en lille dagstur med Hans (10 måneder) på ryggen. En virkelig flot tur ind i Sydnorges fantastiske rå natur med marineblå søer og fjeld, der i juli stadig var hvidplettet af vinterens sne.

Til vores store fortrydelse overnattede vi ikke i hytten, så det er også muligt bare at bruge hytten som et lille udfulgtsmål. Dog måtte vi grundet Covid-19 ikke bruge hytten til dagsophold. Vi nåede dog at kigge indenfor, inden vi lige fik læst os frem til det. Til gengæld var vejret så fint, at et ophold ude på verandaen var meget bedre end at sidde inde.

Hytten ligger også fint nede i en gryde, hvilket betyder, at der er læ, selv når det blæser en del. Når sommervejret rammer, er det også muligt at bade i de omkringliggende søer og “jettegryder”.

Vandretur til Lakkenstova fra Ljosland

Vandreturen til Lakkenstova starter normalt ved Ljosland Skicenter eller Kvennevassdammen, hvor det er muligt at parkere begge steder. Vi var dog så heldige at kunne starte turen direkte fra vores hytte ved søen Farevatn.

Du kan læse mere om stedet vi boede i min guide til vandreferie i Sydnorge.

Farevatn ligger ikke langt fra hverken Ljosland Skicenter eller Kvernevassdammen.

Fra Farevatn går vi mod søen Grønlitjønn og følger ruten markeret med rød. Der er også skiltning, der viser vej mod Lakkenstova. Fra Ljosland Skisenter går man ad Farevassvegen og følger herefter Kvernevassvegen mod Grønlitjønn. Fra Kvernevassdammen går man også ad Kvernevassvegen mod Grønlitjønn.

Langs Kvennevatnet

Fra Grønlitjønn går det opad af en smal sti, men snart bliver stien til en bredere grusvej. Det varer ikke længe, før vi får udsigt til Kvennevatnet, der står som et lysende blåt bassin i det grå og grønne fjeldlandskab.

Kvennevatnet

Snart drejer vi ind mod venstre, og det begynder så småt at gå lidt opad. Højdemeterne er dog ikke værre, end at det er noget, de fleste kan klare. Vi møder i hvert fald et par børnefamilier, som har overnattet i hytten.

Idet vi kommer højere op, bliver udsigten til Kvennevatnet mere imponerende. Fra det flotteste udsigtspunkt omkring to kilometer inde på ruten, dukker der desuden en dagsturhytte op, som vi straks forelsker os i. Den ligger perfekt med skøn udsigt over den isblå sø. Vi planlægger at tage teltet med til stedet den sidste nat, vi har i Norge. Vi har nemlig 15 nætter i Norge, men kun 14 nætter i vores hytte ved Farevatn. Ved en overnatning i telt, kan vi bruge hytten til at lave bål og opholde os i, efter vi har puttet Hans.

Udsigt til Kvennevatnet på vej til Lakkenstova

Desværre kommer vi aldrig afsted med teltet, da det står ned i stænger på vores sidste dag. Men tippet er hermed givet videre!

Kridhvide skyer og snepletter

Efterhånden kommer vi væk fra udsigten til Kvennevatnet, men det betyder ikke, at vi ikke længere er omgivet af vand. Langs stien mod Lakkenstova er der masser af vandløb og bassiner. Det omkringliggende landskab og de kridhvide skyer på himlen spejler sig i det blanke vand og giver hele tiden nye dimensioner til vandreturen mod Lakkenstova.

Som de hvide skyer på himlen, ligger hvide pletter af sne også spredt ud over landskabet. Vi passerer en større passage med sne med forsigtighed, da sneen nogle steder er smeltet under det øverste lag sne. Det skaber et hulrum under sneen, som vi ikke har lyst til at falde igennem. Slet ikke med Hans på ryggen i bærerygsækken. Vi vandrer helt klart med større forsigtighed nu, hvor vi har Hans med. Ikke at vi ikke passede på, før vi blev forældre, men det er klart noget andet, når man har et barn med sig.

Vi spotter hytten i det fjerne

Efterhånden som vi bevæger os længere ind i terrænet får vi øje på Lakkenstova i det fjerne. Hytten står som små røde pletter i landskabet, men i det nogenlunde nemme terræn uden så mange højdemeter, kommer vi hurtigt fremad, og snart står vi ved hytterne, som består af en stor hovedhytte samt et mindre anneks.

Lakkenstova

Ved hovedhytten er der en stor veranda, hvor vi slår os ned i det dejlige solskinsvejr. En norsk familie med både børn og bedsteforældre er ved at pakke sammen, efter de har tilbragt et par dage ved hytten. Nordmændene har altså bare en anden kultur omkring det at tage på tur. Hvor var det fedt at se en stor familie være afsted sammen.

Hans nyder virkelig at være ved hytten og kravle rundt på verandaen. Der kommer et par får ned og bræger af os – også til meget stor glæde for Hans. Men gladest bliver han, da vi finder madpakkerne frem og spiser frokost. Anders (min mand) og jeg får os også en kop kaffe – noget vi oftest har med os på tur.

Frokost ved Lakkenstova

Vandreture fra Lakkenstova

Efter frokost og leg går vi tilbage mod vores hytte ved Farevatn. Vi snakker om, at vi meget gerne vil tilbage til stedet en dag. Lakkenstova er virkelig et fint sted. Meget familievenligt, nemt at vandre dertil og mulighed for at tage på nogle fede vandreture i området omkring hytten. Blandt andet er det oplagt at vandre til Skoræ (1.040 moh.) fra Lakkenstova (læs om vandretur til Skoræ her) eller andre toppe som fx Gråfjell (1.005 moh.).

Der er i øvrigt også gode fiskemuligheder i området, såfremt man har fiskegrej og fiskekort med sig.

Praktisk om Lakkenstova

Lakkenstova er DNT Sør hytte, der er en del af Den Norske Turistforening. Den ligger 845 moh. gemt væk i det flotteste fjeldlandskab med mange turmuligheder. Hytten er ulåst og selvbetjent, hvilket betyder, at man selv sørger for at skrive sig op og ordne det praktiske. Hytten har 36 sengepladser med både senge i bås og køjesenge, og det er også muligt at slå telt op.

I hovedhytten er der køkken og hyggelige lokaler til ophold og spisning, mens annekset udelukkende har sovepladser. Der er også en lille bygning med primitivt toilet.

Stuen i Lakkenstova

Proviant

Der findes køkken og proviant i hovedhytten, hvilket betyder, at det er muligt at købe diverse konserves og fødevarer som ris, pasta, knækbrød og havregryn. Det letteste er at betale med app’en “DNT Hyttebetaling”.

Priser på overnatning

Overnatning i Lakkenstova (og DNT Sør selvbetjente og ubetjente hytter) koster 400 norske kroner for voksne pr. overnatning (280 norske kroner for DNT-medlemmer). Børn mellem 4-12 år koster 200 norske kroner (gratis for DNT-medlemmer), mens børn mellem 0-3 år er gratis, DNT-medlemsskab eller ej. Unge mellem 13-26 år får særdeles god rabat som DNT-medlem (140 norske kroner pr. overnatning).

Bruger man faciliteterne på et dagsbesøg eller ligger man i telt, koster det 75 norske kroner pr. nat (50 norske kroner for DNT-medlemmer). Familieprisen for dagsbesøg er 125 norske kroner (100 norske kroner for DNT-medlemmer). Du kan se alle de udspecificerede priser her.

Den nemmeste måde at betale for overnatninger på er gennem app’en “DNT Hyttebetaling”, men det er også muligt at betale på faktura mod et mindre gebyr.

Booking

Det er normalt ikke nødvendigt at booke en plads i hytten, men under Covid-19 er det kun muligt at overnatte, hvis du har booket. Under alle omstændigheder sikrer det dig en plads, såfremt hytten er fuldt booket ved ankomst.

Det er muligt at booke overnatning i Lakkenstova via siden her.